BITCOIN

Voisiko bitcoinia kutsua huhuvaluutaksi. Sen arvoahan ei kukaan takaa. Se arvon päätteleminen on faktojen ulkopuolella. Mikäli arvon on 30 000 euron hujakoilla, voiko se järkevästi ajateltuna nousta. Miksei kun riittävä huhu lähtee liikkeelle ja ostajia ilmaantuu. Ja päinvastoin.

Ihmisillä on taipumus innostua uudesta. Ja äkkirikastumisen mahdollisuus on vastutstamaton vetovoimassaan. Sopii hyvin ajankuvaan. Rahaa pitää tulla kunhan ”pyllistää”. Työnteko on jo ikävämpää, eikä työllä yleensä rikastu. Elää kyllä.

Vedonlyönnissäkin on enemmän tosiasioita ja faktoja, joita pohjaksi tekosilleen voi tutkailla.

Voisiko tämä olla osa kansankapitalismia. Vastaukseni, että ei voi. Koko kansankapitalismi on lähes mahdoton ajatus. Sehän olisi sosialismia. Maailman varallisuus tuntuu suurelle, mutta tasattuna kaikille sen sijoitustuotto olisi vain hiven työn tuottavuuteen verrattuna. Työn arvo nousisi sille kuuluvaan arvostukseen. Sillä työn varassa myös sijoittaminen on. Itsessään sijoittaminen ei tuota mitään. Bitcoinin arvo on nolla ilman keinotekoista arvostusta. Eli ihmisten tietämättömyyttä.

Ilman työtä sijoittaminenkin loppuisi viimeistään siinä vaiheessa kun osakepaperit alettaisiin ymmärtää pelikorteilta. Jota ne silloin olisivatkin.

2 kommenttia artikkeliin “BITCOIN”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Kuka pani alulle tai keksi tuon bitcoinin ja mihin systeemiin perustuu hänen ansaintamallinsa. Saa myös ihmetellä mistä varoista näitä kukkaroita jetaan virtuaalista rahaa haluaville. Ja kuka lunastaa jonkun niistä luopuessa. Onko toinen sijoittaja.

  Itsekseni ajattelen voisiko nappi toimia virtuaalisena valuuttana. Siis vaikka pompannappi. Puututisiko pompanapista se jokin, mikä kiihottaa mielen, kuten buddhan kuvan kultaus. Meillä on Suomessakin muutamia eläinlajeja, jotka ovat innostuneet kiiltävästä. Pieni mystiikka on aina tehonnut ihmisiin. Jokin selvittämätön kiihottaa mukaan.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Nyt kun Elon Musk manipuloi bitcoinia ponnahti sen arvo lehtitietojen mukaan 45 000 euroon. Muistelen arvon olleen joskus noin 5 euron tuntumassa. Eli bitcoin on täysin huhu- ja pelivaluutta.

  Tuo rahan arvostushan on täyttä psykologiaa. Näma viralliset valuutat, markat ym oli aikonaan sidottu kultaa. Mutta mitä käyttöä tavallisella ihmisellä oli kullalle, jota hän olisi saanut hävityille rahoilleen vastineeksi. Hänelle hyödyllisempää olisi ollut ruokapaketti, joka olisi vastannut menetystä.

  Raha olipa se mitä tahansa on arvossaan niin kauan kuin ihmiset siihen uskovat. Kun raha ymmärretään arvon mittana on se enemmän ymmärrettävissä. Eli siis se realinen tavaroilla ja palveluilla pelattava jokapäiväinen elämämme pitää rahan arvoa kasassa. Työmme tuottavuus lisää rahan arvoa, eli saamme samalla summalla enemmän kuin ennen. Mutta bitcoin on siitä aivan irrallinen. Arvon muutokset eivät ole riippuvaisia realisesta taloudestamme. Periaatteessahan bitcoinilla ei kannattaisi asioida, koska sen ostoarvo voi seuraavana päivänä olla jopa 15000 euroa isompi. Mutta saattaa se olla saman summan pienempikin.

  Bitcoinilla pelaamalla saaduista voitoista puhutaan julkisuudessa, mutta niistä tappion kärsineistä ei ole kommentteja, eikä ne kehtaa tullakkaan esille.

css.php