OPPIMESTARIT

Tytti Tuppurainen ryhtyy mestaroimaan Puolaa ja Unkaria suuren oppimestarin tavoin. Kun luulee tai varmaksi tietää olevansa muita parempi ja silloinhan mestaroinnille on tietenkin perusteensa.

Yhteiset arvot ovat niin muuttuvaa sorttia, ettei niiden varaan kannata kummia rakentaa. Meillä ja maailmalla marssitaan uusien arvojen perässä. Arvojen, jotka vähän aijemmin todettiin iljettäviksi. Saattaakin olla ettei kyseiset maat ole innostuneita Tuppuraisen arvoista. Mutta kun valtaan pääsee hetkellisesti onhan sitä käytettävä.

Samaan muottiin tunkemisesta on riittävästi näyttöä. Useinkaan sen muotin muotoa ei havaita kuin historiankirjoitusvaiheessa. Ja silloin kaikki muotin aiheuttamat ongelmat on jo toteutuneet.

Demokratia on kehitetty ratkaisemaan ongelmia. Mutta kiire kun on. Käytössä aikaa vain puoli vuotta. Saattaa demokratia tuntua hitaalle. Tässä tullaan siihen EU:n vitsaukseen: ”Väärin äänestetty.” Kansa on valinnut väärin, mutta demokraattisesti. Tuollainen yksinkertainen asia pitäisi jo kokeneiden politikkojen ymmärtää. Mutta politiikkahan on mahdollisuuksien taidetta. Eli kaikke voi kokeilla, josko menisi läpi.

Antaa Puolan ja Unkarin ym kumppaineiden rauhassa kehittyä. Heillä on viimeisimpiä kokemuksia pakkovallasta. Pakkovallasta, josta he hiljattain ovat vapautuneet.

Euroopan Unionin oikea ja ainut luonne pitää olla kaupallinen. Mutta nyt siitä on tullut diktatuuriin valmistava hallintomalli. Tuota kaupallisuuttakin pitäisi maapallolla rajoittaa, pysyäksemme täällä hengissä.

Tilannehan on sellainen, että samaan aikaan ollaan huolestuneita ilomastosta ja saastumisesta, mutta kuitenkin kaiken aikaa pyritään kaikin keinoin lisäämään tuotantoa ja kulutusta. Eli pallollemme aiheutuvaa kuormaa. Tätä ristiriitaa ei olle huomaavinaan tai onko niin ettei sitä edes älytä.

Kommentti artikkeliin “OPPIMESTARIT”
  1. Eero Heikkinen sanoo:

    Matustelevatkohan Unkari ja Puola millaista valtaa EU heitä kohtaan käyttää. He saattavat kavahtaa painostusta, josta ovat hetki sitteen päässeet.

    On valtava ristiriita perusarvojen välillä. Vaaditaan demokratiaa, mutta käytetään pakkovaltaa, jos äänestämällä valittu hallinto toimii ulkopuolisten silmissä väärin.

    Kysymys tuleekin kuulumaan kumpi edustaa puhdasta demokratiaa. EU voisi tutkiskella vain onko vaalit olleet rehelliset ja vapaat. Venäjä puuttuu muiden maiden vaaleihin. Niin tekee EU:kin vaikkakin eri tavalla. Voimainsa tunnossahan sitä voi erehtyä tavoissaan.

css.php