POLITTINEN SYKSY

Saa nähdä milloin luottoluokittajat puuttuvat Suomen tilanteeseen. Tuhraamme maineemme jonninjoutavan kinastelun melskeessä. Villissä lännessä sanottaisiin, että liipasinsormi on herkässä. Valtion korot saattavat nousta. Ja kilpailukykymme murenee. Joskin se saattaa ilmaston kannalta ollakin hyväksi.

Lakkotapahtumat saattavat viedä SDP:n kannatuksen alaspäin. Päinvastoin kuin lakkolaisten johtajat olettavat. Tiettyyn rajaan asti mielipeitä voi ja saakin esittää, jopa lainsäädännöstä. Mutta äly on pidettävä mukana kuten myös suhteellisuudentaju.

En olisi uskonut kuinka sivistysvaltiossa kasvojen menettäminen on noin vaikea ja kunniallista ulospääsyä ei tuiskeessa keksitä. Tilanne on ajautunut lainsäädännön oikeutuksen periaatteeseen. Työmarkkinajärjestöt ovat tätä rataa menettämässä asiantuntija-arvonsa lainsäädännön valmistelussa.

3 kommenttia artikkeliin “POLITTINEN SYKSY”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Polittinen syksy on kuin punaiset housut miehillä. Housut joiden väri ei natsaa yhteen muun pukeutumisen kanssa. Ainut yhdistävä tekijä on kampaus. Kullakin on kuin huonosti virkattu patalappu päälaella, siis miehillä. Nuorilla ja nuoren mielisillä miehillä. Saanut ilmeisesti syntynsä juutalaisten kipasta. Jollakinhan pitää erottua. Mutta jos kaikilla on kipa kuinkas poikkeat joukosta.

  Suomea ajetaan alas taloudellisesti. Alasajon ensimmäinen vaihe syntyy pääkopassa sieltä se siirtyy ajatuksen tasolla toiminnaksi ja viimein pannaan käytäntöön. Vaikutukset näkyvät tilipusseissa ja tuotannosta saatavassa liikevaihdossa. Osakkaat tuskin menettävät mitään. Siis kansainväliset ja kotimaisetkin sijoittajat. Henkilöt jotka odottavat rauhassa toisten tulosten nostavan sijoitustensa arvoa. Osakkeen arvovaurion on yleensä väliaikainen. Silloin on aika ostaa piensijoittajalta salkkunsa täytettä.

  Käyttäen välillä sijoitustaan osinkovapaissa omistuksissa, kuten mot meille asian ilmaisi.

 2. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Olemme aina huolestuneita mitä muut meistä ajattelevat. Jos koskaan niin nyt huoli olisi paikallaan. Tosin hölmöyttä löytyy maailmanympäryspurjehduksella joka samamasta. Ehkä meidän kuitenkin pitäisi ajatella mainettamme. Olemmehan niin monessa kansainvälisessä mittauksessa kärkikahinoissa. Olemme pohjoisen viileän kansan maineessa. Itäinen naapuri on opettanut tai pakottanut meidät malttiin ulkopolitikassa, vaikka sisällä kiehuisi. Olemme hyväksyneet epäoikeudenmukaisuuden tietyllä tasolla. Ajaako juuri tuo sisäiseen revanssiin.

  Voi olla, ettei kaikki kiukku synnykään hallituksen toimesta. Syyt ovat kerrostuneet vuosirenkaiksi ehkä koko itsenäisyytemme ajalta ja 100 vuotis juhlinta tai sisällisodan muistelot, nostivat alitajunnassa lymyilleet asenteet uuteen käyttöön. Ehkä kukaan ei pysty tunkeutumaan kansakunnan sielun syövereihin, josta ennalta arvaamaton ärsyke röyhtäyksen omaisesti nostaa karvaan maun suuhun. Vatsahappojen tulisi pysyä omassa tehtävässään. Sulattaa menneet ja nykyisetkin karvaat ateriat käyttökelpoiseen muotoon.

  Kukin yrittää nyt kantaa neuvonsa yhteiseen kekoon. Kun kerrankin asia on yksinkertaisen ymmärrettävä. Talouden nobelistimmekin antaa ohjeita ja tuo uusia näkökantoja, jotka voivat olla ristiriitaa vahvistavia. On vain kaksi puolta tai kolmas on neutraalius. Pysyä ulkopuolisena arvostelijana. Neutraaliudesta on helppo hypätä aikanaan voittajan puolelle, kuten tapana on.

 3. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Eduskunnan arvovaltaa on lisättävä. Istunnoista on muotoutunut polittinen sirkusteltta. Salissa tietty porukka esiintyy ja toiset peesaavat kantaa ottamatta. Saisikkohan asioiden hoitoon lisää terävyyttä vähentämällä istuskelijoiden määrää puoleen, eli sataan. Pienemmässä joukossa olisi vaikeampi istua takapenkkiläisenä hiljaa. Noviisithan taitaa olla niitä takapenkkiläisiä. Tosin eduskunnassa on muitakin tehtäviä. Tehtäviä, jotka eivät näy suurelle yleisölle eli meille.

  Mitä edustajien määrän vähentäminen tekisi puolueiden kannatuksiin ja siten voimasuhteisiin. Tosin kansahan sen vaaleilla päättää, ehkä pienen nikotteluajan jälkeen.

  Saas nähdä joutuuko polittisen syksyn tunnelmia tiivistämään Italian budjettikriisi. Milloin meidän edustajamme esittävät huolensa yhteisvalutan sitovasta vaikutuksesta holtittomiin valtioihin. Kaikkien valtioiden Eurot ovat kelpaavia maksuvälineitä kaikkialla yhteisvalutan alueella ja vähän muuallakin. Italian painamat Eurot eivät ole eroteltavissa meidän omistamme eikä muidenkaan vakaiden maiden Euroista. Italian Euroja ei voi devalvoida, mutta Liirat voisi.

  Rakentamisessa ja virustorjunnassa puhutaan palomuureista, mutta yhteisessä rahassa se mahdollisuus häivytettiin. Oliko se solidaarisuutta vai pelkkää sokeutta, mutta kalliiksi se voi tulla.

  EKP on tainnut rahan syytämisellä pönkittää laiskistuvaa Eurooppaa. Inflaation olisi pitänyt lähteä laukkaa, mutta niin ei ole tapahtunut. Vaikka EKP on tavotellut sopivan kokoista inflaatiota. Jotenkin tuntuu, että rahalla pyöritetään rahaa. Systeemi joka ei voi loputtomiin jatkua. Kun vielä tavarat teetetään muualla kuin Euroopassa.

css.php