DEMOKRATIA EI MAHDOLLISTA KAIKKEA, VOI OLLA ESTEENÄ VÄLTTÄMÄTTÖMÄLLE.

Olemme rakentaneet talouttamme tietylle ajattelumallin pohjalla. Mallia on ohjannut niinkin myönteinen menetelmä kuin demokratia. Mutta myös yhteiskuntajärjestys ja jatkuvan kasvun tavoittelu ovat olleet mahtavina pontimina. Kaiken huippuna ja kaiken kruunajana on ollut ihmisten halu menestyä ja myöhemmin nauttia työnsä ja saavutustensa tuloksista.

Tuo on luja rakennelma, murtokohtia siihen ei hevin synny. Demokratialla sitä ei murreta. Ainut murtomenetelmä, jonka minä tunnen on katastrooffi. Kahdella äffällä ja kahdella oolla kirjoitettuna. Voisi sitä vielä tehostaa alkamaan isolla alkukirjaimella.

Olemme tottuneet hyvinvointiin, matkusteluun, terveydenhuoltoon ja muihin yhteiskunnan palveluihin ja omatoimisesti hankittuihin mukavuutta lisääviin olosuhteisiin ja laitteisiin jne. Ei me niistä pystytä luopumaan. Tai kuka ensimmäisenä aloittaa kulutuksen rajaamisen. Vain harva siihen pystyy.

Ilmastonmuutosta ei hillitä uusilla innovatioilla. Eli uudella tuotannolla. Niiden tekeminen aiheuttaa lähes yhtä suuren haitan kuin mitä niillä saa hyvää aikaan. Teknologiausko on unodettava. Niille annettu rooli on lähempänä petosta kuin tosiasiaa.

On mielenkiintoista kuinka muutostoimenpiteille arvioitu aika on lyhentynyt ja saastuttamisesta pitäisi muuttua totaalikieltäytyjäksi. Jostakin on tuttu kuvio, että ihmiset pelkäävät mikä meitä kohtaa ja eivät kestäisi, mikäli aikoja ei lyhennettäisi. Mitenkä tuo tähän yhteyteen sopii, on kunkin arvioitava.

Raportti on nyt kuuminmillaan, mutta huomenna leipä maistuu ja matkakohde on valinnassa tai laukku jo pakattu ja lentolippu maksettu. Elämä jatkuu entisellään. Politikot haluavat ääniä ja teollisuus haluaa kasvaa ja tuottaa enemmän voittoa. Sijoittajat sitä vaativat.

Suomeen kiinalaisten suunnittelemat metsäteollisuusinvestoinnit painavat päälle. Ne ovat myös osa aluepolitikkaa, mutta hiilinieluja ne myös ovat. Eli ne vapauttavat hiilen uuteen käyttöön, lämmittämään ilmastoa. Myönteistä eikö totta.

8 kommenttia artikkeliin “DEMOKRATIA EI MAHDOLLISTA KAIKKEA, VOI OLLA ESTEENÄ VÄLTTÄMÄTTÖMÄLLE.”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Ilmasto vaatii suurta asennemuokkausta. Mutta me emme luovu elintasostamme ja kulutusmahdollisuuksistamme. Kehitysmaat haluavat kokea saman kuin me ja mahdollisesti nauttia pitkään hyvinvoinnista. Kaikki tämä on sidottu nousevaan talouteen.

  Ajankohtaisohjelman keskustelu osoitti, että talouden kasvusta ei voi luopua. Orpo keksi uusia konsteja jolla ilmasto näyttäisi hyötyvän mutta kasvu jatkuisi. Pestattaisiin uusi ministeri ja sille ministeriö. Siinä laadittaisiin rikkidirektiivi tulitikun raapaisupinnan muuttamiseksi.

  Kauppa ja tavaroiden kuljetus on niin pyhä asia ja välttämättömyys, ettei ole mahdollista järjestelmiä muuttaa. Vapaakaupalla on niin vankka kannatus, että uusia sopimusryhmittymiä kootaan, jos entiset vähänkin laimenevat.

  Päästökauppa on ollut suuri huijaus kuten Kimmo Kaution kokoomuksen konstista voi lukea. Sillä on siirretty vastuuta maailman kolkkiin. Ainut oikea ja tehokas konsti on totaalinen kielto tietylle saastuttamiselle ja tietylle määrälle saastetta. Haittaverot ovat vain pienituloisten savustamista elämänpiiristä. Varakkaille veron merkitys on marginaalinen. Kansalaisten jako vain kasvaisi. Kokoomukselle se kait sopisi.

  Politikka on politikkaa. Kokoomus on aina esillä kun jotain myönteiseksi luettavaa on esillä. Kokoomusedustajat ovakin kiireisiä kun vastuuta pitäisi kantaa ja päätöksiin pitäisi olla vastaamassa.

  Kait paras tapa suhtautua tulevaan uhkaan on Kaution veistelevä asenne.

  Jokaisella junalla on päätepiste.

 2. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Olisiko ilmastonmuutosta lähdettävä torjumaan kouluttamalla kaasujalkaa. On oma merkityksensä onko kaasujalka saanut opetusta vai vapaan kasvatuksen.

  Omana esimerkkinä voin kertoa bensiininkulutuksesta. Edellisestä tankkauksesta on kulunut kohta puolitoista kuukautta ja sitä edellinen tankkausvaäli oli kolme ja puoli kuukautta. Bensamittari on vasta aloittanut liikehtimisen. Eikä tankkia ajeta tyhjäksi ennen tankkausta. Auto kuluttaakin näin kesäkeleillä vain 5,5 l satasella. Kaikki kulutushan riippuu siitä mihin mielenkiinto kohdistuu. Mielenkiinnon perään olisi hyvä katsoa. Tähyääkö se kalliita ja kuluttavia vaihtoehtoja.

  Mutta. Ihmiskunnalla on niin mukavaa, että kannattaako ottaa ilmastontorjunnan vaivaa. Tilanne on niin kuin vähän aikaa sitten totesin. ”Kaikki on parhaimmillaan ennen romahdusta.” Lopetetaan tämä pelleily ja eletään loppu mukavasti.

  Luonto kuolee onneksi ensin ja me pääsemmen kivuttomasti eutanasialla perässä. Lainsäädäntöhän on kunnossa, jolla estämme uusien tulokkaiden synnyn. Koulutusmäärärahat ja lastenhuollon varat voimme panna mukavuuden humputukseen. Eikä uskota mihinkään, ollaan vaan neutraaleja.

  Tämän esityksen perusteella ei humputusta kannata aloittaa. Asiantuntijoilta pitää varmistaa, että he ovat arvioineet ilmastonmuutoksen oikein. Varmasti. Takuulla.

 3. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  IMF, pörssikurssit. Euro. Näihin kun lisätään ilmastouhka ovat sijoittajat ymmällään. Kellään ei ole tietoa kuinka tässä tilanteessa tulisi elää. Kasvu puuttuu ja vaurautta ei synnykkään lisää. Vaan hupenee ainakin hetkeksi.

  Kasvun tilalle ei ole keksitty mitään vaihtoehtoa. Kasvu on ollut niin helppo ja tuottava, ettei siihen ole kiinnitetty huomiota. Vaikka onhan se ollut varmaa ettei se voi loputtomiin jatkua. Innovaatiot kasvun korvaamiseksi puuttuvat. Kaikki muutkin innovaatiot ovat vieneet kasvua eteenpäin

  Nt ollaan neuvottomia tosiasioiden edessä. Vain pörssikurssit pystyvät reagoimaan pelosta johtuen. Nyt olisi aika todeta millainen keinulauta talous on. Olemme systeemin vankeja.

  Euron ja EU:n heikkois on ollut nähtävissä siitä asti kun EEC:tä, hiili ja terasyhteisöä ja Eftaa puuhattiin. Systeemit olisivat muuten hyvät muttei ne kestä ihmisten ja kansojen ajattelua ja erilaisuutta. Toiset tekee töitä ja toiset peesaa.

  Koko talouden paletti nivoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi. Se on kuin monijalkainen otus, jonka kaikki raajat on oltava kunnossa. Joku analyytikkö totesikin viisaasti, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Systeemi ei kestänyt uutta uhkaa. Ilmastoraportin tönäisyä. Kyllä markkinat toipuvat kunhan todellisuus häviää keskustelusta ja unohtuu siksi kunnes uusi ilmastoraportti tulee ulos. Markkinat tarttuu hetkeen.

  IMF (kansainvälinen valuuttarahasto ) puhuu edelleen kasvusta ja on huolestunut vapaakaupan ongelmista. Aivan kuin ei olisi mitään tapahtumassa. Hyvän se on kun pystyy tuhon partaallakin istuttamaan omenapuun. Hyvin vähän viisautta siihen tosin sisältyy.

  Pystymmekö keksimään elämiseen ja olemiseemme muuta kuin talouden arvoja. Kellään maailmassa ei ole niin paljon omaisuutta ja rahaa, ettei jatkuvasti haluaisi lisää. Tuohon kiteytyy suurin kansainvälinen ongelma.

 4. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Pystytkö nimeämään missä on sinun asuntoasi vastaava kuoppa. Mikäli asut kivitalossa kuoppa on suurempi kuin puutalon asukkaan aiheuttama. Autoasi vastaava kuoppa on paljon suurempi autosi massaan nahden kuin talon aiheuttama. Kun tiedät metallipitoisuuden voit autosi aiheuttaman kuopan koon laskea. Onneksi se kuoppa ei ole ajotiellä asfaltissa. Se olisi hengenvaarallinen.

  Mitä nopeammin uusimme kulkupelimme sitä nopeammin myös kuoppia syntyy. Mutta tätä ongelmaa ei sinulle muut kerro, mikäli et sitä itse huomaa. Syiden alkulähteille ei nykymenolla haluta mennä kurkkimaan.

  Metallit ovakin kaivoksien kätköissä. Harvoin avoluohoksissa. Mutta Kiirunoita saattaa syntyä muuallekin kuin Pohjois-Ruotsiin. Olisiko rikkaita malmioita Helsingin, Oslon ja Berliinin alla. Onko noita kallioperiä edes siinä mielessä tutkittu. Vain rakenteiden painoa vastaava kantokyky on mielenkinnon kohteena.

  Kuten uutisissa on kuultu, talous ei kykene myöntämään ilmastonmuutoksen vaikuttaneen pörssikursseihin. Kauppasota ja kaupan muut ongelmat on syyksi nimetty. Nehän ovat ohimeneviä, mutta ilmasto-ongelma saattaa vaikeuttaa vuosikymmeniä. Tuo asetelma on osa kielteisen asian tietoista torjuntaa ja salaamista tavallisilta ihmisiltä. Etteivät he olisi huolestuneita ja pilaisi siten markkinoita.

 5. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Polittisista lakoista valitetaan, kun ne kohdistuvat ulkopuoliseen tahoon. Tottahan se onkin. Hauskinta tässä on esitys vapaa-ajan polittisista lakoista. Tarttee hyvän mielikuvituksen sen toteuttamiseen ja vaikuttavuuteen. Alkaisko lakko iltaisin kello 18 uutisten jälkeen ja päättyisi ennen pääuutisia 20.30. Uutisissa kerrottaisiin lakkoon osallistuneiden määrä ja mitä sillä saatiin aikaan. Markkinat notkahtivat ja hallitus oli kaatumaisillaan.

  MUTTA. Jos tuohon vapaa-ajan lakkoiluun nivottaisiin hallituksen esityksiä vastustava keskeytys veronmaksuun tai maksu suunnattaisiin esimerkiksi työttömien työllistämiseen. Hallitus ja lakkolaisethan ovat polittisten lakkojen osapuolia. Kaatuisiko hallitus muutaman illan jälkeen. En osaa arvailla millainen hallitus tuollaisen lakon mahdollistavan lain laatisi. Nyt vastustettaisiin oikeistohallitusta, mutta seuraava voisi olla jo vasemmistovoittoinen. Kalahdus voisi sattua kaikille omaan nilkkaan. Siinä mielessä laki olisi hyvä ja tasapuolinen.

  Vasemmistohallitusta vastustaisi EK:n johtama lakkorintama.

  Kaikilla lakkoon osallistujilla olisi oikeus suunnata veronmaksunsa uuteen tarkoitukseen niin kauan kuin lakolla olisi saavutettu sille asetettu tavoite. Ilmastoon lakoilla ei olisi vaikutusta, toisin kuin perinteisillä työnseisauksilla. Työnseisauksilla ainakin siirretään tuotantoa ja kulutusta eteenpäin nykyhetkestä.

  Näitä ideoita ei kannata sen pitempään pohtia. Mutta oikeita vaihtoehtoja nykymenoon maailma tarvitseisi.

 6. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Olemme luoneet yhteiskuntaamme joukon periaatteita. Niin lujia, ettei niistä sovi poiketa. Näitä periaatteita voi kekseliäät käyttää tavotteidensa välineinä, emmekä voi mitään.

  Uutisten lukija on sidottu vain uutisoimaan. Hänhän ei ole kommentaattori. Uutislukijan on pysyttävä roolissaan vaikka kuinka kihelmöisi, no missä se voisi kihelmöidä. Vai polttelisiko se uutisstudion penkki.

  Kun riittävän arvovaltainen taho antaa lausuntoja vaikka omasta asiastaan, uutislukija toistaa lausunnon vaikka kaikki olisi alusta loppuun valetta. Vastuu jää kuulijalle ja hänen ymmärrykselleen.

  Kuulijoita tietenkin helpottaa tunnetuksi tulleet valehtelijat. He saattavat olla jopa merkittävien maiden johtajia. Siinä asemassa heidän lausuntonsa toistetaan semmoisenaan. Meiltä tavallisilta ihmisiltä moinen meno ei onnistuisikaan. Meillä ja lausunnoillamme ei ole uutisarvoa. Me oleme sitä vaalikarjaa, jonka tehtävänä on uskoa kun johtaja niin sanoo. Voisiko uutisankkuri kuitenkin kehon kielellään kertoa : ”Tätä uutista ei kannata ottaa todesta.”

  Yhteiskuntajärjestyksemme on tälle pohjalle luotu. Ei yhteiskuntajärjestys ole kapitalistinen tai sosialistinen. Nuo ovat talousjärjestelmiä, jotka joutuvat noudattamaan uskottavuusjärjestelmää.

  Kun politikko sanoo, me uskomme, jos se on oman puolueen politikko. Muiden puolueiden politikot eivät puhu totta, eiväthän.

  Ilmastouutiset joutuvat kamppailemaan tuossa uskottavuuden painekattilassa. Ovatko ne tosia vai jonkun tahon tarkoituksellisia sepittelyjä. Tarkoitettu keikuttamaan polittista vakautta ja nostamaan uusia naamoja areenalle nähtäväksemme. Siinä on meille uutisten kuluttajille pohtimista.

 7. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Mikäli joku jättää tonttinsa rakentamatta ja hoitamattomaksi. Paikalle syntyy parkkipaikka tai jopa kaatopaikka. Hyvin hoidettu tyhjäkin tontti saa kunnioitusta, eikä sen käyttötarkoitusta lähiseutu ole ratkaisemassa.

  Vastaavasta aiheesta tunnetuin on kertomus sotilaallisesta tyhjiöstä. Lyhytkin vartioimaton hetki käytetään hyvksi vaikka olisi kyse ”hyvästäkin” naapurista. Aatteellisella ja uskonnollisella puolella on aivan sama menetelmä. Polittisesta tyhjiöstä puhumattakaan.

  Ympäristöasiat ova samaan kategoriaan kuuluvia. Jos ilmastosta ei pidetä huolta, saastuttajat ottavat yliotteen. Kymmenen vuotta lipsahtaa nopeasti ennekuin mitään muutosta on mahdollistakaan toteuttaa. Asioiden jatkuva paimentaminen on välttämätöntä mutta samalla rasittavaa. Taukoja hengähdykseen ei sallita. Tämä on ikiaikainen tapa, jota historia on aina toistanut ja tulee aina toistamaan.

 8. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Meillä on jatkuvasti kuvaruudussa, lähes päivittäin, luonnonmullistuksia. Järistyksiä, kaatosateita ja kovaa tuulta jos millä nimellä. Kaikki nämä purkavat ihmisen tekemiä rakennelmia rajuin ottein. Asukkaat joutuvat pakenemaan, mikäli ennättävät ennen tulvaa, tai maanvyörymää. Jääkausi ja aika loivensivat meiltä monet vaaratekijät, vuoristosta tuntureiksi ja vielä pienemmiksi mäkipahasiksi, vaaroiksi. Sijainniltaan pohjoisen niukkuus on kääntynyt meille myönteiseksi. Saa nähdä miten ilmastonmuutos tulee meitä kohtelemaan.

  Tämän pohjustuksen innoittamana voi esittää kysymyksen: ”Onko luonnonmullistukset lisääntyneet oikeasti menneisiin, varsinkin teollistumista edeltäviin, aikoihin. Vai onko vain tiedonkulku tehostunut ja nopeutunut. Uutispalvelu kehittynyt ja meidän mielenkiinto kaukaisiinkin tapahtumiin lisääntynyt.” Mehän olemme olleet uteliaita muihin kohdistuneista katastrooffeista. Itsemielessämme todeten meillä olevan paremmin. Olemme turvassa. Tuo onkin inhimillisen itsekästä ja ihmismäistä ajattelua.

  Jommasta kummasta on kysymys vai onko molemmista. Onko näistä luettavissa jotain ilmastoennustuksia tukevia huomioita.

css.php