PAKOLAISET

Elintasopakolaiset, sotaa ja vainoja pakenevat, toisinajattelijat ja niin edelleen. Voisiko näihin sisältyä etnistä puhdistusta, joskaan ei puhdasoppisesti. Haluavatko jotkut maat lähettää osan väestöstään toisten huomaan helpottaaksen oman maan hallintaa. Tapahan on huomattavasti kevyempi toimenpide moneen muuhun verrattuna. Puhtaasti etninen puhdistus on helppo havaita. Mutta muulla perusteella matkaan saatetut ovat vaikeammin tunnistettavia toimenpiteitä.

Onko tuollaisella huomiolla mitään käytännön merkitystä. Ehkä lähtömaan politikkaan voisi suhtautua toisin. Euroopassakin kansainväliset säännöt ohjaavat liikaa ajattelua. Vivahteet jäävät huomaamatta. Ehkä viisaat asian huomattuaan osaisivat huolehtia asioista uudemmilla tavoilla.

Myanmarin rohingyat ovat tyypillinen etninen väestönsiirto, joka toteutettiin luomalla vahva uhka heidän kotimaassaan. Turkkin toimet Syyriassa kurdeja kohtaan on puhdistusta, vaikka sitä perustellaan terrorismilla.

Kommentti artikkeliin “PAKOLAISET”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Alkuperäiskansat ovat olleet hivuttavan etnisen puhdistuksen kohteena. Tunnemme hyvin Amerikan mantereen Intiaanit ja heidän kohtalonsa. Sekä pohjois- että Eteläamerikassa.

  Ausralian Aboriginaaleja on käsitelty kuin vähä-älyisiä. Uuden-Saalannin Maorit ovat meille vähemmän tunnettuja, mutta saman kohtalon alaisia kuin muutkin alkuperäiset.

  Kun kuuntelee nykyisin ennen klo 17.00 uutisia tulevia saamelaisten uutisia, syntyy väkisinkin mielikuva, että he kokevat vähättelyä omissa asioissaan. Tuntevat ettei heidän näkemyksiään kuunnella tai paremminkin kuulla, vaikka heitä asioikseen käydään kuulemassa. Heidän historia taitaa olla vielä kehnompi kuin nykyhetki.

  Niin ylpeä kansa kuin kurdit ovat ilman kansallisvaltiota, kolmessa eri maassa hajallaan. Taitaa olla neljänkin valtion alueella. Eikä missään toivottuja. Vaikeissa oloissa he ovat kuitenkin luoneet ympärilleen menestystäkin voimakkaan historiansa lisäksi.

  Etnisyys ja sen tuomat hankaluudet ovat kaikille tunnusomaisia piirteitä ja elämän hankaloittajia. Voisi sanoa, etteivät ole kovin toivottuja omassa maassaan.

css.php