ENGLANNILLA JA SUOMELLA OLI YHTEISIÄ ETUJA JA TAVOTTEITA EU:SSA.

Esko Aho valitteli, että Suomi menettää vaikuttavuuttaan Englannin eron myötä EU:ssa. Lisäksi Suomelle on iso merkitys Englannin kanssa käymä kauppa.

Mitä Esko itse asiassa sanoi, vaikka hän ei sitä maininnutkaan. Suomi ei pysty valvomaan etujaan ja sopimaan kahdenkeskisistä kauppasuhteista merkittävän kumppanimme Englannin kanssa. EU-jäsenyys sen estää. Eli EU voi määrittää meidän hyvinvointimme. Me emme ole itsenäisiä, kuten nyt Englanti.

EU:ssa nyt haaveillaan vastapainoksi laajentumista itään päin. Olemme siis menossa kohti tilannetta, että jäsenmaista enemmistö on nettosaajia ja vain muutamat nettomaksajia. EU:ta pelottaa, vaikka sitä ei julkisesti tuodakkaan esille. Laajentumishaikailut kertovat juuri siitä.

On aivan selvää, ettei mikään yhteenliitymä pysy kuin aikansa. Nyt sen aika on koittanut. Kaunko prosessi kestää, ei voi kuin arvailla. Mutta lähtölaukaus on ammuttu. Oliko se Maninalainen. Ainakin se tuli EU:n sisästä. Jatkuva syventämispyrkimys oli yhtenä ruutina.

EU:n tulevaisuuden kannalta olisi edullista tehdä Englannin kanssa reilu kauppasoimus, ilman voimaansa osoittavaa vääntöä.

Kommentointi on suljettu.

css.php