KUN KANSAT TAVOITTELEVAT HERRUUTTA.

Herruutta voi tavoitella pienemmissäkin piireissä. Armeijassa tuvan ilmarerruus saattoi siirtyä nopeastikkin toiseen osaan tupaa. Poliittinen herruus on monen kansan hakemuksessa ja tavotteena. Siinä käytetään erilaisia menetelmiä. Taitavasta politikoinnista asevoimiin. Lahjotaan, maksetaan avustuksena ja ystävystytään.

Mutta mikä herruus tuo uskottavuutta ja mahdollisuutta pullistella myös asevoimilla. Tietenkin taloudellinen herruus. Tässä näkyvimmät kiistakumppanit ovat pyrkyri Kiina ja asemiaan vartioiva Ameriikka.

Euroopan maista Saksa. Ranskakin yrittää rimpuilla mukana vaikka matti onkin kukkarossa. Intia pyrkii väellä ja voimalla mukaan kisaan. Mutta on kaukana takamatkalla.

Varsinainen kisa käydään Kiinan ja Ameriikan välillä. Eli kansat alkavat kilpailla keskenään. Jääkö yritysten välinen kisa sivumpaan osaan. Vai koostuuko kisan voitto hyvistä yrityksistä ja niiden jatkuvasta ideoinnista. Tässä asiassa Kiina ja Amerikka ovat erilaisilla konsepteilla liikkeellä.

Yrittääkö EU olla kisassa mukana. Ehken tuo tukipaketti oli yritys kohentaa koko maanosan taloutta. Mutta veikkaan ettei EU pysty kisassa unionina mukana. Yksittäisten jäsenmaiden on otettava osaa kilpailuun. Mutta ovatko kansat liian pieniä yltääkseen isojen sarjaan.

Tuli mieleen ajatus. Voiko rahapolitiikalla kilpailla. Saada kilpailija polvilleen vaikka Eurolla. Saada valuuttamme ulkoinen arvo alas, mutta säilymään omalla alueella. Siihen tarvittaisiin oheiseksi kauppapolitiikka. Emme ottaisi kilpailijamaalle siirtyneitä Euroja takasin, jolloin niiden arvo putoaisi ja ostovoima katoaisi. Heikentäen näin kilpakumppanin taloutta. Tämä on pelkkää teoriaa, mutta tulevassa kilpailussa on keksittävä uusia konsteja mikäli teknisessä kehityksessä ei pärjäisi.

Ajaako tuo kansojen välinen kilpailu keskitetympää hallintoon. Eli siihen suuntaan mihin EU näyttää olevan menossa. Pitäisi pian todeta, ettei keskitetty hallinto ole koskaan onnistunut. Se jumiuttaa kehityksen alkuinnostuksen jäkeen. Hallinto alkaa hallinnoida vääriä asioita. On ihme, mikäli Kiina välttää keskittymisen vaurioittavan kehityksen.

Kommentointi on suljettu.

css.php