VÄÄRÄN MIELIKUVAN MUUTTAMINEN

PITÄIS OLLA

Tarkkana millaisen mielikuvan esimerkiksi uusi laki saa aikaan – kansassa – järjestöissä – ja itse politikoissa. Alunperin työvoimapalveluista sanottiin, että se on valtion erityisessä suojeluksessa. Työvoimatoimistoista taisi tulla pelkkiä päiväraha-automaatteja. Elettiin vasemmistolaisen ajattelun mukaan. Ei välitetty saiko työtä, välitettiin vain rahaa. Tuollaiseen ajatukseen tottuu ihmeen nopeasti.

Mutta ajattelusta ulos tottuminen onkin jo työlästä. Myös aktiivimallin vastustaminen juontuu historiasta, vaikka sellaiseksi sitä ei ehkä tiedosteta. Mutta sellaiselta se vahvasti näyttää.

Työllisyysasteen nostamisessa ei ole oikoteitä. Tuontityöläiset ratkaisevat ongelmaa paljon hitaammin kuin oman väestön työllistäminen. Tuontihenkilöt täyttävät kyllä mahdollisesti työpaikat, mutta omat työttämät jäävät tilaston väärälle puolen. Korjausvaikutus jää viiteenkymmeneen prosenttiin. Kun se omia työllistämällä olisi täydet sata prosenttia.

Tämä on tietenkin korkeampaa matematiikkaa. Niin sanottua kansalaislaskentoa. Tuota ei pitkän matematiikan yhtälöillä ratkaistakkaan. Voi tietenkin olla ettei kansa yhtälöihin enää luota. Jonkun tiedon mukaan työtä vailla on 10 000 rakennustyömiestä??? Siis suomalaisia.

Uzbekistanilaiset ovat järkyttävä esimerkki. Heidän poistamisensa aiheuttaa ”työvoimapulan”. Vai aiheuttaako heidän poistumisensa liiallisen kustannuksia kohottavan vaikutuksen rakennusliikkeeille. Mutta tuota seikkaa rakennusliikkeet eivät häveliäisyyssyistä voi kertoa.

Voiko tuontityövoiman käyttö lisätä rakennusten rakenneongelmia. Kun työntekijöiden ammattitaito perustuukin väärennetyihin todistuksiin.

Sitä sopii ihmetellä, miksi helpot asiat ovat niin vaikeita ratkaista.

Kommentointi on suljettu.

css.php