YRITYKSET RAKENTAMASSA SOSIALISMIA.

Talouden kasvu uhkaa demokratiaa. Olisi ollut kelvollinen otsikko. Muitakin vaihtoehtoisia otsikoitakin olisi ollut. Valittu otsikko kuitenkin vaatii selityksen. Oikeammin yritysten kasvu ja toimintojemme hallinta siirtyy nopeutetulla vauhdilla yritysten hallintaa. Mutta siitä huolimatta politikot ovat vailla kasvua ja kasvuyrityksiä.

Valtiot yrittävät laeilla asettaa meille toimintojemme rajoja. Mutta varsinaiset ohjaimet ovat yrityksillä. Yrityksillä joiden koko on maailmanlaajuinen. Heidän ohjailuistaan emme ole läheskään tarpeeksi perillä. Hyväksymme heidän menetelmänsä huomaamatta saadaksemme pienen tahtomme läpi. Päästäksemme käsiksi meille tarjottuihin ja suunnattuihin mahdollisuuksiin.

Toisaalta yritykset haluavat yhteiskunnan mukaan ”auttamaan” omia toimintojaan. Mitään ei tapahdu ellei yhteiskunta jelppaa omalla talouden panoksellaan yritysten toimintaa. Katsotaan, että tukimuoto juuri tässä tilanteessa on välttämätön. Yhteiskunnalle esitetyt tuen vaatimukset verhotaan edulliseksi yhteiskunnalle. Jotkut alat pyrkivät yhteiskunnan rahoitukseen korvaamaan yhteiskunnan toimintoja. Tekeytymään edulliseksi mahdollisuudeksi ja tekemään itsensä välttämättömiksi.

Yhteinen piirre kaikille tunkeutmiselle on, että yhteiskunnan raha jotenkin kuuluisi heille eikä se ole edes kallista ja määräkin on vain päätettävissä.

Hulvalle yhteikunnan rahan käytöllä on pitkä historia. Ensin oli kunnissa tapana hankki ilmaista valtion rahaa kohteisiin, joita ilmankin kunta olisi hyvin pärjännyt. Sitten tuli EU-raha. Vieläkin jaossa. Raha, joka on kasvanut puussa. Pääasia, että sitä saadaan.

Tästä onkin lyhyt matka siihen, että yhteiskunta ottaa rahoittamansa toiminnot hoitaakseen. Eli yritykset ovat vieneet rakenteita sosialistiseen suuntaan huomaamatta miten lähellä puhdasoppisuutta ollaan.

Mikäli yhteiskunta haluaa pelastaa itsensä on sen rajoitettava yritysten liiallista, maailmalaajuista kokoa ja myöskin yritysten veltostumista tuensaajiksi.

Meillä on suuri yhteiskunnallinen remontti edessämme. Se koskee taloutta, oikeudenmukaista taloutta. Yhteiskunnan toimintojen määrittelyä ja rajausta mitkä ovat todelliset yhteiskunnan tehtävät ja mitkä vapaaehtoisvoimin ja mitkä markkinatalouden periaatteilla yritysten toimesta. Nykyistä tilannetta ei hallitse kukaan ja se näkyy kaikkien kukkarossa. Kaleimpana vaihtoehtona.

Jatkoa tulee kun keksitään. Ja kommentit ja vastaväitteet ovat tervtulleita. Ne kehittää.

2 kommenttia artikkeliin “YRITYKSET RAKENTAMASSA SOSIALISMIA.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Yrirykset pitävät ihmisiä ja yhteiskuntia pilkkanaan. Toimivat epäonnistuneiden lakien puitteissa tai nykyisen yhteiskuntajärjestyksen harmaalla alueella. Ne kulkevat lakien edellä ja vaikuttavat lakien sisältöihin omaksi edukseen..

  Yritykset tietävät meistä enemmän kuin yhteiskuntamme ja voivat ilman lakien velvoitteita käyttää tietojaan meitä vastaan. Yhteiskunta ei pysty enää meitä suojaamaan. Luovumme koskemattomuudestamme halutessamme tiettyjä palveluja. Palveluja joiden oheisia emme osaa edes arvailla.

  Järjestystä on muutettava, on tehtävä uusi jako etenkin taloudessa. Suurten yritysten ja meidän voimasuhteita on muutettava mm. taloutta hajauttamalla ja taustatietoutta avaamalla. Kapitalismin ääriasento voikin olla keskitettyä sosialismiä. Tai molempien varjopuolia.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Demokratian jalansija kapenee kaiken aikaa. Taloudellisest resussit siirtyvät yhä harvemmille ja heidän mahdollisuudensa tehdä yhtistyötä lainsäätäjien kanssa oleellisesti paranevat useita eri reittejä. Avoimia ja vähemmän avoimia. Vallan keskittyminen ei ole yksinvaltiaiden yksinoikeus. Samaan lopputulokseen pääsee useanpaakin reittiä. Molempien tunnettujen järjestelmien kautta. Tai nämä molemmat yhdistettynä kuten Kiinassa.

  Kansojen ainut keino on talouden oikeanlainen käyttö muutoksen aiheuttajana. Nyt tämä koronan aiheuttama ilmiö kertoo mitä voimapiirien yhteistyö merkitsee. Kyse ei kuitenkaan ole samasta tilanteesta, mutta kertoo talouden vaikuttavuudesta ja mahdollisuuksista.

  Mikäli haluamma hajauttaa valtaa on talous, meidän talouden markkinavoimamme avainasemassa. Siis tavallisten ihmisten markkinavoima. Keskittymistä voidaan yleensä muodostaa ja kasvattaa talouden avulla. Eli se on se akilleen kantapää. Siihen markkinavoimamme olisi suunnattava.

  Tämä on ympäripyöreätä tosiasiaa. Aivan vain ajattelun pohjaksi ja mielikuvituksen virittämiseksi.

css.php