KUKA ON NYKYAJAN HERRASMIES.

Merkittävä piirre kuningatar Viktoriaa käsittelevässä, viktoriaanista aikaa kuvaavassa TV-sarjassa, oli tuo herrasmieheksi pyrkivä keittiön esimies. Hän pyrki herrasmieheksi eli irtautumaan työnteosta. Onko tuon ajan käsitys herramiehestä myös meidän aikanamme vallalla. Pyrimmekö me eri tasoilla ja erilaisilla konsteilla herrasmiehiksi. Eli työtä vieroksuviksi länsimaiden kansalaisiksi. Tuo keittiön esimies pyrki säästöillään hankkimaan hyvin tuottavia rautatieosakkeita, mutta hänelle kävi kuin Kätkäläiselle, joka suurien tulotoiveiden romahdettua hyppäsi moponsa selkään todeten, että meinasin joutua Mersun ostamaan.

Vaikka ajat vaihtuvat, mutta ihmisen toiveajattelussa se ei aiheuta muutosta. Tämän päivän politikot hankkivat äänestäjiä valtion varoin jakamalla etuja aina vähävaraisemmista tosi rikkaille asti ja kaikille siltä väliltä. Kaikki eivät tarvitseisi valtion varoja, mutta riittävätpähän rahat vähän isompaan Mersumalliin, kun muun saa valtion varoista. Kätkäläinen ei ylety pienimpäänkään Mersumalliin vaikka saakin valtiolta ilmaispalveluja. Mutta Kätkäläinen voi hellittää työntekoaan ainakin saamiensa etujen edestä.

En nyt mainitse sotea esimerkkinä, ettei kukaan väsyisi, kun paasaan soten vaahingollisuudesta kansakunnan talouteen.

14 kommenttia artikkeliin “KUKA ON NYKYAJAN HERRASMIES.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Tuota herrasmies teemaa voisi venyttää mille aihealueella tahansa. On herrasmies tai ei ole, kaikki käy otsikon alle.

  Oikeudenkäynnit ovat Suomessa hirvittävän kalliita. Oikeusprosessissa voittavat ainoastaan asianajotoimistot ja siellä työskentelevät henkilöt eli asianajajat. Pikkujuttuja ja periaatteita ei kannata lähteä mittauttamaan oikeudessa. Voitosta tulee ainakin olla täysi varmuus. Silloin voi vastapuolta laskuttaa ja rangaista omalla kalliilla asianajajalla. Mutta jutun hävitessään voi käydä päinvastoin.

  Tämmöisiä mielikuvia syntyy lehtijuttuja lukiessaan. Kysymys kuuluukin koska oikeusvaltiokäsite joutuu kyseenalaiseksi. Onko rahan määrä oikeuden toteutumisen varmin tae. Siis onko paljon rahaa yhtä kuin oikeus.

  On ilmeistä, että tuloerojen kasvu kasvattaa myös oikeudenkäyntikustannuksia ja jättää enenevän osan väestöä oikeuden ulkopuolelle. Kustannussyistä.

  Viimeisin ihmettelyä herättänyt oikeudenkäynti oli puukartellien nostattamat kanteet puufirmoja vastaan. Sen metsänomistajat hävisivät. Miten on mahdollista, että puufirmat saivat sakkoja sopimastaan kartellista, mutta metsänomistajille siitä ei olisi muka aiheutunut vahinkoa. Nämä kaksi asiaa ovat ristiriitaisia maallikon ajattelun piirissä. Tässä herää epäilys, että raha korvasi oikeuden, koska oikeuden päätösten mukaan ei ollut näyttöä metsänomistajien menetyksistä. Jo kartellisakot puufirmoille olisi pitänyt olla todiste ainakin oikeudenkäyntikulujen suuntaamisesta puufirmoille. Mutta toisin kävi.

  Kartelilla aina haetaan etuja toiseen osapuoleen nähden ja kartelli tehdään aina salassa. Siinä näitä ikäviä piirteitä onkin.

  Jossain kuitenkin kolkutti, kun puufirmat halusivat antaa oikeudenkäyntikulut anteeksi, jos kantajat luopuisivat valitusmahdollisuudesta. Tämäkin on merkillinen piirre, tietyllä tavalla painostusta, ehkä rahan voimalla.

  Suomessa pitää ottaa oikeuden toteutuminen hallituksen ja eduskunnan käsittelyyn. Onko tilanne oikealla tolalla.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Puukartellien oikeudenkäyntikulut olivat yhteensä 45 miljoonaa euroa. Tosin asianosaisia oli paljon, mutta asianajajille saanto oli todella hyvä.

  Kartellien yhteydessä on oikeudelle merkillisiä piirteitä. Kartelliin osallistunut kielikello säästyy sakoilta. Jos haluaa kilpailijalleen vahinkoa, pyrkii tämän kanssa muodostamaan kartellin, jonka ilmiantaa sitten viranomaisille. Huh huh tuota tapaa. Tuollaisella lainsäädännöllä on pyritty ilmeisesti estämään kartelleja tuomalla epävarmuutta sopijapuolien kesken. Ilmeisesti kartellit ovat tuottavia, koska niitä tehdään. Isot firmat ovat yleensä syyllisiä. Isoja firmoja ei yhteiskunta halua kaataa, vaikka sakot näyttävätkin merkittäviltä.

  Vielä merkittävä piirre tuossa puukartellissa on se, että metsänomistajien omistama Metsäliitto ei antanut omia oikeudenkäyntikulujaan metsänomistajille anteeksi. Vaan peri ne oikeuden päätöksen mukaan.

  On muuten yleinen piirre, että osuuskunnat kasvaessaan suuriksi, eivät toimi omistajiensa eduksi, kuten osuuskunta-aate edellyttäisi. Osakeyhtiöillähän tällaista edellytystä ei olekaan. Osakeyhtiöt ovat lähtökohtaisesti tuloksentekijöitä.

  Näistä esimerkeistä voisi päätellä, että herrasmies, sekä pyrkii välttelemään työntekoa, että välttelee taakkanjakoa, eli kustannuksia.

  Jotenkin on sellainen kihinä aivoissa, että Suomikaan ei ole korruptiovapaa. Jos pienikin epäilys oikeudenkäyttöä kohtaan jää elämään, se heikentää kansalaisten luottamusta ja samalla luo kuvan, että oikeus on lahjottavissa ja yritykset vilpin tarjoamiseen alkavat. Silloin ollaan jo nesteessä.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Hämeen Sanomat toimi kuin herrasmies esittäessään alkuperäisen Porin Jazz johtajan erottamiseen johtaneen haastattelun. Minua ei kiinnosta tässä asiassa kuin mielipiteen vapauden määrittely. Näyttää sille, että tietyt mielipiteet on lähtökohtaisesti kielletty. Vaikka vain esittäisi, että joku on ollut tiettyä mieltä. Uskonto on se hakusana tai ajuri, joka nostaa mielipiteelle rajan pystyyn. Kaikenmaailman härskiyttä saa esittää vapaasti ja luonnottomuuksia pitää esillä ja oikein mainostaa. Tosiasiassa tuota luonnottomuutta omaava porukka on häviävän pieni, mutta äänekäs ja saanut pelokkaita kannattajia. Kyllä se joskus rauhoittuu ja normalisoituu. Jää siihen marginaaliin johon kokonsa puolesta kuuluu.

  Paljon isompi ongelma on maailman johtajat, jotka käyttävät ihmisten rajoittunutta ajattelua hyväkseen demokratian keinoin. Oman kansaansa kiihottaen ajavat valtapyrkimyksiään luomalla uhkakuvia muita vastaan. Anastavatpa alueitakin voimansa näytöksi. Ovat vaaraksi lajitovereilleen kautta pallomme, ymmärtämättä, että meillä on käytössämme vain tämä yksi pieni pallukka.

  Kun miettii löytyykö todella hyviä johtajia, ei tule juuri yhtään mieleen. Ainakaan näiden merkittävien joukosta. Niiden joukosta, jotka voivat aiheuttaa laajaa tuhoa. Onko jotenkin valintasysteemeissä vikaa, kun parempiin saavutuksiin emme pysty. Vai viekö omaan napaan keskittyminen noin pahasti harhaan.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Ihmisen käyttäytymiseen voi antaa sekä uskonnolliseen että inhimilliseen käyttäytymiseen perustuvan selityksen, mutta inhimillisenkin selityksen takana on todellisuudessa uskonnon tausta. Tuo seikka on nykyihmisen vaikea mieltää. Tuo perustuu siihen miten meidät on aikoinaan ohjelmoitu. Luulemme itse virittäneemme oman käyttätymisemme, mutta kompastumme kuitenkin viritykseemme.

  Yksi merkillinen piirre käyttäytymisessämme on lipun kunnioitus. Miten tuollaisen tekstiilin seuraaminen ja arvostaminen on saatu kehittymään. Tapa on vanhaa perua, jonka täytyy juontaa jostakin. Käsittelemme lippua kuin jotain pyhää ja tervehdimme lippukulkuetta. Kysymyksessä täytyy olla jonkinlainen viritys. Kuka tuon virityksen on luonut. Runoilijat, lauluntekijät vai polittinen johtajuus, jossa uskollisuus johtajaan on saatu ulkoistettua, mutta kuitenkin sitoutettua henkilöön. Lipun kantaminen on kunniatehtävä, mutta hyödyn kuittaa joku toinen.

  Puolueet hyödyntävät lippua. Samoin armeijan joukko-osastot. Valtio kokoaa väkensä lipun ympärille. Vanha sanonta kuuluukin; ”mennään liput liehuen”. Tuo sanonta kuvastaa, että on ymmärretty kuinka jalat on irroitettu maasta lippua seuratessa.

  Musiikki tehostaa usein lipun voimaa.

  Milloinkahan festarit saavat omat mustat lippunsa.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Politikointi täyttää tuon herrasmies kriteerin. Työtä ei tehdä, politikoidaan vain. Nyt on puolueiden juhlaa Sotkamossa ja Suomen Turussa. Kokoomus tehostaa polittista kannatustaan puolueohjelmalla; Viina vapaaksi. Eli viinanmyynti yksityistetään pois valtion tulokertymästä. Markkinamallin mukaisesti. Sama markkinamalli taipuu vastakkaiseenkin tavoitteeseen. Siirretään valtion verokertymä yksityiseen tulokertymään soten valinnanvapaudella. Sama markkinamalli vie valtion varat ja myös estää valtion tulot. Tuo on uusi piirre yritystoiminnassa.

  Ennen yritykset toimivat vapailla markkinoilla ja tuottivat yhteiskunnalle tuloja. Nyt ajattelu on muuttunut. Ollaan yhteiskunnan varojen kimpussa. Kehitys on tietyllä tavalla otsikon herrasmiesajattelua. Raha pitää tulla helposti ja varmasti. Uusi sanonta kuuluisi; Ostaa firma tai myy, valtio aina häviää. Ennen oli sanonta; Pani ukko tai halla, valtio aina maksaa. Kysymys oli lapsilisistä ja katokorvauksista. Nuo summat olivat lillukanvarsia.

  Valtion rahoitus nähdään vielä varmaksi. Mutta tuo kehitys johtaa valtion talouden heikkenemiseen. Mutta siitä ei välitetä. Yritykset elävät nykyisin hetkessä.

  Vanhastaanhan suomalaiset ovat toivoneen viinan vapautta. Oi jospa kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi. Lisäksi kokoomus lupaa alentaa työn verotusta, kaikissa tuloluokissa ja varsinkin keskituloisilta. Siis Äänstäjämääriä noilla julistuksilla haetaan.

  Joku muu puolue saisi noilla polittisilla tavotteillaan pysyvän populistisen puolueen leiman. Saas nähdä pläjäytetäänkö se leima Orpon otsaan.

  Keskusta on lupaiksissaan jäänyt kovin arkisiksi. Lupaavat vain vähän enemmän kiinnittää huomiota pienimpiin kansalaisiin. Eikö kepu halua vai eikö osaa kiihottaa kansalaisia lupauksilla.

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Ihmisiä kiinnostaa mielenkiintoiset ajatukset, mutta työpuolella vain helpot ansaintamahdollisuudet. Työ ei kiinnosta. Helppo raha on valttia. Nyt olisi aika työn määrittämiseksi. Pelkkä rahantulo ei ole työtä. Suomalaiset nuoret hankkituvat Maltalle kasinofirmoihin auttamaan suomalaisten ansaitsemia rahoja siirtämään pelin kautta Välimeren saareen. Nämä nuoret syövät toisten työn tuloksia. Asuvat samoin toisten työn suojissa. Pukevat ompelijoiden tekemiin farkkuihin. Mutta eivät tuota mitään hyödykettä. Heidän ansionsa nostaa edellä mainittujen hyödykkeiden hintoja. Pitäisi oppia ymmärtämään kuinka paljon humpuukia maailma kestää ennekuin… Tuo ajatus on hukassa eikä vain pelifirmoissa työskenteleviltä. Se on ehkä demokratiaa tai politikointia demokratian välinein.

  Peruskoulussa tulisi antaa tuhti paketti yhteiskunnan kaikkinaista tuntemusta, hallinnosta talouden vankkaan ymmärtämiseen. Talouden kuten muunkin yhteiskunnan perusteet vaativat tietynlaista jattelua. Ajattelua joka ei synny normaalissa opetuksessa eikä tavallisessa elämänpiirissä. Ajattelussa on tietty logiikka ja ehkä oma sanastonsakin. Ajattelun malli jossa yhdistellään syitä ja seurauksia. Jos menetellään näin niin miten se vaikuttaa johonkin toiseen tekijään.

 7. Eero Heikkinen sanoo:

  Meillä on jäsenyyksiä erilaisissa organisatioissa. Olemme Suomen kansalaisia, mahdollisesti jonkun puolueen jäseniä, kuulumme johonkin uskonnolliseet yhteisöön, kauppiaat saattavat olla vähittäiskauppiasliiton jäseniä, partiot ja erilaiset harrasteryhmät, urheiluseurat jne. Oletko koskaan miettynyt mikä on vaikutuksesi järjestössä. Jos sinulla ei ole vaikitusta, oletko olevinasi vaikuttava jäsen vai haluatko ollakin vain pelkkä passivisti.

  Organisatiot tarvitsevat jäseniä. Niiden pääluvulla mitataan populan vaikuttavuus. Olemme yleensä sitä päälukua.

  Kaikki kuulemiset ovat oma lukunsa. Meille esitellään asemakaavat tai muut tie- kaikkine yhteiskunnan muutossuunnitelmineen. Tuossa tilaisuudessa voi purkaa ajatuksiasi ja tuntoja sekä senjälkeen vähän röyhistää rintaa. Ole puhunut. Arvaappa aiheuttiko puheesi tai esityksesi muutoksia.

  Tuossa vieressä konsultti jaarittelee oikeanlaisesta johtajan nöyryydestä. Saattaisi olla, että hänen kuvaamillaan taidoilla sinunkin puheenvuorosi tulisi oikeassa mielessä puntaroiduksi. Voisit ollakin aito vaikuttaja.

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  On pakko todeta, ettei yksityiset sote-firmat ole herrasmiehiä sanan vanhassa merkityksessä. He ovat verovarojen ryöstöretkellä. Ei heitä voi Viikingeihin rinnastaa, vaikka monet firmat ovatkin ulkomaisia. Mieluummin merirosvoihin tai vielä oikeammin maantierosvoihin, siihen rosvoista halvimpaan luokkaan. He valtaavat markkinoita, ehkä muutamien polittisten puolueiden salaisella luvalla. Heidän röyhkeytensä on sitä luokkaa, että tuskin välittävät tulevista potilaistaankaan. Ainakaan kovin sairaista ja vaikeasti hoidettavista.

  Firmat käyttävät sekavaa tilanne härskisti hyväksi. Toivotaan seuraavien vaalien voittajiksi puolueita, jotka korjaavat tilanteen välittömästi. Onko sellaisia puolueita on kyseenalaista. Tähän toiveeseen ei tarvitse polittista kantaa, riittää rehellisyys.Yhteiskunnan asiat ovat toisarvoisia nykyisille politikoille. Vai onko sittenkin korruptio niin pitkällä, ettei sitä tarvitse piilotella.

  Normaalilla markkinoilla yritykset esiintyvät fiksusti, mutta nyt meno on muuttunut. Onko tuo terveydenhuollon valtava rahapotti sokaissut. Vai onko normaalit markkinat niin vaikeita ja kilpailtuja esim. tuon vapaakaupan takia, että on tarrauduttava siihen tilaisuuteen, joka näyttää heikosti varustautuneelta.

  Lääkärien moraali on mennyt verrattuna entisiin kunnanlääkäreihin. Heillä ratkaisee raha ja vain raha, ehkä lisättynä vapaa-ajalla ja lyhyillä mukavilla työajoilla. Ikävä kyllä muukin yhteiskunta on menossa samaan suuntaan. Raha pitää tulla helpolla ja paljon. Tuon tyyppinen meno ei voi loputtomiin jatkua. Ihmisten yhteiskunta, olipa järjestelmä mikä tahansa, perustuu työhön ja rehellisyyteen ja vastuuntuntoon. Niille ei ole olemassa vaihtoehtoja, vaikka toisin luullaan.

 9. Eero Heikkinen sanoo:

  Nykyinen halltus ei tuntenut psykologiaa, eli firmojen käyttäytymistä, kun kysymyksessä on verovarojen metsästys. Vai luottivatko firmat ”kustantamiinsa puolueisiin”. Pienikin kannatusmaksu voi sitoa saajaa ja ohjata puoluen tai vaikuttajahenkilön tahtoa. Kaikki palikat eivät ole oikealla tolalla hallituksessa ja sotessa.

  Onko tämä soten avoimien ovien päivät tarkoituksella, viivytellen, järjestetty, jättäen firmoille aikaa toimia markkinavaltauksien parissa. Kun yhteiskunta on toimintakyvytön ja pienet kuntapolitikot hääräävät omilla tonteillaan käyttäen viimeisiä vallan aikoja vastuuttomasti. Näkemättä kokonaisuutta. Toteutupa sote tai ei, sotku-sote on jo valmis. Hintakaan ei tule olemaan kenenkään hallinnassa. Alkaa vapaa hinnoittelu ja yhteiskunnan vapaa pudotus. Markkinat tulevat yksien haltuun kullakin alueella, sillä firmat pyrkivät syömään toisiaan pois omalta markkina-alueelta. Ostamalla lääkärit ja toimitilat, kilpailijan häätö hoituu. Markkinataloutta on tullut seurattua niin läheltä, että tämänkaltaisten arvoiden tekeminen on jopa helppoa ja pitäisi hallituspuolueiden pystyä sama arvio tekemään.

 10. Eiks olekin kiva kun saa ihan rauhassa kirjoitella ja itse kommentoida kirjoituksiaan.
  Lukijoita lienee tasan kaksi tai jos itsensä laskee mukaan, kolme, joista heistäkään korkeintaan, joka toinen kommentoi jos jaksaa, osaa tai viitsii?
  No hyvääkin asiassa on. Eipähän tarvitse tuon itseriittoisen Sirpa Pietikäisen jonniinjoutavia lässytyksiä lueskella enää, on ilmeisesti runosuoneen tullut tulppa, tai sitten löytynyt kiitollisempi lukijakunta muualta.
  Niinkun olet huomannut en ole minäkään paljon äänessä ollut, kun en viitti toimia niinkuin eduskunnan puhemies, joka tyhjälle salille paasaa täysistunnossa. Et se on niinku ”tilulilulei” vaan..

 11. Eero Heikkinen sanoo:

  On aivan mukava kun ilmestyt ruutuun, pitkästä aikaa. Itse asiassa kirjoitukseni ovat jatkokertomuksia. Yritän pyöritellä asioita useammilta kulmilta. Kommentteja ei vain tule, mutta mielenkiintoa näyttää olevan. Sivulla viivytään parhaimmillaan yli 10 minuuttia keskimäärin. Siinä ajassa ehtii lukea vanhojakin tekstejä ja tutkia mitä kirjoituksessa oli sanottavaa, jos oli.

  Olet ehkä seurannut tekstejäni. Päättelin näin kommentistasi. Kyllä tämä palsta kaipaisi laisiasi sanaseppoja. Sali varmaan täyttyisi kuulijoista tai lukijoista huomattavasti paremmin. Maailma tuskin paranee paljoakaan kenenkään teksteistä, mutta pientä ohjausta kaikki mielipiteet tuovat ainakin mietittäväksi. Oliko mielipiteessä jotain perää, itse kukin sen sitten ratkaisee. Täytyy kuitenkin todeta, ettei sivusto ole täysin sammunut.

  Kirjoittaminen saattaa ollakin parasta terapiaa juuri kirjoittajalle. Sivusto kun on auki kaikille suomen kieltä taitaville. Jos se vielä käännettäisiin englanniksi ”lukijapotenttiaali” nousisi. Tuo uusi käyttösana potenttiaali antaa vasta säväyksen ja tunteen, että saattaisi olla suurikin tekijä, jos…

 12. Eero Heikkinen sanoo:

  Hämeen Sanomien hallinnassa ollesaan blogi on monen kirjoittajan areena. Mielenkiintoisia juttuja läheltä ja kauempaakin oli luettavissa ja kommentoitavissa. Sirpa Pietikäinen on ehkä löytänyt paremman areenan tai kyllästyi rankaan arvosteluun tällä palstalla. Arvostelu oli ehkä aiheellistakin. Hän ei osallistunut kekusteluun vaan syötti ajatuksiaan meille. Ehkä tuo hänen alentuva asenne kirvoitti ärhäkimmät mielipiteet.

  Kyllähän niin on, että suomalainen ei ota neuvoja vastaan, ainakaan ilman perusteluja. Voi ollakin, että Pietikäisen äänimäärä ei tällä palstalla lisääntynyt. Toisaalta suuren maailman asioita olisi hyvä tuoda rahvaankin arvosteltavaksi ja kirjoittajan kanssa keskusteltavaksi. Sitähän tämä palsta parhaimmillaan on. Joskus arvostelu tulee päin naamaa, mutta silläkin on oma arvonsa.

  Tämän blogin arvo ei synny blogin pitäjästä vaan meistä kirjoittajista ja lukijoista.

 13. ”Tämän blogin arvo ei synny blogin pitäjästä vaan meistä kirjoittajista ja lukijoista”

  Eli tällä hetkellä kolmesta, joista yksi kirjoittaa , toinen kommentoi ja kolmas lukee.

  Paljonkohan lie tämän blogin arvo nyt?

 14. Eero Heikkinen sanoo:

  Hyvä Kuningasjätkä. En tiedä mitä laskuoppia käytät. Tai mitä kommenteillasi tavoittelet. Häiritseekö tämä blogi jotenkin. Olit ennen luettu kirjoittaja. Sivustosi on nyt tyhjä ja odottaa tekstejäsi.

  Kyllä yksikin on tärkeä. Mehän olemme yksilöitä ja jo sinänsä arvokkaita, mitään erityistä saavuttamattakin. Kahdenkin välinen keskustelu saattaa olla erinomaista ja virkistävää jopa aivoja kehittävää. No nyt meni syvälliseksi.

  Tämän blogin pitäjästä en tiedä juurikaan mitään. Eikä ylläpitäjä ole kommentoinut kirjoituksia eikä tekstien määrää millään tavalla niinkuin ei HäSa:kaan aikanaan. Siinä suhteessa molemmat ovat samanlaisia bloginpitäjinä. Eli kirjoittajista ja lukijoista arvo tai arvottomuus koostuu. Kuitenkin tosiasia on, että mitä enemmän tekstin tekijöitä sivustolla on, sen mielenkiintoisemmaksi se tulee, eli arvo nousee. Kuten pörssikurssitkin kun yrityksillä menee lujaa. Ja lujaahan menee mitä enemmän on asiakkaita.

  En halua markkinoida eikä se tehtäväni olekaan, mutta terve tuloa takaisin piiriin, luomaan lisäarvoa. Oikeastaanhan Sinä olet jo mukana. Jatkat vaan.

  Omaa asemaani en ole määrittänyt. Kirjoittelen niin kauan kuin kirjoittelen ja aiheita ilmaantuu aivokopasta. Sitten kun ne sammuu ja lakkaa virtaamasta Häme hiljenee.

css.php