HYVÄT JA PAHATKIN PERUSTUVAT MEIDÄN OMIIN OMINAISUUKSIIMME.

LUIN KIRJAN. Oikeastaan kirja luki minua. Miten se on mahdollista. Yritän kuvata tapahtunutta. Kirjan tapahtumat ja lopputulemat olivat entuudestaan tuttuja aikaisemmin luetuista. Todellisista historian tapahtumista.

Kirja oli Operaatio Valkyyria. Tarkka kuvaus ja kertomus Hitleriin kohdistetusta salamurhayrityksestä Saksan pelastamiseksi.

Anteeksi keskeytys. Jatkan kohta.

Nyt jatketaan.

Samoin ajattelevien henkilöiden varovaisesta kokoamisesta ja toteutuksen suunnittelusta. Ja saksalaisesta perusteellisuudesta, mutta myös luovuuden puutteesta. Asennon tekemisen tarkkuudesta aina kengänkantojen yhteen kopsautuksesta kunnioituksen ja arvojärjestyksen osoittamiseksi tervehdittävää kohtaan.

LUKIESSANI HUOMASIN jännittäväni kuinka tehtävä onnistuu ja samalla olin jollain tasolla huolestunut henkilöiden turvallisuudesta eli hankkeen mahdollisesta epäonnistumisesta tai paljastumisesta. Kuten sanoin tiesin entuudestaan kuinka hankkeessa käy. Nämä tuntemukset ovat kirjan lukijalle aivan normaaleja, mutta lopputuleman aiheuttavat tuntemukset antoivat aiheen huolestumiseen ihmismielen joustavuudesta. Eli aloin pohtia kuinka me ihmiset olemme valmiita hyväksymään tai ainakin turtumaan tietämiimme kauheuksiin. Eli juuri niihin mitä Saksassa toisen maailmansodan aikana tehtiin Hitlerin aloitteesta. Ns, lopullisessa ratkaisussa.

Kun kirjassa alkoi kuvaus epäonnistuneiden tekijöiden tuomitsemisista ja teloituksista laukesi huoli heitä kohtaan. Heidät tuomitaan ja teloitetaan. Asialle ei voi mitään ja tapahtuma on hyväksyttävä mielessään tosiasiana.

AJATTELEMMEKO näin nykyistenkin vastaavien hirmutekojen yhteydessä. Ja tekijät kokemuksestatietävät suuren yleisön reaktiot ja voivat luottaa käyttäytymiskaavaan eli välinpitämättömyyteemme ja asioihin turtumiseemme. Mahdollistaako asenteemme ja alentaako se kynnystä hirmutekojen toteutukseen nykypäivänäkin. Syyriassa, Turkissa ja koko itäisessä pallonpuoliskossa.

Tämä kaikki ei johtunut kirjan erinomaisuudesta. Kirja oli asiaan perehtyneiden tietoteos. Käyttäytymisemme on meillä sisään rakenettuna. Kirja vain pani ajatukset liikkeelle. Nosti tietoisuuteen. Mitä löydämmekään itsestämme.

Kommentointi on suljettu.

css.php