VANHAA LASKENTOA. KUN EI VOI OTTAA TÄYTYY LAINATA.

Se oli vähenyslaskua. Monia nimiä on asialle ollut. Laksennon lisäksi aritmetiikka ja matematiikka. Nuo niitä kansan hallitsemia tapoja laskea. Tosin kaikki saman lainalaisuuden kourissa.

Nyt yhteiskunta lainaa. Se vähennettävä summa alapuolella on suurempi kuin yläpuolella oleva summa, se valtion budjetti. Lainaa otetaan ja rutkasti.

Vanha laskento lähti siitä että lopputulos ei ollut miinusmerkkinen ja kansa osasikin elää varojensa mukaan. Jäi aina jopa vähän jemmankin. Kuten maanviljelijöillä jyviä tai siementä seuraavalle vuodelle.

Uudenlainen ajattelu Eurobondeineen on vallanut alaa. Kenenkään ei tarvitse elää varojensa ja tulojensa mukaan. Yhteiskunta huolehtii velanotosta. Mutenkin kansalaiset velkaantuvat huolettomasti.

Kaikilla tulee olla uuden ajattelun mukaan samat kulutusmahdollisuudet. Politikot käyvät kilvan huutokauppaa parhaista tarjouksista vaalien alla.

Vanha laskento on ollut unohduksissa ja nyt korona on paljastanut sen koko karuudessaan. Pystymmekö paluumatkalle tavoissamme, on aito huolenaihe.

Kommentointi on suljettu.

css.php