SUURYRITYKSET

Mikä on suuryritys. Ehken yrityksen koko ei ratkaise nimitystä. Vaan missä ympäristössä se toimii. Eli keskisuurikin maailmanmitassa voi olla omassa maassaan suuryritys.

Monet esimerkit ovat osoittaneet, ettei yritystä pidä päästää liian merkittävään asemaan. Sillä kukaan ei hallitse tilannetta, kun yritys yskii. Ja sen merkitys yhteiskunnalle on suuri mutta todellinen koko hämärän peitossa. Tai oletetaan sen olevan merkittävä. Ja mullistavan talouden tasapainoa ja aiheuttavan hallitsematonta hämminkiä.

Suurten yritysten virheitä ei uskalleta käsitellä rehellisesti. Ne ovat liian merkittäviä. Olisi siis kaikkien etu, mikäli yritykset pilkottaisiin ajoissa, eikä osilla saisi olla mitään yhteistä. Ei hallitusta, ei samaa omistajaporukkaa eikä mitään kartelliin viittaavaa, jos niitä ei voi hajottaa eri toimialoille.

Monet katastrooffit ovat suurten aiheuttamia. Vahinkojen kustannukset jäävät tavallisille kanslaisille kannettavaksi. Oikeusistuimet eivät uskalla tai eivät halua tai jostain muusta syystä jättävät korvaukset muille. Voi myös olla pelko yhteiskunnan järkkymisestä.

Yksi merkittävä syy ongelmille on omistuksen keskittyminen merkittäville ihmisille.

Yritystoiminnan tarkastelu pitäisi olla samalla tavalla itsestäänselvyys kuin poltiikan seuraaminen. Molemmissa on seurattavaa.

Ettei tule väärinymmärryksiä, olen keskittynyt jutussa ongelmakohtiin. Terve yritys on aina yhteiskunnan etu. Terve yritys on aina terve tuotteiltaan, tuotantotavoiltaan ja taloudellisesti vakaa. Mutta ei yksinvaltias markkinoillaan.

Kommentti artikkeliin “SUURYRITYKSET”
  1. Eero Heikkinen sanoo:

    Suuret yritykset voivat olla valtioita valtiossa. Jopa ohjailla millaista verokantaa he haluavat maksaa. Korruption määrään yritysten koolla ei ole merkitystä. Vain korruption koko seurailee yrityksen kokoa. Pikkukihot hääräävät pienten yritysten kukkarolla pienine vaatimuksineen. Sitävastoin isot kihot järjestelevät isommilla summilla isompia asioita, isoille firmoille. Aiheuttaen ehkä valtioille suurtakin vahinkoa.

    Yritysten pilkkominen saattaa pienentää summia ja jopa puolittaa ne. Tapausten kappalemääriin sillä ei liene merkitystä.

    Sote on yksi mahdollinen rahan omistajanvaihtotilaisuus. Nyt järjestelmistä käydään kauppaa. Kullakin suunnalla on omat suosikkinsa. Puhtaasti yhteiskunnan järjestämä sote ei tarjoa suuriakaan mahdollisuuksia järjestelyihin. Hankinnat ja poliittiset veivaukset ovat kuitenkin mahdollisuuksia. Mutta vapaat markkinat ovatkin eri juttu. Siellä intressit ovat suuremmat. Tämä on tarkoitettu varoittavaksi mielenilmaukseksi. Perustuu yleiseen tietouteen. Ei aiheeseen liittyviin faktoihin.

css.php