SANOKAA MINUN SANONEEN

Mikäli minä sanon jollekin sanoneeni, lausumani ei ole välttämättä totta. Voisin olla jälkiviisas. Keksin sen ajatuksen nyt, mutta väitän keksineeni jo aikaisemmin. Sanoneeni jo tuolloin. Silloin kun muut eivät ole kyseistä asiaa edes aavistaneet.

Otsikko on vanha suomalainen sanonta. Vähän leikkimielinen, mutta totta toinen puoli. Liekö ihan Kalevalainen. Väinämöisen viisaus. Saanut näin juttunsa uskottavaksi. Kuulijoiden välityksellä.

Mutta kun joku sanoo minun sanoneen, niin siinähän on jo todistusvoimaa. Kyllä se on viisas ollut kun on todistettavasti lausunut ajatuksen jo aikaisemmin, mahdollisesti ennen muita. Sanomiseni todistaja toimii vielä sanoman levittäjänä. Faktan tarkistuskin on suoritettu. Alkuperäisen lausuman asiasillön tarkastaa kuitenkin jokainen kuulija omien kokemustensa perusteella.

Jos oikein olen asian ymmärtänyt. Raamatussakin on kyseistä menetelmää käytetty. Siinä kerrotaan mitä esimerkiksi Jeesus on sanonut. Kertoja on itse sen kuullut. Todistettavasti näin on tapahtunut ja jos kuulijoita on ollut useampia, todistusvoima vain lisääntyy.

Kommentti artikkeliin “SANOKAA MINUN SANONEEN”
  1. Eero Heikkinen sanoo:

    Sanonta ei olekaan suomalainen keksintö. ehken kumpuaa suoraan uskonnostamme. Sitä ei vain heti tajunnut. Jeesushan sanoi, että jos hän puhuisi itsestään. Hän valehtelisi. Mutta kun hän puhuu sitä mitä on Isältä kuullut on totta. Maailma on pieni myös ajallisesti. Eikä mitään uutta auringon alla.

    Kaikkihan on ollut jo ennen meitä olemassa. Keksintömme ovat vain mahdollisuuksien käyttöönottoa. Tosin jokainen keksintö synnyttää kaksi ongelmaa.. Mitähän ne ilmastoa pelastavat keksinnöt aiheuttavat.

css.php