ON AIKA OTTAA OIKEA DEMOKRATIA KÄYTTÖÖN SUOMESSA ja toinen otsikko MIKSI PUOLUEET KÄYTTÄVÄT YLINTÄ PÄÄTÖSVALTAA?

Näillä molemmilla otsikoilla kirjoitin Suomen polittisesta kulttuurista Hämeen Sanomien mielipidepalstalla ma 15.09.2014 ja toisen ma 13.10.2014. Samat kirjoitukset ovat blogissa 24.02.2018 ja 27.02.2018.

Nyt kirjoittamiani ajatuksia ovat viemässä käytäntöön Harkimo ja Jungner. Myös tutkija Johanna Vuorelma väläytti ajatusta viikolla esitetyssä ajankohtaisohjelmassa, kun toimittaja kysyi mitä hän haluaa lausua ohjelman lopuksi.

Muutamia otteita kirjoituksistani: ”Politikot jatkavat luullen menon olevan loputtomasti mahdollista. <puolueiden järjestelmä ei pysty muuttumaan, se on kuin automaattiohjaus, joka lukee väärää karttaa.

Nykyinen puolueiden tapulioikeus loukkaa kansalaisten tasavertaisuutta ja estää tehokkaasti kansakunnan parhaiden voimien hyödyntämisen.

Aloitetaan siitä, että puretaan puolueiden yksinvalta ensi kevään eduskuntavaalaissa sujauttamalla oma kannanottomme erillisellä lipulla vaalikuoreen. (tai vaaliuurnaan)

Puolueilla ei ole valtioelimen asemaa. Ne ovat kansalaisjärjestöjä kuten Marttaliitto tai Autoliitto.

Nykytilanteessa valtionhallinto on alistettu puolueiden vallan alle. Kansanedustajat joutuvat noudattamaan puoluejohdon ohjauksen niskuroimatta.

Vapaassa yhteiskunnassa kansanedustajat solmisivat erilaisia yhteistyökuvioita kulloisenkin asian ratkaisemiseksi. Hallitus olisi samanaikaiseti VÄHEMMISTÖ-, että ENEMMISTÖHALLITUS asiasta riippuen.

Puolueorganisatio nykymuodossaan on liian selkeä ja suora reitti nousta vallan huipulle keskentekoisena."

NÄMÄ OLIVAT OTTEITA VUODEN 2014 KIRJOITUKSISTANI, melko ajankohtaisia juuri nyt.

Vaikuttaa, että Harkimo ja kumppanit ovat kyllästyneet juuri edellä oleviin ongelmiin. Valitettavaa vain on, etteivät hekään edusta kansaa, vaan tavoittelevat valtaa omalla tavallaan. Kansanvallassa kaiken tulisi lähteä kansasta kuten demokratian perusideassa ja alkuainakoina.

5 kommenttia artikkeliin “ON AIKA OTTAA OIKEA DEMOKRATIA KÄYTTÖÖN SUOMESSA ja toinen otsikko MIKSI PUOLUEET KÄYTTÄVÄT YLINTÄ PÄÄTÖSVALTAA?”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Joskus tulee sellainen olo, ettei ketään tunnu kiinnostavan kuinka asioita oikeasti hoidetaan. Pienet kohohetket, kuten nyt Harkimon ja Jungnerin ulostulo viihdyttävät ja niistä tohistaan kunnes mielenkiinto sammuu. Mediakin on vanhan hitaan politikanteon kannalla. Arvostelevat uudistajia kärsimättömiksi. Vanhasta kiinnipitely on sittenkin aina muodissa. Viihde vie ihmisten valveillaoloajan ja kiinnostuksen.

  Tosin nämä mainitut herrat suunnittelevat valta-asemaa itselleen, vain eri reittiä käyttämällä. Todellista demokratiaa olisi puolueiden lakkauttaminen ja kansan jokaisen jäsenen tasavertainen mahdollisuus asettua ehdolle vaaleissa, kunkin itse niin halutessaan, muiden estämättä. Vaalit vähän venyisivät pituutta, mutta harventamalla välejä kustannuspaine tasaantuisi.

  Politikka on paradoksi eli ristiriita. Siinä halutaan uutta muttei muutosta. Hyvinvointivaltiossa sama ilmenee, ettemme halua jakaa hyvinvointia tekemällä lapsia. Mutta hyvinvoinnin jatkuminen edellyttää väestöpohjaa kuluttajana, jolle tuotanto antaa tavaraa kulutettavaksi ja antaen samalla työn kautta ostovoimaa kuluttamiseen. Aleneva väestöpohja tuhoaa hyvinvointia jo seuraavilta sukupolvilta. Lapsettomat ovat viimeinen hyvinvointisukupolvi. Olemmeko valintamahdollisuuksinemme tuhoamassa itseämme.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Uutiset kertovat päivästä toiseen kuinka koulutettujen lapset pärjäävät muita paremmin. Tuosta voisi päätellä darvinismista ajattelua. Kun älykkäät lisääntyvät, lisääntyy myös älykkyys.

  Mutta koulutetut nauttivat saavuttamastaan taloudellisesta asemasta ja sikiävät myöhemmällä iällä jos sikiävät ollenkaan. Kun tuota darvinismista ajattelua jatkaa, niin meidän rupusakin lisääntyminen vie kehitysopin mukaisesti kohti lähtöpistettä eli apinalaaksoon.

  Onko tuo elintason, hyvinvoinnin ja kehityksen kääntöpuoli.

  Entäpä jos kansa pääsisi päättämään asioista ja kehittämään oikean demokratian toteuttamista, muutos voisi kääntää kehityksen pyörää. Koko kansa osais, taitais ja älyäis aina enemmän ja enemmän. Kehitysoppi alkaisi toimia oikein päin, koko kansan eduksi. Kansalta on viety osallistumisoikeus, varsinkin valtiollisissa asioissa.

  Valtava hotellien rakennusbuumi kertoo ihmisten nautinnon halusta ja mahdollisuudesta etsiä elämyksiä. Tuo on hyvä mittari tarkastellessa edellä esitetyn ongelman kehittymistä. Ainakin yhtä varma kuin taksimiesten näkemys talouden kehityksestä.

  Muuten Aatu oli aikaansa edellä. Hän oli huolestunut kansansa kehityksestä. Tosin hänen menetelmänsä oli toisenlainen, vai oliko sittenkään, jos vain yläluokan toivotaan lisääntyvän nykyäänkin.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Saa nähdä oliko Harkimon ja Jungnerin julkisuus lyhyttä kuin mäkihyppääjän ilmalento vähäisillä tyylipisteillä. Media ei jaksanut olla kiinnostuneempi enempää kuin päiväperhoista. Uusien uutisten metsästäjät ahertavat jo muissa mielenkiinnon kohteissa.

  Vai haistoiko media kaverusten tarkoitusperät ja jätti heidän yrityksensä huomiotta. Mainostakoot maksullisilla ilmoituksilla jatkoaikeensa. Ilmaisen viestinnän aika loppui.

  Heidän ajattelunsa ja huomionsa politikasta olivat oikeita, mutta ehkä väärien henkilöiden esittäminä menettivät uskottavuutensa. Heidän lentonsa oli kuin pörssin lyhyeksi myyntiä, jossa myydään osakkeet ennekuin kuin ne ovat omistuksessa. Ja toivotaan, että ne saadaan ostettua huomenna halvemmalla kuin myytäessä eilen. Osakkeita voi myös lainata ja niitä myydä ja sitten ostaa tilalle ja antaa lainaajalle.

  Tuollaisessa pörssipelissä voi käydä köpelöstikin. Että häviää.

  Ainakin Harkimo tuntenee tuon vaihtoehdon ja voi kokeilla politikkaan. No tuo oli ehkä kaukaa haettu esimerkki, mutta voisi ilmentää uudenlaista polittista ajattelua. Eli peliä.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Pörssissä kuten politikassakin näyttää usein olevan omat moraalit ja eri säännöt kuin meidän tavallisten pulliaisten arkipäivässä. Tuo lyhyeksi myynti esimerkiksi talokaupassa tulkittaisiin petokseksi, jos ei vaikka saisikkaan seuraavana päivänä ostettua myymäänsä taloa sen oikealta omistajalta. Tai se pyytäisi hurjia ylihintoja tilannetta hyväkseen käyttäen.

  ”Lainalaista vapautta.” Tuon lausuman korva nappasi K J Ståhlbergin puheesta presidenttikautensa jälkeen. Samoin hän toivoi koko kansalle sivistystä ja hyvinvointia. Hän varmasti painotti kohtaa; ”koko kansalle”.

  Noissa Ståhlbergin lausumissa ajatuksissa on nykyisille politikoille varteenotettavaa pohtimista. Pohtimista myös siltä kannalta, ymmärtävätkö he kuulemansa täysin oikein. Etteivät vain ymmärtäisi, että vain heitä äänestäneelle kansanosalle, sitä hyvinvointia.

  Harkimolla ja Jungnerilla on vainu oikeanlaisesta hajusta. Kun vain toteutus olisi samaa maata. Jättäytyisivät epäitsekkäästi asettumasta kansanedustajaehdokkaaksi. Noin todistaakseen vilpittömyytensä.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Ahneiden pelurien moraalista vielä. Pelureiden käyttäytymisen yhteys vaikeisiin, mittasuhteistaan maailmanlaajuisiin, talouden syöksykierteisiin ja pienempiinkin notkahduksiin on merkittävä. Heidän moraalinsa on yhtä kuin saalistus. Pörssit ovat niitä tapahtumapaikkoja ja pankkiiriliikkeet sekä oikeat pankitkin tekijöitä.

  Kun arvojen onttous on ilmeinen, alkaa markkinoiden kuumentuminen nopeutetusti ennen romahdusta. On löydettävä tyhmät maksajat.

  Ankaratkaan rangaistukset eivät estä uuden laman syntymistä. Uuudet nuoremmat, entisiä ”viisampina” aloittavat samat kierteet.

  Pelillä saatu helppo raha houkuttaa. Tuo ominaisuus istuu ihmisluonnossa kuin tatti, mutta pysyvämmin. Ominaisuus ei vanhane tattien kasvukauden loputtua. Valitettavasti demokratialla ei haluta tai ei osata puuttua syihin. Uusikin polittinen liike sivuuttaa aiheen. Monet ovat sidoksissa sijoituksineen. Joten omakohtainen riski kasvaisi. Ollaan niinkuin ei oltaiskaan. Eli ei tehdä mitään. Ongelmahan on maailmanlaajuinen.

css.php