TAVARAN ARVON MITTARI

Valmistukseen käytetyn luonnonvaran määrä ei ole tavaran arvon mittari. Ainoastaan maksettua hintaa ihmiset arvostavat. Mitä kalliimpi tuote, kuitenkin tuloihin suhteutettuna, sitä pitempää tuotetta käytetään ja sitä kannattaa jopa korjata tai ainakin pitää pitkään käyttökuntoisena. Tämä osa kirjoituksestani on huomioitavaa faktaa. Faktaa olisi myös luonnolle koituva hyöty, mutta talouden kasvulle taas pahaa myrkkyä. Ilmaston torjunnassa on mahdoton yhtälö ratkaistavana. Siihen tarvittaisiin samaa laskentakaavaa kuin mustan aukon toteamisessa ja sen olemassaolon perusteluissa.

Ja sitten ajattelun muuttamiseksi vähän hömppää. Tullit olisi hyvä keino nostaa tavaran arvoa, vaikka nykyisin ollaankin vapaakaupan lumoissa. Toinen hyvä keino olisi, nyt kannattaa pysyä maltillisena, tuloihin sidottu arvonlisävero. Verottajan ajantasainen tieto määrittäisi kulloisenkin arvonlisäveron kännyllä maksettaessa. Tänään se voisi olla 30 % ja huomisen ostoksista osakekauppojen tuotolla lisättynä 35 %. Perusvero olisi kuitenkin, siis pienituloisille, tuo vanha 24 %. Voisipa se vähävaraisen makkarasta olla 10 tai vähemmän %.

Kommentointi on suljettu.

css.php