Kohuttu uutuuselokuva.

Laura Birnin esittämän elokuvan Helene Schjerfbeckistä ja hänen ystävästään Einar Reuterista pani etsimään kuka tämä Einar oli. Todennäköisesti olen pelannut koripalloa Einarin jälkeläisen kanssa. Sain olla poikasena harjoitusvastustajajoukkueessa, kun aikuiset harjoittelivat maakuntasarjan otteluihin.

Tämä koripalloilija Reuter aiheutti minulle pienen selkävamman korialustilanteessa. Tiedettiin Reuterin suvun omistavan suuren ja arvokkaan taidekokoelman, mutta taiteijoiden nimistä ei ollut käsitystä. Sama tieto kuitenkin kertoi Reuterila olleen kainuulaisen Tuhkasen tauluja ja tässä taas on yhtymäkohta lapsuuteni erääseen tapahtumaan.

Tuhkanen asui ja maalasi Paltaniemellä. Hänen kotinsa oli samaa pihapiiriä Eino Leinon Hövelön kanssa. Kun kävin tuolla pihalla oli Eino Leinon kotitalo vielä pystyssä. Tosin autio ja huonossa kunnossa ja nyttemmmin purettu. Hieno vanha pihapiiri, josta lähti lehtevä kuja Oulujärven rantaan. Nuo piirtyivät pikkupojan mieleen ja näen ne vieläkin elävästi ja tuoreen tuntuisesti.

Tuo oli pieni askel pikkupojalle suureen kulttuuriin. Mutta tarina jatkuu.

Olin Eino Leinon patsaan paljastuksessa huolehtimassa, että Urho Kekkonen saa patsasta verhonneen kankaan jouhkeasti pudotettua oikealla hetkellä. Hyvin menikin. Ukonlintu ja virvaliekki tuli yleisön nähtäville. Patsaan taiteilija Jouko Toivianen työskenteli Paltamon vanhassa kanttorilassa Kanervassa, jossa nyt on leikkikalunäyttely.

Kommentointi on suljettu.

css.php