METSÄRAHASTOT

Metsärahastot imuroivat Suomen metsävarantoa omistukseensa. Siinä menee sekä puusto, että maapohja uudelle omistajalle. Metsästä muodostuu osakkeiden tavoin sijoituskohde uusine markkinoineen. Meille parinteisesti toiminut metsäomistus muuttaa nopeasti muotoaan. Kaupunkilaiset, tai kaupunkilaistuneet maanviljelijöiden jälkeläiset ovat etääntyneet juuriltaan ja muuttavat metsänsä rahaksi tai osuudeksi yhteismetsää.

Suuria metsäaloja (kumuloituu) (harvoin myyvät) kertyy rahastoihin. 60 000 ja jopa 100 000 hehtaaria on kertynyt yksittäisiin rahastoihin ja omistus senkun keskittyy. Myös ulkolaiset rahastot sijoittavat metsiin. Muutama kansanedustaja oli huolissaan kiinteistöjen siirtymisestä venäläiseen omistukseen. Sekään ei huolettanut kuin harvoja suomalaisia kansanedustajia.

Nämä metsärahastot eivät näytä huolettavan ketään. Kirjoitin useaan otteeseen Euroopan Unioniin liittymisen yhteydessä asiasta. Olin myös huolestunut jokamiehenoikeuksista. Nyt olisi aika ajatella asiaa uudelleen. Silloin asia ei kiinnostanut ketään. Liittymishuuma oli niin kova.

Se, että metsämaa maapojineen on Suomen valtion alueella ei tule olemaan merkittävä kun todellinen omistus on ulkolaisilla rahastoilla. EU voi näihin parusteisiin vedoten muuttaa jokamieskäytäntöjä. Voi tuntua kaukaiselle vaaralle, mutta olemme monta astetta tuota tilannetta lähempänä kuin liittymisen yhteydessä.

Nämä asiat ovat niin pitkäjänteisiä, että niihin pitää olla näkökykyä vuosikymmenten päähän. Haistaa suunta ajoissa ennekuin on myöhäistä. Meille metsä on ollut niin itsestäänselvyys, ettemme huomaakaan mitä olemme menettämässä.

Meitä on Unionin jäsenyyden myötä johdateltu niin eurooppalaiseksi, ettemme huomaa mihin meitä talutetaan. Eikä nykyinen hallituskaan kuten eivät edeltäjätkään ole valveutuneita tämän vaaran suhteen. Kaipolat ovat vain pikkuasioita tähän ongelman verrattuna. Jos menetämme tärkeimmän raaka-aineen hallinnan olemme siinä kus… Näyttää ettei nähdä, kuten sanonta kuuluu, metsää puilta.

Thaimaalaisten haaliminen marjojen poimintaan osoittaa, ettei metsä kiinnosta. Eikä nykyiset omistajat edes viitsi vaivautua käymään saati hyödyntämään omistustaan muuten kuin ammattilaisten välityksellä. Näillä ammattilaisilla saattaa olla merkittävä ohjaus juuri rahastojen suhteen. Uskonnollista termiä käyttäen sanoisin: valvokaa. Etujanne.

On varmaan totta, että rahastot, jos ovat pitempiaikaisia omistajia hoitavat omaisuuttaan hyvin eli tuottavasti.

7 kommenttia artikkeliin “METSÄRAHASTOT”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Mikäli ulkomainen rahasto omistaa metsän, on se helppo myydä kokonaisena tai vastaavasti kotimainen suppeaomisteinen rahasto on käytännössä myyntikelpoinen pienen porukan päätöksellä mihin maapallon ääriin saakka.

  Yhteismetsät joiden omistukanta on laaja on kuitenkin myytävissä kun hallinto suosittaa myyntiä. Kuten osakeyhtiöiden kanssa on käynyt. Yksittäinen osakas voi kait halutessaan vaihtaa omistuksensa rahaksi, jolloin taas ulkomainen osakas saattaa korvata kotimaisen.

  Toivoisin meillä kiinnitettävän huomiota kyseiseen kehitykseen. Ennen vanhaan kun oli vielä käytössä paperiset osakekirjat, niissä luki ettei ulkolaiset saaneet omistaa osakkeita. Se hyvä aika on ohi. Emme ole enää itsenäisiä päätöksentekijöitä.

  On todella miellyttävää nähdä kuinka Englanti uskaltaa ajatella ja toimia oman maansa etujen mukaisesti. Vaikka arvostelua saakin. Vanha itsenäinen kansa on nähnyt tuulet ja tuiskut.

 2. Asser Essa sanoo:

  Tiedätkö muuten millaisessa metsässä on mahdollista tehdä harvennushakkuu, tai tiedätkö millaisessa metsässä on ainoa metsänhoidollinen teko aukkohakkuu?

  No minäpä kerron.

  Jos metsässä on kaksi tai useampia puita, voidaan harvennushakkuu suorittaa, mutta jos metsässä on vähemmän kuin kaksi puuta, on aukkohakkuu ainoa mahdollinen metsänhoitokeino.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Eipä tuota olisi voinut paremmin päätellä.

  Mitä mieltä olit tästä metsien rahastoinnista.

  Minä näen sen omistuksen keskittymisenä. Ja kaiken toiminnan pääomavaltaistumisena. Samalla kansalaisten jakautumisena eri kasteihin. Näistä on huonot kokemukset.

 4. Asser Essa sanoo:

  Kun Suomea aikoinaan liitettiin Euroopanunioniin, oli mm. MTK kovasti huolissaan siitä, ettei vaan suomea kosiskella mukaan siksi että meillä on niin suuria luonnonvaroja ja ettei vaan suomesta muodostuisi euroopalle materiaalivarastoa, jonka luonnovarat valuvat maailmalle, suomen milläänlailla itse hyötymättä niistä.
  Kovasti vakuuteltiin tuolloin ettei niin tulisi käymään.
  Ja silloiset sinisilmäiset päättäjät uskoivat vakuutteluja, olihan porkkanaksi annettu muhkeat lupaukset mm. maatalouslisätuista ja vapaan tavaran ja materiaalien liikkumisen rajoituksista.
  No nythän sitten pitäisi olla hieman viisaampia asioiden suhteen. Mutta kun joukossa tyhmyys näyttää tiivistyneen.
  Esim. mitään ei olla opittu edellisestä elvytyksestä, jolla suomen piti silloinkin tienata antamillaan lainoilla.
  Kyllä meitä viedään kuin pässiä narussa teuraalle.
  Nytkin otetaan 10 miljardia velkaa, josta annetaan 6mrd , saksaan, ranskaan ja italiaan ja saadaan itse pitää ne loput 4 mrd, joilla sitten elätetään ne 400tuhatta uutta parrakasta poikaa. jotka haalitaan tänne korvaamaan sitä kun syntyvyys vähenee koko ajan.
  Syntyvyys vähenee ehkäpä siksi, etti heppi kykene stondaamaan kun ei ooo hommia joista saa palkkaa jolla voi elättää ne lapset. Mutta sehän ei näitä tulijoita huoleta, sillä heillehän maksetaankin juuri siitä että tulevat tänne, lisääntyvät ja täyttävät maan. muu on sitten sivuseikka.

  Mitä tulee metsärahastoihin, niin ihan se ja sama kuka ne metsät hasmuaa itselleen. allekirjoittaneen metsässä kun kasvaa vain se alle 2 puuta, joten jos hyvän tarjouksen saan, niin myyn kyllä ja muutan vaikka boliviaan perunanviljelijäksi?

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Äläs nyt myy niitä kahta puuta tai ainakaan niiden maapohjaa. Muista, että taistelu alkaa ensimmäisestä laukauksesta. Meitä on kansana petetty useammankin kerran, mutta osa meistä pystyy ajattelemaan omaehtoisesti. Tämä oikeudenmukaisuuden tauti on huono leviämään, mutta ei se mahdotontakaan ole. Vaatii sitä taistelua Kansamme ja Maamme puolesta. Juuri isoilla alkukirjaimilla kirjoitettuna.

  Me olemme pakkasensietävää kansaa, kuten talvisota osoitti. Kun katsoo kommentteja Verkkouutisten ja Uuden Suomen verkkolehdissä, joissa olen ollut mukana, huomaa Suomen kansan ajattelevan erilailla kuin vallassa olevien politikkojen. He pettävät meitä, mutta kansa näyttää pysyvän lujana, kommnenteista päätellen. Valitettavasti vain kaikkien puolueiden verkkolehdet eivät ole avoimia kansan kommenteille.

 6. Asser Essa sanoo:

  Mä olen sen verran vanha äijä jo, eikä perillisinä ole kuin ahneita sukulaisia, että ihan se ja sama, jos vaikka myyn ”metsän” – siis ne kaksi siemenpuuta (koivuja) ja maapohjan mökkeineen ja irtaimistoineen , eniten tarjoavalle.
  Muutan sitten linja-autosta tekemääni asuntoautoon ja vaihdan paikkaa sinne missä on vähiten koronatartuntoja.
  Noin tutkimusten mukaan Korona19 sairastaneen pitäisi olla immuuni uusille tartunnoille, Itse sairastin koronan maalis-huhtikuussa. Oli tosi vittumainen tauti, sitä en toivoisi kenellekään tarttuvaksi, paitsi ehkäI USA.n D.Trumpille?
  Eikä jälkioireetkaan ole vielä laantuneet. n kuukauden välein tuntuu kuin kuumaa hiilihankoa työnnettäisiin keuhkoihin, ensin vasemmalle ja sitten oikealle, kipu ja polte tuntuu ristiselässä asti!
  Silloin maaliskuussa tein sen nettitestin ja tuloksena oli että minulla saattaisi olla korona , mutta kun vakuutteluista, – Meillä hommat toimivat- huolimatta testeihin ei päässyt sitten millään, muuten kuin olisi pitänyt lähteä rikkomaan tieliikenne lakeja ja ajelemaan sairaana lähimmälle keskussairaalan parkkipaikalle, niin testaus jäi tekemättä, koska en halunnut saattaa kanssa-liikentessä olevia vaaraan, enkä rikkoa lakia, joka sanoo: Sairaana, juovuksissa huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena ei saa ajaa autolla.
  Jonka jälkeen ohjeet kuuluivat näin” Pysykää kotona, juokaa kuumaa, välttäkää ihmiskontakteja, kotihoito käy tarkistamassa tilanteenne.”

  Mutta kukaan ei käynyt koskaan ja

  kaupastakin tilaamani elintarvikkeet, joita en itse kyennyt valitsemaan olivat; ”parastaennen huomenna”, eli jo lähes mätää paskaa, täydellä hinnalla?toimitusmaksu!
  Joten päätin että paskat, tartutan jos on tarttuakseen.
  Tämä seutu jossa asun on pahinta möökkiläs-seutua, että ehkäpä monikin hesalainen joka tuli liian lähelle sai tartunnan.
  Ihan sama!

  Myöhemmin maksoin itse Mehiläisessä tehdyn testin 148,30 € ja sain tuloksen että ”vasta-aineet ylittävät aktiivisen Covid 19 rajan, mutta takeita tarttuvuudesta tai sen edelleen leviämisestä ei voida esittää , joten on syytä välttää julkisia alueita, kokoontumisia, julkisia liikennevälineitä ynnä muita tilaisuuksia..”
  Joten täytyisiköhän laittaa otsaan sellainen, oranssinpunainen
  Covid19 leima varottamaan että olen edelleen mahdollisesti aktiivinen levittäjä?
  Mutta sepä siitä. Jos joku haluaa ostaa, hienon metsäpalstan , juuri peruskorjatuineen rakennuksineen ja irtaimistoineen, täydellisine verstasvarusteineen; Sorvi, Jyrsinkone,Mig, puikko,ja tig hitseineen, plasmaleikkureineen ym. Porakoneet ja unsaslukuisine terineen sekä työkaluineen. Sanotaan nyt vaikka hintaan 50k€, niin ottakoot yhteyttä, tällä palstalla, kommentein.

  Mutta voihan se olla kuin vastatuuleen puhaltaisi, sillä mitä olen huomannut ja lukenut, ei täällä ole ketään muita kuin minä Asser ja sinä Eero.
  Näitä tukskin muut lukevat?

  Vaan eihän sitä koskaan tiedä, koska se flaxi käy..

  Voi tulla lottovoitto taikka sitten vain varanumero?

 7. Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä lukijat ovat siitä Hämeen Sanomien ajoilta kutistuneet. Mutta on niitä kuitenkin jäljelä ainakin tilaston mukaan. Keskustelumme saattaa olla kiinnostava ja motivoivan uusia lukijoita ja ehken kirjoittajiakin. Toivottavasti tähän keskusteluun liittyy muita. Senverran elämänmakuinen tämä on.

  Nuo mainitsemasi koneet ovat ehkä metallintyöstöön. Muutamat kun tunnistin. Minulla puolestani on puunkäsittelyyn soveltuvia koneita autotalli täynnä. Käytin niitä talon rakennuksessa tekemällä muun muassa taloon ikkunat ja ovet. Omapa joku sivullinenkin saanut huonekalunsa kuntoon tuomalla ne korjattavaksi.

  Kyllä nämä perinnöt ovat ihmissuhteita särkeviä. Ilmainen raha houkuttaa jopa riitelemään. Niistä saattaa tulla elämänmittaisia ongelmia ihmisten välille.

  Tuolla asunnoksi tekemälläsi linja-autolla voi toki käydä koereissuja kiinteistöä myymättä. Soveltuuko sellainen elämäntyyli. Kokonaisuutena mielenkiintoinen ajatus.

css.php