MITEN SIJOITTAMINEN JA OSAKESÄÄSTÄMINEN VOISI TUKEA SUOMEN KANSANTALOUTTA.

Nykyisellään sijoittaminen ja osakesäästäminen kohdistuu jo toimiviin yrityksiin. Yritysten kasvuun ja laajentumiseen pörssi ei anna lisäpotkua. Pörssikauppaa käydään vain olemassaolevista osakkeista. Siinä pyritän minimoimaan sijoittajan riskiä ja tavotellaan vain arvonnousun tuomaa voittoa.

Riskisijoittaminen vaatii myös yritykseltä toimia. Uusiutumista ja laajentumista. Näihin tarpeisiin sijoittaminen on jo riskipitoisempaa. Laajennus saattaa epäonnistua.

Kun kysymyksessä on aivan uuden yrityksen pystyttäminen sijoittajan riski kasvaa entisestään. Silloin sijoittaminen vaatii alan tuntemusta ja tietoa yrittäjistä ja taustoista. Kansantalouden kasvu vaatisi juuri tuollaista toimintaa.

Sipilän työryhmä kannustaa yrityksiä kasvamaan ja kehittymään. 80 % yrityksistä ei halua kasvaa. Mutta yritysten tulisi, mikäli eivät kasva, ainakin uudistua pysyäkseen elinkelpoisina. Sijoittaminen voi olla joko yhteiskuntaa kehittävää tai vain sijoittajan henkilökohtaista omaisuutta lisäävää tai säilyttävää.

Kansantalouden kehittyminen vaatisi sijoittamistavan muutoksen. Eli suuntautmista uusiin yrityksiin tai yritysten kasvuun tähtäävään sijoittamiseen. Säilyttävän sijoittamisen sijaan. Pörssi on irtautunut todellisuudesta kautta maailman. Se on pelkkää peliä. Ei sitä huoleta talouden kehitys yleensä. Nopeat voitot ovat päällimmäinen tavoite.

Mutta yritysten ja sitä kautta kulutuksen lisääntyminen on rajallista. Tiedämme rajallisuuden, mutta milloin sen saavutamme, on vain muutamien ennustajien hahmotelmissa. Suuri viisasten kivi eli vaurauden säilyttäminen ja vaurauden lisääminen on vielä keksimättä. Kun tuo pulman ratkaisemme, voimme jatkaa ihmiskuntana loputonta elämäämme maapallolla. Tai ainakin aika voi olla nykyistä pitempi.

Yritysten sijoittuminen markkinoihin nähden on oma lukunsa. Suomi on valtamarkkinoihin nähden syrjässä ja Suomen eri osat ovat vielä eriarvoisessa asemassa. Tuotteista riippuen. Alueelliseen markkinaan nojaavien yritysten kasvun rajat on ymmärrettävä. Taantuvilla alueilla yritys voi jäädä suuruutensa vangiksi.

Kommentointi on suljettu.

css.php