MITÄ MONOPOLEILLE PITÄISI TEHDÄ?

Kilpailuviraston tehtävänä kait pitäisi olla puuttuminen jo lainkin puolesta ja kansalaisten aseman turvaamiseksi monopoleihin.

Kilpailuviraston on pantava vireille lakiesitys, jolla monopoleille säädetään täyskielto riittävillä sanktioilla. Esimerkiksi 50 % liikevaihdosta, jolloin monopoli purkautuu automaattisesti konkurssin kautta.

Eihän se purkaudu. Monopoli nostaa hintoja 65 %. Asia hoituu sillä ja me maksamme sen sanktion. Sanktiohan on kuluerä joka hyväksytään hinnoittelussa ja vuosittainen tuoton lisä 15 % tekee tuon 65 %. Asiahan ei ihan prikulleen noin mene mutta melkein.

2 kommenttia artikkeliin “MITÄ MONOPOLEILLE PITÄISI TEHDÄ?”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kilpailuvirastoahan eivät monopolit kiinnosta. Monopolihan ei kilpaile. Se on yksinvaltias omalla alueellaan ja alallaan.

  Kilpailuviraston pitäisi huolehtia todellisesta yritysten välisestä kilpailusta, joka estää ylihinnoittelun. Eli liiallisen voittojen maksimoinnin ja hoitaa samalla kuluttajan etua.

  Kuinka Valion asiassa kävikään. Me saimme maitoa halvalla, kun valio kilpaili (Viraston mukaan liikaa) maidon hinnalla. Muutta mutta. Ruotsalainen meijerijätti Arla ei saanut maidosta riittävästi katetta eikä pystynyt hankkimaan riittäviä voittoja vietäväksi ruotsalaisille ja oliko se tanskalaisille omistajilleen. Valio sai jättisakot ja maksamaan vielä korvauksia Arlalle ynnä muille meijereille..

  Olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut, mutta en saa oikeustajuuni mahtumaan millään kilpailuviraston toimenpiteitä. Mikäli valio olisi ollut kooltaan lähellekkään samaa kokoa tai isompi kuin Arla ja tumpannut monopoliaseman saavuttamiseksi koko tuotearsinaalinsa halvalla markkinoille, tilanne olisi vaikuttanut jo toiselle.

  Pieniä yrityksiähän surmataan armottomalla kilpailulla jatkuvasti markkinoilta, mutta virastoa se seikka ei huoleta. Jotenkin päätyy ajattelemaan korruption mahdollisuutta. tai jotain suosituimmuusasemaa. Useinkin vasta historia kykenee katsomaan asioita kriittisesti.

  Valion aikaisempi maine on ehkä yksi selittäjä kilpailuviraston toiminnalle. Oli hyväksyttyä kurmuuttaa Valiota. Sanottakoon vielä, että olen vain maidon käyttäjä. En tuottaja enkä jalostaja, enkä mitenkään liity omistuksiin.

  Jo se, että Valio joutuu toimittamaan Arlalle raakamaitoa Arlan tuotannon ylläpitämiseksi on outo. Kun Arla on kymmenen kertaa Valiota isompi yritys.

 2. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Jonkun asiaatuntevamman tulee laittaa lakialoite pystyyn monopolien täyskielloksi. Kaikki olemassa olevat monopolit tulee lailla kieltää. Omaisuus luovutetaan yhteikunnalle tai esittämälleni osinkoyhtiöille kansan omistukseen. Tai keskinäiseksi, käyttäjien omistamaksi, yhtiöksi. Kukin saa omistuksestaan hyödyn kulutuksen suhteessa. Voiittoja tässä tapauksessa ei jaettaisi.

  Toinen tapa monopolin purkamiseksi on lakata käyttämästä palveluja osa-aikaisesti hankkimalla aggregaatit. Menetelmän vaikutus ei synny sähkön siirron vähenemisen myötä. Vaikutus tulee kiertotietä sähkön myyjien ja ilmastoon kielteisesti vaikuttavien saasteiden myötä. Menetelmä on polittinen ase ja saisi kansainvälistäkin huomiota. Panisi hallitukseen vauhtia, kun riittävä määrä polttomoottorikäyttöisiä aggregaatteja pärähtäisi käyntiin asiantuntijoiden määrittäminä vuorokaudenaikoina. Aikoina jolloin teho, siis huomioteho,
  olisi suurimmillaan.

  Monopoleista puheen ollen, EU on Euroopan suurin monopoli, jos Venäjän vaikutusyrityksiä ei lasketa mukaan. Tai on se siitäkin huolimatta suurin. EU tulee heikkenemään Englannin siirryttyä omaan leiriinsä. Saa nähdä ketä Englanti vetää mukanaan vai saako Venäjä vakuutettua muutamia maita liittymään sen vaikutuspiiriin. Oliko Suomikin suunniteltu liitettäväksi Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta ainakin liitännäisjäseneksi.

  Mikäli Englanti tekee hyvää yhteistyötä liittolaistensa Kanadan ja Austraalian ja entisen siirtomaansa Amerikan kanssa, se voi saada yhteistyökumppaneita Kanaalin tältä puolen. Markkinat olisivat melko hulppeat.

  EU taitaa kypsyä Englannin kanssa sopimukseen kaupan säännöistä, kun Englanti näytti irtautuvan ilman sopimustakin. Junckerssille tuli hätä. Eli pokka ei pitänytkään.

  Suomen kannattaisi muodostaa oma monopoli. Eli ottaisimme oman edun huomioon kuten muutkin jäsenmaat.

css.php