MAAILMAN TAVAT MUUTTUU JA EI MUUTU.

Mihinkä se koira karvostaan. Iän myötä vain takkusempi turkki. Suomalainen sanonta kuuluu: ”Ihmettelee kuin sika uutta konttia.” Vanha keksintö, mutta uutena näyttää erilaiselta, ihmeteltävältä. Uudempi keksintö on rinkka, joka tuli kantovälineenä repun jälkeen. Kuka sitä rinkkaakaan kantamaan. Mönkijällä tai moottorikelkalla pitää maastoon päästä ja varusteet boksissa. Merkattua reittiä.

Laiskuus tai helppouden tavottelu kirittää kummasti monia toimintoja muutokseen, vaikka pohjimmiltaan perusta ei muutu. Me länsimaalaiset olemme siirtäneet tuotannon halpamaihin ja nyt Amerikan presidentti yrittää siirtää omilla konsteillaan sitä takaisin ainakin omaan maahansa.

Kehottanut Applea palauttamaan tuotannon Amerikkaan. Hyvien tuottojen takia vaihtoehto ei tunnu Applelle maistuvan. Voi siinä olla sekin, että väärä henkilö asiaa esittää lähinnä polittisen kannatuksensa säilyttämiseksi. Harmillista on kun Trump on menettänyt maineensa, hänen hyvätkään ehdodukset eivät saa kannatusta. Kukaan merkittävä ei halua leimautua Trumppilaiseksi.

Tämä on vanha asia, mutta kerrattakoon vielä. Länsimaat veivät valmistuksen ja siihen tarvittavan osaamisensa halpamaihin ja etenkin Kiinaan. Kiina ponnahti tämän ansiosta teollisuusmahdiksi ja on ohittamassa meitä kaikkia. Sotilaallinen mahti seuraa vaurautta. Nyt ”nautitaan” kapitalismin ikävistä seurauksista. Sosialismin seuraukset tulivat jo aijemmin tutuiksi. Nyt niitetään mitä on kylvetty.

Kasvu ohjaa kaikka ajattelua. Jopa Kiinan kasvu nähdään myös meitä hyödyttävänä vientimahdollisuutena. Luleemme maailman muuttuvan, mutta ei se muutu. Ahneus on mahtava veturi, se kiskoo järjenkin perässään.

Mannasta ei ole otettu mitään opiksi. Sitä ei voinut kerätä kuin päivän tarpeisiin kerrallaan. Jos yli keräsi, se ylimääräinen hävisi. Eikä mannaa kuin muutakaan saa matkaansa. Käy ehkä niinkuin sille ahneelle isälle, joka halusi jokaisen pojan panevan tietyn summan rahaa arkuntyynyynsä alle. Yksi pojista otti kaikki rahat ja pani tilalle vastaavan suuruisen shekin. Ajatuksella, lunastakoon sen halutessaan. Se oli vanhaa hyvää shekkiaikaa.

Maksuvälineet ovat kehittyneet, mutta samat asenteet ovat tallella, eivätkä tule häviämään.

Veli-Antti Savolaisen esittämien lukujen mukaan humpuukin parissa työskentelevien maailmantuotos on lähes saman suuruinen kuin oikean realitalouden tuotos. Kun tuo realitalouden tuotteet tehdään Kiinasa tilanne alkaa olla huolestuttava.

Mikään ei muutu emmekä mitään opi.

2 kommenttia artikkeliin “MAAILMAN TAVAT MUUTTUU JA EI MUUTU.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Ihmettelen suuresti kuinka ruotsalaiset ovat innokkaita äänestäjiä, vaikka ruotsin puolueet eivät anna äänestäjille juuri arvoa. Listavaalit yhdessä blokkiajattelun kanssa suorastaan halveksivat äänestäjien älyä päättää omasta edustajastaan politikkaan.

  Listavaaleissa puolue päättää etukäteen ketkä pääsevät valtaan. Listan hännillä ei ole juuri mahdollisuuksia. Vaarana on puolueen sisäinen pärstäkerroinjärjestelmä. Kun olet puoluejohdon suosiossa olet etuoikeutettu.

  Suomessakin puoluejohto tosiasiassa määrittä ketä otetaan ehdokkaaksi. Eli jonkinlainen kerroin pärställä täytyy olla. Mutta me äänestäjät voimme kuitenkin äänillämme vaikuttaa kuka nousee Arkkadiamäkeä ja eduskunnan portaita seuraavat vuodet.

  Suomessa voisi tehdä polittisen vallankumouksen ruotsin äänestysinnokkuusluvuilla ja suuntaamalla äänet asioita oikein hoitaville, politikkojen sijaan. Mitä jos meillä olisi eduskuntavaalissa antipuolue, johon kukin voisi kirjautua ehdokkaaksi ja esivaaleilla karsittaisiin varsinaiset ehdokkaat. Porukka olisi puolueista täysin vapaa. Ei vapaa-ajattelijoita vaan vapaasti ajattelevia. Näillä on suuri ero. Tekisivät ainakin aluksi yhteistyötä niiden kansanedustajien kanssa, jotka tekevät Suomen kansalle hyödyllisiä ratkaisuja.

  Tuo antipuolue voisi muutaman vaalikauden jälkeen olla suurin polittinen voima. Antipuolueessa voisi olla loikkarien esikartano, jossa yksi vaalikausi tarkkailtaisiin loikkarin oikeamielisyyttä. Vaarana tietenkin on ,että antista tulisi oikea Putin-puolue, jota joku johtaa vahvalla kädellä.

  Parempi taitaa olla kun vain tarkkailee politikkaa, niin ei aiheuta pahoja virheitä.

  Olihan meilläkin aikoinaan blokkiajattelua. Jotkut puolueet kannattivat aatteenaan itäblokkia ja toiset olivat länsimielisiä.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Kuuluisa mediamme jaksaa jatkuvasti kommentoida mitä kukin on sanonut. Asiantuntujatkin ruotivat lillukanvarsien kiinnityskohtia. Eli pyörivät siinä lähilätäkössä, jaksamatta paneutua politikan taustoihin. Analysoida ja uusia näkemyksiä avaten, kommentoida syvällisesti. Paljastaen ne pikkusieluiset, politikkojen henkilökohtaiset, tavotteet.

  Kansan etu ei kiinnosta ketään. Oma tilipussi on tärkein. Mitä useammin asiantuntija kutsutaan kommentoimaan, sitä parempi tulokertymä kirjautuu tilille. Ja päivittäinen lehti pitää saada täytetyksi. Ei kannata kerralla tyhjentää pajatsoa, vaan pelata jatkuvasti, tulosta tehden.

  Muuten tuosta uudesta vapaasta puolueesta voisi sittenkin kehittyä voimatekijä. Jallis ehkä on tuon ajatuksen kimpussa, mutta hänen aatteellaan se Liike Nyt tulee olemaan kokoomuslaiskapitalistinen. Palvelisi Jalliksen omia pyrkimyksiä ja saattaisi myöhemmin toimia kokoomuksen apupuolueena. Voihan se ollakin jo Orpon kanssa suunniteltu yhteiskannatuksen kohottamiseksi. EK:n rahoittamaksi voimatekijäksi viemään aatetta eteenpäin.

  Nyt on jo selvästi nähtävissä, että oikeistolaisuus yhdessä kapitalismin ja demokratian kanssa on suistamassa ihmiskuntaa raiteiltaan, rahanhimon vauhdittamana ja jatkuvan kasvun kirkastamana.

  Pystymmekö keksimään terveen vaihtoehdon. Sosialismi se ei ole. Eikä sen tarvitse olla edes ismi tai lismi. Kunhan se on terve toimintamalli, kaikelle kansalle tasapuolinen.

css.php