MITÄ ARKKIPIISPA LUOMA ITSE ASIASSA SANOI ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUMALANPALVELUKSESSA

Hän käsitteli viisautta. Eikä mitä tahansa viisautta. Vaan Salomonin viisautta ja sitä keneltä Salomon sitä pyysi ja sai ja myös mitä varten Salomon viisautta halusi. Oikein ja oikeudenmukaisesti hallitakseen kansaansa.

Tämän Luoma yhdisti hienovaraisesti päivän muuhun sanomaan: Älkää olku niinkuin ne jotka herroina hallitsevat.

Kumpaahan nuo kuulijakuntana olleet Suomen hallitsijat tunsivat olevansa. Herroina hallitsevia vai Salomonin tavoin toimivia mikäli peilasivat omia toimintatapojaan näihin vaihtoehtoihin.

Luoma ei tätä näkökohtaa alleviivannut. Näkökohta vain oli siellä puheen lomassa olemassa. Rivien välistä luettavissa.

Kommentti artikkeliin “MITÄ ARKKIPIISPA LUOMA ITSE ASIASSA SANOI ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUMALANPALVELUKSESSA”
  1. Eero Heikkinen sanoo:

    Tuota korkealle korotettua saarnapönttöä, jäännettä menneisyydestä, en ole pitänyt hyvänä. Nyt kuitenkin tuo yläpuolelta neuvominen sopi saarnan sisältöön ja tuli tarpeeseen. Toivottavasti menee polittiseen käytäntöön, eli viisaisiin ja ajateltuihin ratkaisuihin koko kansan parhaaksi.

    Saa nähdä miten Luoma uudessa virassaan alkaa muokata kirkkoa terveeseen oppiin päin. Hän ei ole mikään hätähinen mies, myöskään omien sanojensa mukaan, joten annetaan hänelle aikaa. Jospa hän samalla taitavuudella muokkaa kirkon työntekijöitä kuin piti itsenäisyyspäivän saarnan sisältöineen.

    Uskontoa oikein käytettynä voi pitää yhtä tehokkaana kuin lainsäädännön ohjausta ja ehkä vielä tehokkaampana. Koska oppi ohjaa haluun tehdä oikein pelkän lain velvoitteen sijaan. Tuo ajatus on Paavalin galatalaiskirjeestä.

    Uskontoamme pyritään kaikin tavoin tuhoamaan. Mikään siitä aihepiiristä ei tunnu kelpaavan nykyihmisille. Ei päättäjille eikä kansalle. Jos asioita ei tiedä, voi tuhota arvokastakin. Vaikka vain oheistuotehan tuo hyvän tekemisen halu uskonnossamme on. Eikä ohjeen noudattaminen mitenkään takuuvarmaa ole missään olosuhteissa. Taustavoimana on kuitenkin merkittävä.

css.php