UUDENAJAN LAUKKURYSSÄT

Syrjäseudut muotoutuvat uudelleen väestön kadotessa pienemmistä kyläkeskuksista ja kaupungeistakin. Palvelut katoavat ostovoiman supistuessa. Kannattavuusraja tulee vastaan. Uudenajan laukkuryssät korvaavat paikalliset yritykset. Etäkauppa, postimyynti ja verkokauppa ja mitä nimityksiä vielä keksitäänkin, tunkevat markkinoille.

Maailma on todella levoton ja muuttoliike ei supistu vain maan sisäiseksi tapahtumaksi. Maanosien rajatkaan eivät pidätä tulijoita. Nämä uudet tulokkaat asettuvat suurimpiin kaupunkeihin ja muuttaisivat niiden luonnetta, mikäli maan sisäistä muuttoa ei olisi. Olisimme kohta kansa, jota hallitaan ulkomaisin voimin pääkaupunkiseudulta. Sisäinen muutto pelastaa tasapainon, vaikka se ei kaikilta osin olekaan tervettä.

Näitä uusia laukkuryssiä ei voi syyttää tapahtuneesta. Ne vain nopeuttavat muutosta.

Entiset, aidot laukkuryssät mahdollistivat syrjäisten seutujen kehittymisen tuomalla palveluja kotiovelle.

Stockmannin pitkä historia edustaa välivaihetta joka on kääntynyt jo loppupuolelle, ellei mitään merkittävää suunnanmuutosta tapahdu lähiaikoina. Suurin ja kauneinkin on vaikeuksissa. Onhan muutos ollut pitkään nähtävissä. Mutta kivijalkaa on hankala muuttaa uudelle paikkakunnalle. Siellä on jo tarjontaa ja vakiintuneet paikat.

Kommentointi on suljettu.

css.php