MEPPEYS ON KIVA ELÄMÄNTAPA

Uudet mepit ovat jo hyvin kesyyntyneet. Enää ei tarvitse näyttää olevansa tärkeällä asialla, koska EU on vakiinnuttanut asemansa. Nyt meppeydestä voi nauttia ja Brysselhän on varmaan täynnä hyviä nautintopaikkoja ja vakaa meppitulo mahdollistaa monet ”kulttuuririennot”, kullekin taipumustensa mukaisesti.

Oliko puoletkaan paikalla kun Antti Rinne esitteli EU:n tulevaa ohjelmaa. Pitäisi kait moneksi vuodeksi, oliko peräti 7 vuodeksi, määrittää talouden kehykset. Huhtasaari ihmettelikin puheenvuorossaan kuinka paljon Suomi, yhtenä jäsenmaana ja puheenjohtajamaana, kiinnosti uusia meppejä.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että EU lahoaa sisältäpäin. Luulin siihen menevaän paljonkin aikaa ja voi mennäkkin. Mutta yllätys oli kun lahoaminen alkoikin jo nyt.

NO onhan Suomi ns. kakkosluokan EU-maita myös päätöksenteossa. Olemme ns. myötäilijöitä, pyrimme tuolla konstilla säilyttämään jotenkin siedettävän aseman Saksan ja Ranskan johtamassa Unionissa. Englanti sai ehkä tarpeekseen. Ja historian valossa, sekä Saksa, että Ranska ovat olleet, vaikka ovat nahistelleetkin keskenään, Englannin vastustajia.

Ei yksi EU jaksa aikaansa pitempään pitää nahistelijoita erillään. Vanhat syyt kuplivat monissa käytännön asioissa esille ja ohjaavat toimintaa näennäisen pintaystävyyden alla. Brexit on vireillä. Ja ennen pitkää Saksalla ja Ranskallakaan ei ole riittävää sopua. Kuka puuhaakaan avaruusjoukkoja (puhuu häveliäästi avaruusvoimista) omissa nimissään. Rahottajia Ranska ehkä tulee kaipaamaan, ylivelkainen kun on.

Ja mepit välittävät vain omista tavotteistaan. Ehkä pääsystä seuraavissa vaaleissa taas hyvälle EU oksalle.

Kommentti artikkeliin “MEPPEYS ON KIVA ELÄMÄNTAPA”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  EU:ssa oli aikoinaan ohje, jonka mukaan EU-virkamiehet, komissaarit ja mepit saivat ajaa vain Unionin asioita. Ei oman kansallisvaltion etuja. Moisella säännöllä pyrittiin rakentamaan yhteisöä kansallisvaltioita tärkeämmäksi toimijaksi. Ehkä Unioni olisi ilman tuota periaatetta mennyt eturistiriitojen temmellyskentäksi.

  Tuosta periaatteesta on liuttu. Varsinkin Ranska ja myös Saksa on pyrkinyt johtoasemaan ja hyödyntämään yhteisöä. Lisäksi näiden maiden maantieteellinen asema on antanut mahdollisuuden olla keskeisiä päättäjiä.

  On mielenkiintoista, mitä tänään kuultu uutinen pitää sisällään. Englanti ja Ruotsi pyrkivät yhdessä kehittämään hävittäjän. Onko tämä kahden EU:iin neutraalisti suhtautuvan maan yhteistyön avaus. Kun otetaan huomioon Ranskan pyrkimys ja Suomenkin pyrkimys EU:n yhteiseen puolustukseen.

  Kehitykselle on aina jokin lähtöpisti. Kokeillaan kuinka yhteistyö luistaa. Sitten yhteistyötä laajennetaan mikäli saadaan hyviä ja onnistuneita toteutuksia.

  Onko tuo meppien mielenkiinnon puute laajempikin oire. Oire joka poikii ulkopuolisia yhteistyökuvioita. Olenhan jo pitkään odotellut, milloin EU alkaa murentua. Historia antaa tällaiseen viitteitä ja myös esikuvia vanhoista yhteenliittymistä. Mitkään eivät ole olleet ikuisia. Eikä tule olemaan EU:kaan. Unioniin kannattaa suhtautua tuolla varaukselle. Eli kunkin maan kannattaa pitää omia valmiuksiaan yllä kaikilla elämänalueilla. Kansallisvaltiot ovat niitä kaikkein pysyvimpiä hallintoyksiköitä. Mikäli nämä väestösiirtymät eivät saata hallintoja sekasortoon.

css.php