YHTEISKUNNALLINEN KIRJANPITO

Kirjoitin juuri tällä otsikolla, tässä blogissa 13.6.20 ehdotuksen yhteiskunnan hiilautumisesta lähemmäs liikekirjanpitoa. Nyt oli Arno Juutilainen käsitellyt samaa aihetta Hämeenlinnan kaupugin osalta tämän päivän Hämeen Sanomissa (23.8.20).

Yhteiskunnan kirjanpito mahdollistaa kaikenlaisen oikuttelun välttää ikäviä tosiasioita. Kirjanpidolla voidaan vääristää todellisuutta ja yleensä halutaan näyttää parempaa kuin tosiasiassa onkaan. Tällainen mahdollisuus pitäisi pikaisesti poistaa. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku tai ainakin pitäisi olla. Tuo taitaa olla vanha totuus vai tuliko nyt keksittyä tähän tarpeeseen.

Poistovenkuloinnit ja todellisuuden vastaiset tuloutukset ilman rahan tai omaisuuden liikuttelua ova yhteiskunnallisen kirjanpitdon sokeita kohtia. Yhteiskunnallisen kirjanpidon venkulointimahdollisuus antaa sen kuvan, että kaikkinainen hämäys on sallittua. Ja sitähän politikot käyttävät luodakseen toimistaan paremman kuvan. Varsinkin vaalien alla tuon tavan suosio kasvaa. Pitäisi päästä uudelleen remmiin kuin Lukasenkka. Vaikka kaikkia hänen keinojaan ei olekkaan käytössä.

Ennen oli sanonta, että velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa. Tämä on aivan aito vanha viisaus. Nyt kun korot ovat nollilla tuntuu viisaalle velkaantua. Muu yhteiskunta ja EU sekä EKP näyttävät mallia kuinka rahalla kaikki hoituu. Ja luullaan ettei maksunaikaa koskaan tulekkaan. Hämeenlinna on samassa veneessä. Korona potkaisi asennetta velkaantumisen suuntaa. Kaikkihan ne valkaantuvat. Tässäkin liikekirjanpito voisi olla hyödyksi. Vaikka se ei estä velanottoa.

Kommentointi on suljettu.

css.php