RAHA EI OLE ENÄÄ RAHA

Se on väline keskinäisen vertailun tilannearvioon. Eikä sitä tarvitse käyttää entisellä tavalla. Tai sen ominasuus on muuttunut. Ennen sillä mitattiin työtä ja saavutuksia. Nyt sitä käytetään pönkitykseen. Keskustelu tarvitseeko velkaa maksaa koskaan takaisin, kuvastaa jo muutosta ja tietämättömyyttä.

Nykyisen olotilan säilyttämiseen raha on vielä käyttökelpoinen, vaikka lopputulosta emme tiedäkään. Eikä kukaan tiedä, koska siitä ei ole kokemuksia. Rahamäärät ovat kuin purkautumassa oleva tulivuori. Voimakuus ja tuhojen laajuus ja purkautumisen ajankohta ei ole määriteltävissä. Rahan uutta mekanismia vasta arvaillaan.

Ratkaisevassa asemassa tulee olemaan ihmisten käyttäytyminen. Mutta sekin on tässä uudessa tilanteessa arvoitus. Meidän suhde kaikkeen varsinkin rahaan on muttunut. Vastuu on ohentunut. Yhteiskunnan vastuu merkittävästi kasvanut. Siinä voikin olla se kestävyysvaje. Eikä sekään entisenlainen.

Kommentointi on suljettu.

css.php