SYÖKÖ AHNEUS MARKKINATALOUDEN JA SEN OHESSA MYÖS DEMOKRATIAN

Oikea vastaus lienee:”Voi olla.” Ainakin näyttää sille.Vapaasta markkinataloudesta hyötyvät vain harvat todellisuudessa. Mutta niin kauan kun tavalliselle kansalle näyttää tulevan lisää hyvinvointia suuntaus voi jatkua.

Tavallinen kansa on suurin markkinavoima ja määräävässä asemassa myös demokratiassa. Kansa ei ole vain tuota tosiasiaa huomannut. Tuota kansan enemmistöä on pirstaloitu eri puolueisiin ja näin on toteutunut vanha viisaus. Hajoita ja hallitse. Ehken alkujaan lausuttu latinaksi. Katsoin miten se kirjoitetaan oikein. Divide et impera.

Kauan on kärsitty tuota vanhaa yksinkertaista hallintavälinettä, eikä loppua näy. Vaikka niin lähellä oikean demokratian mahdollisuus onkin. Ohjatut markkinat, hallitut markkinat, tasoitetut markkinat. Tuossa vaihtoehtoja.

Lähtipä uusi liike politiikkaan millä ilmeellä hyvänsä, lopputulos on vanha malli heti kun istumapaikka ylemmällä oksalla on vakiintunut.

Valitettavasti oksallaistujat tulkitsevat kansan liikehdinnän väärin. He mieltävät sen puhtaasti heihin kohdistuvaksi ja toimivat sen mukaan. Nykyinen liikehdintä Euroopassa ja meilläkin pitäisi johtaa muutoksiin. Mutta tietoisuuteen sopii vain yksi asia kerrallaan. Kansan katsetta voi ohjata korjattavissa olevaan yksityiskohtaan. Ja taas kriisi on selvitetty.

Milloin Suomessa vankilat yksityistetään bisnekselle. Onko se sosiaalihuollon ja terveydenhuollon vakiinnuttua seuraava askel. Yhteiskunnalla on menetelmät ohjata sinne riittävä määrä raaka-ainetta, vankeja kuten nyt vanhustenhuoltobisnekseen vanhoja ihmisiä. Ja soten onnistuttua sairaita omaan loosiinsa.

Koko kansan demokratiaa odotellessa.

2 kommenttia artikkeliin “SYÖKÖ AHNEUS MARKKINATALOUDEN JA SEN OHESSA MYÖS DEMOKRATIAN”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Mitä kaikkea yhteiskunnan toiminnoista on vielä yksityistämättä. Esim. terveyskeskusten maksujen perintä on yksityisellä firmalla. Mutta verotus, poliisitoiminta ja oikeuslaitos vielä puuttuvat. Ehkä seuraava hallitus ottaa näistä vihjeistä vaarin ja siirtää ainakin yhden kansainväliselle firmalle hoidettavaksi. Voi kuulostaa lapselliselle, mutta sille nämä muutkin jo tehdyt yksityistykset olisivat vaikuttaneet jokin aika sitten.

  Kun käärmekeittoa tarjoillaan pienissä erissä, ei aikaakaan kun kansa ei muista mistä ko. ruokalaji onkaan tehty. Kun se vielä maustetaan oikein, kuten Sote valinnanvapaudella, maku tuntuu aina vain loistavammalta. Me olemme sitä muokattavaa raaka-ainetta firmoille ja politikoille.

  Voi kun tämän asian osaisi paremmin ja selvemmin esittää. Mutta kun nämä politikot taluttavat sokeaa kansaa kädestä, niin lopputulos on mitä on.

  EU:n vapaa liikkuminen on vastaava syötti. Tuon syötin varjolla saatiin myös omaisuuksille vapaa liikkuvuus, joka mahdollistaa kaikenlaisen maksujen välttelyn ja vielä yhden pahan. Yksityisten yritysten siirtomahdollisuuden maasta toiseen, tai ainakin siirrolla uhkailun. Jos ette suosi meitä siirrämme tuotannon pois. Ja etujahan ropisee. Yritystukia, energiaveron helpotuksia jne. Lainsäädäntöä muokataan yritysten toiveiden mukaan. Suomen liittymistä Unioniin perusteltiin myös vapaalla liikkuvuudella ja se naula veti ja upposi kansaan.

  Tuosta vapaasta liikkuvuudesta olen väsymykseen asti jorissut, mutta se on niin voimakas hämäys, ettei siihen mikään yksittäinen mielipide tepsi. Eikä se vapaa liikkuvuus itsessään paha olisikaan, jos sen varjossa omaisuuksien ja rahojen järjestelymahdollisuudet poistettaisiin. Pohjoimaiden kesken vapaa liikkuvuus on todella vanha juttu. Silloin moraali olikin kohdallaan ja uskonto oli pitelemässä moraalia.

  Nyt on mielenkiintoista seurata kuinka EU-maat saalistavat Englannista siirtyviä yrityksiä. Tuo ilmiö kertoo paljon EU:n sisäisestä tilasta. Tilasta joka EU:lla on alusta alkaen ollut ja tulee tosiasiassa aina olemaan. Ei se mikään solidaarisuuskerho ole.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Keksiliäisyyteni häviää Janakkalan kunnalle 0 – 10. Janakkala ulkoistaa työvuorolistojen laatimisen. Onko laatiminen kilpailutettu riittävän laajasti. Tuo osoittaa kun jokin humputus pääsee valloilleen, sitä ei pysäytä mikään järkeen käyvä. Siihen tarvitaan miitoo tai muutama kuolemantapaus hoitajamitoituksen takia. Ja kun tietovuotoa ei saada enää pysäytettyä.

  Varsinkin kunnissa on herkkyyttä tempautua muoti-ilmiöihin mukaan. Ei haluta jäädä Pekkaa pahemmaksi. Halutaan osallistua kaikkeen mihin muutkin. Ei tiedä vaikka ratkaisut olisivat hyviä. Ollaan mukana kaiken varalta. Matkitaan muita. Ulkoistetaan, yksityistetään. Siinä on sama piirre kun tuotteet teetetään Kiinassa. Kutsutaan hoitajat halpamaista. Teko taitaa ollakin halpamaista.

  ”Kuollaan sitä vielä meilläkin.” Tuumasi isäntä kun ei saanut kutsua naapurissa pidettäviin hautajaisiin. Juttu on niin hyvä, että panin sen tähän. Kuvasipa se aihetta tai ei.

css.php