KOSMOLOGIN KIRJA- HAASTATTELU

Kari Enqvist kertoili aamulähetyksessä työsarkaansa ja kansanomaisti käsityksiä tutkimuksistaan. Hän peilasi asioita suureen kertomukseen. Jos tieto sopi kertomuksen raameihin se oli todennäköisesti totta.

Minua jäi askarruttamaan mikä mahtoi tutkijaa erityisesti huolettaa. Luulen, mikäli tutkimukset osoittaisivat ettei kaikki mahdu sattuman sisään. Vaan tapahtumat ovat vaatineet ohjausta. Tuon myöntäminen saattaa olla tutkijalle vaikea. Kun ottaa huomioon hänen jutuissaan julistautuneen ateistiksi. Joka on tutkijalle huono lähtökohta. Se saattaa ohjata ajatuksia väärille urille. Eli joutuu pysymään omassa suuressa kertomuksessaan.

Tutkijoilla on monta pulmaa ratkottavanaan. Mistä tämä kaikki aine onkaan syntynyt tai siirtynyt. Mikä pani kaiken olevaisen kasassa pitävän liikkeen alulle. Tuo pyreä muoto on yksi ihmettelyn aihe.

Aikakysymys on myös ratkaistava. Onko aikaa olemassakaan. Vai onko vain liikettä, jota me mittaamme keksimällämme mittareilla. Toistuvuus voi olla ajan huomaamista. Tuo kiertoliikkeen toistuminen.

Vaikka kaikki palaisi tyhjyyteen jatkaisiko aika olemistaan, mutta ilman liikettä. Eli olisiko silloin ajan kulumista. Olisi vain tila jota kuvattaisiin sanalla, ON. Eli aina vain ON.

Antaako Karin Enqvistin kirja näihin vastauksia tai ajattelun eväitä.

Kommentti artikkeliin “KOSMOLOGIN KIRJA- HAASTATTELU”
  1. Eero Heikkinen sanoo:

    Liikkeen suhde massaan ja liikkeen ajallinen tarkkuus kuuluvat yhteen. Me pystymme toiminnallamme pilaamaan elinympäristömme tiettyyn korkeuteen asti, tai varjelemaan sitä. Mutta näitä valmiiksi annettuja ajotuksia ja määriä emme pysty muuttamaan vaikka tarve sattuisi vaatimaankin. Satelliittien paino, jotka lähetämme tutkimusmatkalle ilman paluuta ei pysty onneksi näitä suhteita riittävästi muuttamaan.

    Se vesihöyry, joka katoaa ulkoavaruuteen saattaa sensijaan muuttaa tai ainakin aiheuttaa tarvetta muuttaa etäisyyttämme aurinkoon ja muuttaa vuoden pituutta sekä matkanopeutta. Ihmiskunta ahertaa päivittäisissä ongelmissa, muttei muista todellista riippuvuuttaan.

css.php