EPÄVAKAUS, MIKÄ ON SYY JA MIKÄ SEN SEURAUSTA.

Ihmiskunnalla on tämä ikuinen, ratkaisematon probleema. Mikä oli syy ja mikä seuraus, vai oliko se toisinpäin. Vai oliko syytä ollenkaan, vaan pelkästääs seuraus. Vai oliko se kuitenkin ainoastaan normaalia.

Sanotaan elettävän epävakaita aikoja. Olemme varmoja mistä moinen johtuu. Tietenkin Donald Trumpin valinta Amerikan presidentiksi. Putin, Pohjois-Korean Un.

Trump ja Putin ovat selvästi seurauksia. P-Korean Unin kohdalla tilanne on jo monisäisempi. Häntä ei valittu vaaleilla. Hänen sukunsa on sisällissodan valitsema. Ketjussa on kuljettava koko niemimaan lähihistoria läpi. Unkin taitaa edustaa seurausta.

Kansakunnat eivät kestä pitkään hyviä aikoja. Tavoittelevatko he parempia ja vain muutosta. Demokratiakin tuottaa huonoja vaihtoehtoja, jotka ovat taas ovat syitä epävakaudelle.

Jos näistä solmuista yrittäisi saada jonkinlaisen tulevaisuuden ohjenuoran jolla syyt ja seuraukset voisi eliminoida, pitäisi tuntea kaikki solmumallit kuin meriväki tai partiolaiset. Ei niinkään niden takotapoja kuin purkuohjeet.

Itse asiassa taitaa olla parempi unohtaa koko juttu. Me kansakuntana ja ihmiskuntana mennä remutaan eteenpäin vaiherikkaasti. Voi tosin olla ettemme osaa tarttua siihen mahdollisuuteen, joka on ollut pitkään tarjolla. Mutta sotkemme senkin sykkerölle huonon ymmärryksen voimalla. Ilmeisesti vain siksi, kun menemme itse ajattelemaan kuin nykyinen arkkipiispamme Mäkinen. Hänellä on tapana aloittaa puheensa: ”Ajattelen näin…”

10 kommenttia artikkeliin “EPÄVAKAUS, MIKÄ ON SYY JA MIKÄ SEN SEURAUSTA.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Pahuus on yleensä seurauksen tapapiruna, eikä demokratiasta ole pelastuskeinoksi. Demokratia voi itse asiassa tuottaa ja vahvistaa vallalla olevaa tilannetta. Pahuus voi olla kansakunnalle sopiva muoto, mutta aiheuttaen kuitenkin ympäristölle vakavia ongelmia. Tilanteen oikaisuvaatimukset saattavat olla epämieluisia enemmistölle. Ei haluta kuulla, miten asioiden tulisi olla. Lyhytnäköisyys auttaa lillumaan hetkessä, eikä kulkusuunnasta ja päätepisteestä ole minkäänlaista hajua. Vaikka kokemus osoittaa, että väärän sunnan valinta vie yhä kauemmaksi korpeen. Korpeen jonne ei ollut tarkoituskaan mennä. Oli vain tarkoitus paistatella paikallaan lillingissä. Omassa hyvyydessä. Täysin unohtaen vertailun – muihin.

  Aina me unohdamme, ettei mikään pysy paikallaan.

  Monet ovat myös oman kotimaamme kehityksestä huolissaan. Kulkusuunnassa on huolestuttavia piirteitä, piirteitä joita vastuunkantajat eivät myönnä. Tai ovat omassa lillingissä liian syvällä nähdäkseen. Meilläkin demokratia saattaa tuottaa väärää lopputulosta. Ainakin gallupit kannattelevat jatkamista.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Kirjoitusvirhekin saattaa tuottaa uusia sanoja. Yritin kirjoittaa takapiru, mutta yksi kirjain muutti sen tapapiruksi. Empä olisi voinut asiaa paremmin ilmaista. Me taidamme olla koko sakki tapapiruja. Aina joku jekku mielessä, kehitteillä. Puhtailla jauhoilla kun ei saa mitään eteenpäin. Se on liian plaisu tapa, tapa joka ei ole kiinnostava. Sillä ei ole uutuusarvoa.

  Näinhän meillä menee. Hyvä ei ole kiinnostava, koska se on vanhanaikaista. Uutinen on, kun jotain tehdään, kierosti. Se kiehtoo kirjoittajia ja lukijoita. Se on oikeata journalismia. Se myy tai ainakin tuottaa mielihyvää kiinnostavuutensa ansiosta – kirjoittajalle.

  Hyvä käytännön esimerkki, tuorekin, Trumpin tekemä tutkintapyyntö. Onko tiedustelu soluttautunut hänen kamppanjaorganisatioonsa laittomasti. Se on takakiero, vai olisiko tapakiero veto, kun itse on Venäjäyhteyksistään tutkittavana. Trumpin tapa on aina ollut, ettei myönnä mitään virhettään, vaan käy vastahyökkäykseen. Vanha tapahan on: Hyökkäys on paras puolustus.

  Trumpilla ja Putinilla ja monella muullakin on yhteisiä piirteitä. Asioita vyörytetään eteenpäin mistään arvostelusta kansanvälisistä laeista tai hyvistä tavoista piittaamatta. Me kansalaiset olemme halukkaita nuo toimintatavat oppimaan, kuten Lapinkoiran rotumääritelmässä lukee. Sanottakoon, että Lapinkoira oppii kyllä mielellään, mutta vain hyviä tapoja.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Miltä asiantuntijat näyttävät syy ja seuraus tarkastelussa. Asiantuntijat katsovat vain huomiseen tai arvioivat vain ”kuluvaa päivää”. Eivät näe sille etäisyydelle, jolla olisi merkitystä kehitykselle. Asiantuntijat saavat palkkionsa käyntikertojen perusteella. Ei kannatakaan antaa pitkänajan ennusteita ja näkemyksiä. He osaavat myydä tuotettaan – tietoa – tipottain.

  Maailmastahan ei kannata tehdä hyvää ja taydellistä. Maailma pysähtyisi, tai ainakin vaimenisi ja mahdollisuudet vähenisi. Lukkojakaan ei tarvitsisi enää tehdä. Poliisit joutuisivat itse tekemään rikokset säilyttääkseen ammattinsa. Mitenkä kävisi syyn ja seurauksen suhteelle. Seuraus syntyisi ilman oikeata syytä. Hyväähän ei voi pitää syllisenä.

  Itse asiassa pahuus pyörittää maailmaa, siksi se on niin suosittua. Viihdekin esittää pahuuden kautta hyvyyttä. Voi toki hyvän nähdä toisinpäinkin. Ilman uskontoa ei olisi ateismia. Otapa tässä nyt selvää mikä mitäkin aiheuttaa. Aina kuitenkin kannattaa pohtia.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Syyt ja seuraukset sekä taka-ajatukset. On tässä yhteiskunnassa seuraamista, jos aikoo pysyä meneillään olevien kysymysten tasalla.

  Tämänkin päivän uutistarjonnassa on hyviä esimerkkejä kuinka meitä juksataan. Puhutaan tai esitetään aivan muuta mitä tarkoitetaan edistää. Tilattiin EU:lta sote-lausunto. Meidän pitäisi sen mukaan uudistaa sotea. Mitenkä sattuikaan, kun on viime metrit meneillään soteväittelyssä ja laki pitäisi saada läpi, vaikka näyttää yhä todennäköisemmältä, että metsään menee ja vauhdilla. EU:n komissio on lausunnon takana. Kun muistetaan, että KOKOOMUKSEN KATAINEN on komission varapuheenjohtaja. Se, että muillekin on annettu muka sama kehoitus on vain hämäystä tuntien tuon polittisen taipumuksen manöövereihin uskottavuuden saavuttamiseksi. Kirje jäsenmaille ei maksa paljon, mutta on omiaan tukahduttamaan arvostelun.

  Toinen uutinen, joka pani kelloja soimaan, oli sairaalan arvonalennus. Laskelma oli tilattu joltain konsulttiyritykseltä. Todettakoon, että konsulttiyritykset tekevät tutkimuksia, joiden lopputulokset ovat tilatun mukaiset. Konsulttiyrityksille on annettu tarkoituksella jumalan rooli asiantuntijana. Politikot voivat estottomasti tukeutua tulokseen. Se miksi arvo alennetaan selvinnee kun uusi omistaja julkistetaan. Voi olla jo tiedossa ja sen takia alennussummakin on määritetty juuri tuollaiseksi. Tämä on arvailua sen tuoksun perusteella, joka jutusta tuntuu nousevan. Yhteiskunta kuten kirkkokin luopuu aina halvalla omistuksistaan. KOSKA YHTEISKUNNAN JA KIRKON HALLINNOSSA ON muiden intressiryhmien ja yritysten edustajia ja he toimivat taustaryhmiensä eduksi. VAIKKA NIIN EI SAISI OLLA. Näkemykseni ovat pitkälti kokemusperäisiä.

  Arvonalennuksella voidaan myös perustella uutta sairaalahanketta.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Syyt ja seuraukset ovat loputon sarka tutkittavaksi. Kun miettii, mistä nykyinen järjestäytynyt yhteiskunta on saanut mallinsa, tulee Melkisedek esiin. Järjestelmä on melkein suora malli Melkisedekin järjestyksestä. Tosin demokratia kulkee järjestystä vastavirtaan. Demokratiassa kansa käyttää ylintä päätösvaltaa vaalien kautta. Verojen maksu, tuomiovalta ja esivallan kunnioittaminen taas sopivat Melkisedekin järjestykseen.

  Melkisedek putkahtelee muutaman vuosituhannen välein esille. Vaikka Häntä ei kunnolla tunneta, on Häen merkityksensä yllättävän suuri. Vaikka ihmiskunta ei osaakaan yhditää Häntä nykyhallinnon mallintajaksi. Ompa hieno sana tuo mallintaminen. Ehkä nykyhallinnon yhdistämien Melkisedekin järjestykseen kaikille uusi asia ja aiheuttaa luultavasti vastaväitteitä. Niitä olisi mukava kuulla. Vanhempiakin hallintamalleja on, mutta ei muita niin lähellä nykyistä.

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Tietyissä tilanteissa ihmisen ja voikukan käytöstapoja voi verrata toisiinsa. Niissä on paljon yhteistä. Tiettyjen hallinnon toimien kohteena käyttäydymme voikukkamaisesti. Varsinkin yksinvaltaisen hallinnon kourissa ilmiö esiintyy.

  Leikkasin nurmikkoa, jonka voikukinto oli värjännyt keltaiseksi. Voikukat kurottautuivat ylimmäksi ja näkyvimmäksi osaksi koko piennarta. Leikkuun jälkeisenä päivänä kukkavarren pituus uudessa kukinnossa oli pudonnut 15 sentistä 5 senttiin, siis alle leikkuukorkeuden.

  Tuskin mikään kansa, vaikeissakaan olosuhteissa on noin nopeaoppinen. Kuitenkin ihminen oppii pian pitämään päänsä leikkuukorkeuden alapuolella. Monella kansalla tilannne on kuin voikukalla ja lähettävät jälkeläisensä kuin voikukka tuulen vietäväksi vapaammille alueille.

  Näitä syitä ja seurauksia emme aina pääse pakoon.

  Pitkä rauhan aika niin meillä kuin koko Euroopan ydinalueilla on muuttanut toimintatapoja entistä röyhkeämmäksi, omia etuja tavoittelevammaksi. Politikka on muuttunut vahvojen välineeksi, välineeksi parantaa omaa ja eturyhmänsä asemaa. Kehitys on hiipivä ja vasta riittävän pitkälle vietynä yleisesti havaittavissa. Tosin meillä on vielä pitkä matka voikukkailmiöön.

  Melkisedek on peräisin Raamatusta ja Hänestä on tietoja netissä Melkisedekin järjestyksen nimellä.

 7. Eero Heikkinen sanoo:

  Alkuperäisen otsikon alle sopii myös sotesotku. Alkaa paljastua mikä sotesotku oikeastaan on. Pelkkä politikoinnin väline. Väline jolle hyväksyntä on haettu EU:ta matkien valinnanvapaudella. Vertaa EU:n liikkumisen vapaus. Tämän savuverhon suojissa politikointi on sitten vapaata. Toisena savuverhona on myös EU:lta lainattu yksityisen terveyspalvelun maksuttomuus. Vertaa yhteinen Euro. Ei vaihtokustannuksia ja kurssieroja.

  Näiden verhojen takana voi vapaasti operoida kansasta välittämättä. Nyt on sitten varsinainen puliveivaus menossa, jonka tarkoituksena lienee hallituskumppanin osuus lehmäkaupasta mitätöidä. Ehkä kaatamalla hallitus tai venyttämällä sotesotkun hyväksymistä seuraavien vaalien jaälkeiselle ajalle. Kansan terveys ja kansan maksamat verorahat eivät paina mitään kun taistellaan pääministeripaikasta ja oman ryhmän etujen ajamisesta.

  Näitä ajatuksia ei tuoda julki, vaan puhutaan aivan asian vierestä. Puhetapa, joka on politikointia aidoimmillaan.

  Koska pääsemme tilanteeseen, jossa haetaan kansalle paras ja halvin ratkaisu ja viedään ilman joutavuuksia se lainsäädännöksi ja käytännön toiminnaksi. Pitääkö polittiset puolueet kieltää laittomina venkulointina.

  Yksinkertaisimmillaan sote o, kun yhteiskunta hoitaa sairaat, kaikki tasapuolisesti. Kuka sitten haluaa yksityistä hoitoa, maksaa koko kustannuksen itse. Eikä tätä koskevaan lakiin paljon muuta tekstiä tarvitsekaan.

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Irlannin aborttivaalit aiheutti ajatuksi. Kaikkea tuohon toimenpiteeseen liittyvää ei tuotu esille eli kansan mietittäväksi. Meno oli kuin puolueiden kilpailu äänestäjien määrästä. Mitään syvällisempää ei haluttu mukaan.

  Ensimmäisenä tuli mieleen mitä tuolle abortin jätökselle tehdään. Haudataanko, vai prosessoidaanko jotenkin, vai onko se muun sairaalajätteen mukana hävitettävää. Vai käsitelläänkö sitä kuin ihmistä, jossa ovat mukana arvellut vanhemmat.

  Toinen ajatus. Muutama vuosi sitten oli ohjelma TV:ssä, jossa abortin kokeneet kertoivat ajatuksiaan. Monet toivat esille kuinka he vertaavat lapsia nähdessään, millainen oma lapsi olisi, jos olisi saanut elää. Mitä hän olisi harrastanut 12 vuotiaana jne. Ratkaisu seuraa ihmistä läpi elämän henkilökohtaisesti halusipa tai ei.

  Kolmas ajatus. Olisiko äänestäjät todella halunneet kuulla kaiken edellä esitetystä ja olisiko se muuttanut äänestystulosta. Tuntuu sille, että lainsäädännöllä siirretään moraalinen vastuu yhteiskunnalla, vaikka jokainen päätös on täysin henkilökohtainen. Yhteiskuntahan ei kanna vastuuta eikä voi pilata omaatuntoaan, sillä sitä yhteiskunnalla ei ole.

  Ihmiset riemuitsivat kun saivat voiton normaaliudesta. Äänestystuloksen juhlinnassa oli jotain Aatumaista, kahdessakin merkityksessä. Sekä vanha aatu, että Saksan aatu.

  Ihmisiä halutaan surmata molemmissa elämän ääripäissä. Ennen syntymää ja eutanasian keinoin loppupäässä. Tämä on suuri yhteiskunnan ajattelun muutos. Se, että näihin toimiin haetaan yhteiskunnan hyväksyntää kylmää eniten.

 9. Eero Heikkinen sanoo:

  Syitä ja seurauksia on ihmiskunnan toiminta täynnä. Mitään ei tapahdu seurauksitta. Korjaustarve kaikissa, saavutuksiinkin luettavissa, on ilmeinen. Aina joutuu palaamaan samaan aiheeseen. Aiheeseen, jota yhteiskuntamme ei hyväksy.

  Meidän toimintamme ja ajattelumme ei tarvitse kauas ajautua uskonnostamme ja sen elämää suojelevista ohjeista, kun asia muodostuu ongelmaksi. Tuon asiantilan myöntäminen on kuin Berliinin muuri aikoinaan. Ylittäminen ei onnistu, koska ylityksen vartiointi on niin tiukaksi järjestetty. Yli ette mene. Suuri joukko hyökkää heti yliyrittäjän kimppuun sanallisesti. Vaikka kaikki tiedämme, ettei moraalista, kulttuurista ym. ole hyvien asioiden ja toimien pitelijäksi. Niihin tarvitaan vankempi ote ja huomattavasti pitempi kokemus.

  Uskontomme vetää suuret linjat ja on kuin perustuslaki, mutta hoitaa samalla myös henkilökohtaiset ongelmat ja kysymykset yksilöllisesti.

  Ihminen on samanaikaisesti erittäin viisas ja erittäin tyhmä.

 10. Eero Heikkinen sanoo:

  Ihminen ei pysty tyhmyyttään kaikissa asioissa laskemaan todennäköisyyksiä. Ihmisille ehkä enemmistön tai äänekkäimpien antama asenne rajaa tärkeitäkin aiheialueita järkevyyden ulkopuolelle. Hyvinkin merkittäviä asioita. Vähemmän tärkeissä asioissa todennäköisyysarvioita pidetään välttämättöminä. Näin se tyhmyys julkituodaan. Tuollaista tyhmyyttä voisi kuvata rakenteelliseksi.

  Tuleva arkkipiispa siteerasi Juicea: ”Jumalatkin ihminen on luonut (muokannut) omaksi kuvakseen.” Juice on nähnyt uskonnon ytimeen. Juicesta olisi voinut tulla vaikka mitä, alalle kuin alalle.

  Timo Soini oli lausunut näkemyksensä Irlannin aborttiäänestyksen tulokseen. Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa paheksuttiin kannaottoa. Kysymys kuuluu, miksi? Rivien välistä oli luettavissa, että toisensuuntainen kannaotto olisi ollut lehden mielestä sopivaa. Tietyissä asioissa tyhmyys villiintyy jopa pääkirjoituksiin. Väärä mielipide. Väärin ajateltu. Vain tietyllä tavalla on sopivaa ajatella. Pääkirjoittajalla ei ollut todennäköisyydestä mitään hajua. On todennäköistä, että on vielä itsenäisesti ajattelevia ihmisiä.

  EU jatkaa tuota omanlaistaan demokratiaa. Väärin äänestetty. Italia on nyt ns. EU-demokratian käsittelyssä. Aikoinaan, kun Euroon liittymisestä maat äänestivät. Kun liittymistä ei äänestäjät kannattaneet, joutuivat he kohta äänestämään uudelleen. Vain Tanskalaiset taisivat siitä selvitä itsenäisenä.

  Nyt on Italian vuoro olla tottelevainen keskusvallan ohjaukselle. Kyllä kansan pitää saada tehdä jopa omat tyhmyytensä, niin tärkeä on oikean demokratian toteutuminen. Kansan pitää myös itse maksaa tyhmyytensä. Sitä ei saa langettaa muiden maksettavaksi. Vain näillä rehellisillä periaatteilla maailma pysyy pystyssä. EU:ssa ovat lyhyen aikavälin tavotteet ajaneet järkevyyden ohitse. Pelko Unionin hajoamisesta on hiipinyt johtoon. Vallankahvassa roikutaan, vaikka jalat eivät enää maahan yletykkään.

  Ihmisen tyhmyyttä voisi nimittää myös sektorityhmyydeksi. On siinä joukkotyhmyyden piirteitäkin, mutta tuo tyhmyys esiintyy vain rajatuilla elämänalueilla, onneksi.

css.php