MONOPOLISOITUMINEN

KESKITTYMINEN ON MONOPOLISOITUMISTA. Mikä meillä sitten keskittyy. Tiettyjen alojen omistaminen keskittyy. Suuret sijoittajat ostavat kokonaisia vuokrataloja. He ostavatkin vain kehittyviltä paikkakunnilta. Juuri niiltä joihin ihmisten on siirryttävä saadakseen työtä ja toimeentuloa, tai siirtyvät muuten vain hienompaan paikkaan.

Omistusasujistakin tulee vuokra-asujia. Niin on pakko, kun halpenevan ja tyhjenevän seudun omasta asunnosta saa vain vähän rahaa, on muututtava vuokralaiseksi. Muutenkin ihmiset ovat irtolaisempia, eivätkä halua sitoutua juuri mihinkään.

Käänteiset lainat ynnä muut uudet keksinnön ovat suunnanneet ajattelua kevyempään elämäntyyliin. Nautitaan. Käytetään raha ns. itseen. Juuri tälläiset asennemuutokset auttaavat sijoittajia ja turvaavat heidän omaisuutens ja tuottonsa.

JA UUSIN PIIRRE

Rahan omistaminen jo nyt maksaa. Miinuskorko on tavallisellekin kuluttajalle eli pankkitilin omistajalle maksullinen hyödyke. Mutta lähes pakollinen. Raha kulkee bitteinä ei tilikuorina sisältäen palkkarahat.

Mihin noita tilistä aiheutuvia ja ehkä lisääntyviä maksuja pääsee pakoon, kun setelikantakin hupenee. Sukanvarsi on pois suljettu säästämismuoto. Onko pakko sijoittaa johonkin. Mikäli tallainen rynnistys alkaisi oilisi se vanhoille osakkeiden omistajille kulta-aikaa. Arvot kysynnän kasvaessa nousisiva markkinatalouden mukaisesti. Mutta sitten ne romahtaisivat, kun uusia ostajia ei samassa määrin olisi.

Mutta järkevä omaan asuntoon sijoittaminen olisi tukossa, koska hyvät kohteet ovat monopolisoituneet isoille sijoittajille, etupäässä ulkolaisille ja heitä hyödyttäen. Muutoksissa on aina voittajia ja yleensä häviäjät ovat tavallista kansaa.

Kommentointi on suljettu.

css.php