MIKSI HIILIPÖRSSIÄ AJETAAN KUIN KÄÄRMETTÄ PYSSYYN.

Optiot, futuurit, jälkimarkkinat ym pörssit ovat jo tulleet tutuiksi ja uusia kaupan kohteita halutaan. Löysä raha haluaa uusia tuottomahdollisuuksia. Ja ennen kaikkea hiilinielut ym halutaan pois yhteiskunnalta markkinoiden välineeksi tehdä uutta löysää rahaa.

St1:n Mika Anttonen on etunenässä Suomessa ajamassa asiaa markkinavoimille. Muistettakoon kuitenkin hänen ja SOK:n yhteinen tuulivoimahanke on yhteiskunnan tukien nisässä roikkumassa. Eli se kertoo kenen tulee kuitenkin syöttää hiilipörssijärjestelmään rahaa. Rahaa tietenkin saalistettavaksi. Fortuminen toimitusjohtaja Pekka Lundmark peesaa Anttosta. He odottavat uutta tulolähdettä ja odottavat oikeistopuolueilta oikeansuuntaisia toimia heidän edukseen.

Päästökauppa on jo osoittanut kuinka tehoton järjestelmä on. Ainut oikea ja tehokas ilmastoteko on määritellä yhteiskunnan puolesta paljonko kukin saa päästöjä tupruttaa. Silloin hallinta on oikeissa käsissä sikäli kuin politikoilla onkaan oikeita rehellisiä käsiä. Ja rehellistä otetta ettei lobbarit pääse tarjouksillaan ostamaan oikeuksia. Yritystuet ovat varottava esimerkki politikkojen selkärangasta ja sen taipuisuudesta.

Päätökset vaativat kansanvälisiä yhteisiä sopimuksia. Ilman niitä mikään maa ei kilpailusyistä ole valmis rajoittamaan omia päästöjään. Hiilipörssi on ovela esitys, sillä siellä voisi käydä kauppaa vaikka todellista päästövähennystä ei olisikaan. Hiilipörssi ei edellyttäisi yhteisiä kansainvälisiä sopimuksia. Hiilipörssi toimisi kuin pörssit yleensä, itseriittoisesti. Huhut nostaisivat arvoja ja voittoja syntyisi. Pörssi olisi taas yksi talouden toimintamuoto, joka ei tuottaisi mitään hyvää, mutta joidenkin varallisuus kuitenkin nousisi.

Näiden asioiden ymmärtäminen tai haluttomuus ymmärtää on todella heikkoa.

Kehuttakoon Anttosta. Hänellä on ideoita, mutta niitä pitää varoa. Toimikoon hän kuten muutkin yrittäjät vapailla markkinoilla, oikeiden yritysten parissa. Yhteiskunnan ei pidä lähteä kyytimieheksi. Yhteiskunnan tehtävänä on laatia toiminnoille puitteet ja vahtia toteutuksia.

2 kommenttia artikkeliin “MIKSI HIILIPÖRSSIÄ AJETAAN KUIN KÄÄRMETTÄ PYSSYYN.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Yhteiskunnalle on helppo ratkaisu antaa ympäristöasiat (hiilipörssi) yritysten hoidettavaksi. Ymmärrän hyvin, helppous houkuttaa. Toinen merkittävä tekijä on ideologia. Yhteinen ajattelu yritysmaailman kanssa ja ymmärrystä heidän tavoitteilleen. Rahastaa kaikesta.

  Kokoomuksen laajaa kannatusta ihmettelen. En halua mollata kokoomusta kokoomuksen tähden, vaan valottaakseni todellisuutta. Kannattaaksen yrittäjyyttä ja nykyistä talousjärjestelmää ei tarvitse olla minkään puolueen jäsen.

  Vain pieni joukko hyötyy kokoomuksen politiikasta. Ja tietenkin kokoomuksen kansanedustajat hyötyvät ja muut puolueesta välitöntä taloudellista hyötyä saavat. Mutta se suuri kannattajajoukko, jolle jostakin muusta puolueesta olisi paremmin etuja. Miksi he ovat kokoomuslaisia. Soten valinnanvapaus on hyötyjien jokosta räikeä esimerkki. Pieni sijoittajien joukko kerää hyödyn. Eikä voitot jää edes Suomeen.

  Otin edellä olevan voimakkaasti esille, koska hiilipörssi ja puoluepolitiikka ovat tiiviissä kytköksessä. Ilmaston muutoksen torjunnasta ei saa tehdä pelkkää bisnestä. Päästökauppa päätyi bisnekseksi. Ja niin tulee käymään hiilensidonnalle, mikäli se päätyy börssikaupaksi. Yrityksiä kiinnostaa vain millaista tulosta voidaan näyttää neljännesvuosittain. Hiilipörssi on siihen vain väline ja ehkä tuottoisa.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Valinnanvapaus on se syötti, jonka sisällä on ulkolaisia yrityksiä hyödyttävä koukku. Kokoomusta on kehuttava. Syötti on taitavasti asetettu. EU:n vastaava syötti suurelle yleisölle oli liikkumisen vapaus. Tuon syötin suojassa voidaan tehdä vapaasti mitä vain, koska ihmiset eivät seuraa päätöksiä ja niiden vaikutusta. Eikä ne vaikutukset suoraan kansalaisille tulekaan. Mainittakoon, että vapaa liikkuminen oli pohjoismaissa ennenkuin EU:sta kukaan mitään tiesi. Tuon liikkumispäätöksen varjolla ei tehty mitään salamyhkäistä. Eikä maailmanlaajuinen liikkuminenkaan vaatisi muuta kuin siitä tehdyn sopimuksen. Onneksi tuota maailman laajuista ei ole, EU:nkin vapaa liikkuvuus on vienyt monelta hengen ja aiheuttanut suurta harmia.

  Mutta tuo hiilipörssi, varsinainen aiheemme. Siihen ei tarvitse välttämättä mitään kansalaisille suunnattua täkyä. Puolueet kussakin maassa voivat valtansa puitteissa antaa yrityksille pörssin perustamisen mahdollisuuden ja jakaa jopa kannustimia, siis euroja.

css.php