KILPAILUN VAIKUTUS IHMISIIN

Kilpailu on tehty itseisarvoksi. Todellisuudessa kilpailulla usutetaan ihmiset, yritykset, kansakunnat, jopa maanosatkin toisiaan vastaan. Kilpailu vie kehitystä eteenpäin, mutta niin ovat vieneet sodatkin. Tekniikat ja menetelmät myös sivilikäyttöön ovat muuttuneet, mutta ihmiset ovat sodissa kärsineet.

Kauppasodat saattavat olla terveitä ilmiöitä pysähdyttämään ja antamaan ajattelulle taukoja. Sopisi kysyä missä on kustannustehokkuuden päätepiste. Vai tullaanko kilpailun tehostamina aina vain tehokkaammiksi. Onko tuossa kehityksessä enää sijaa ihmisten elämälle. Oireita on jo nähtävissä

Jako niihin jotka vaativat ja niihin joiden teho pitäisi kasvaa alkavat erottua tutkimusten mukaan. Eli näemme eron niiden välillä jotka vaativat ja jotka toteuttavat ja jotka jäävät ulkopuolelle. Näkevätkö nämä joukot edes toisiaan. Onko osalla katse suunnattu tavallisen kansan yli, kaukaisuuteen, parempiin sijoitusvoittoihin. Jotenkin tulee kuva automaailmasta moottorien yläpuolinen nokka-akseli. Jolla moottorista saatiin irti enemmän tehoja.

Tässä jutussa olisi voinut käyttää nimityksiä politikko, sijoittaja ja suorittava porras. Politikot edistävät lainsäädännöllä kilpailua. Sijoittajat käyttävät lainsäädäntöä hyväksi ja parantavat tulostaan suorittavan portaan tehokkuudella.

Kauppasota saattaa rauhoittaa maiden ja maanosien välistä kilpailua ja toistensa alueiden taloudellista valloitusta. Ja vähentää jopa kansojen alisteisuutta.

Alustatalous saattaa olla, joka pakottaa etenkin pienet yritykset kilpailemaan toisiaan vastaan. Alustan käyttäjänä kuluttaja onkin kuningas. Kukin voi kilpailuttaa jokaisen tarvisemansa palvelun kännykkäsovellutuksella, joka päivä, kerta toisensa jälkeen. Jopa viljakauppa on menossa alustalle. Viljakauppa tulee muistuttamaan öljyn spottikauppaa, jossa markkinat ratkaisevat omien makkinalakien mukaan hinnan. Pienillä spottierillä ei ole vahvoilla. Isot pärjäävät. Ja alustan pitäjä pärjää, mikäli ei joudu kilpailun syövereihin.

Kommentti artikkeliin “KILPAILUN VAIKUTUS IHMISIIN”
  1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

    Esa Lehtisen yritysjohdolle suunnattu kirjoitus onnellisuudesta, jonka tavotteena on tuottavuus yrityksessä ja tietenkin yrityksen kilpailuaseman parantaminen. Siinä on hyvä ohjeistus myönteisyydellä johtamisesta. Mutta kaikki kuitenkin tähtää määrien, tuottavuuden ja kilpailun edistämiseen. Olemme siinä kierteessä. Onko kysymys luonnon laesta eli aina on oltava kasvua ja kaikesta on saatava enemmän irti.

    Onko olemassa muita vaihtoehtoja säilyttääksemme sen olotilan johon olemme päässeet. Voimmeko määritellä tärkeät ylläpidettävät palvelu ja karsia osan pois ja näin supistaa ns. oravanpyöräämme.

css.php