ON AIKA OTTAA OIKEA DEMOKRATIA KÄYTTÖÖN SUOMESSA.

Tämä kirjoitus on julkaistu HäSa:ssa ma.15.09.2014. Jo tuolloin olin huolestunut demokratia tilasta, tilasta jota nyt ollaan vielä huonontamassa.
Tuolloin teksti kuului seuraavasti:
MAAILMAN HALLITSIJA kautta aikain on ollut yksinoikeutetusti pelko, eri muodoissaan ja kulttuurista riippuen. Viimeisin pelon ilmentymä meillä on gallupkannatuksen pelko, aikaisenpien puolueen vaalimenestyksen ja uudelleen valituksi tulemisen ohella. Näennäisdemokratian turvin olemme voineet valita henkilöt juuri pelkääjän paikalle.

Puolueilla eli käytännössä muutamilla puoluepampuilla on yksinoikeus määrittää, ketkä voivat asettua ehdolle maan asioita hoitamaan.

Puolueiden ei tarvitse kerätä nimilistoja asettamilleen ehdokkaille. Vastaavanlainen yksinoikeus oli 1600-luvulla muutamilla kaupungeilla käydä kauppaa. Muilta kaupankäynti oli kielletty.

Nykyinen puolueiden tapulioikeus loukkaa kansalaisten tasavertaisuutta ja estää tehokkaasti kansakunnan parhaiden voimien hyödyntämisen. Alkuperäisen demokratian periaatteen mukaan jokainen maan kansalainen sai vapaasti osallistua, vain orjuus ja sukupuoli oli este.

Nyt esteenä on puoluejäsenyyden puuttuminen ja pärstäkerroin. Suhteellinen vaalitapa korostaa puoluevaltaa ja johtaa puoluekurin kautta harvainvaltaan ja tulokset näkyvät jokapäiväisessä elämässämme.

Maan johtoon tarvitaan pitkänkantaman ajattelijoita päiväperhojen sijaan. Ministerinkään asema ei takaa, että hän ummärtäisi, mitä tekee tai puhuu tai mitä puhuttavaksi on annettu.

Tärkein valintaperuste on, kuinka hyvin personal trainer on onnistunut muokkaamaan puhetyylin, pään keikautuksen ja silmien räpäytyksen parhaan uskottavuuden saavuttamiseksi. Laaja-alaisuus on kadonnut, Nobel-palkinnotkin jaetaan molekyylitason tutkijoille.

Urheilun kolmiloikka kuvaa hyvin oikeata toimintatapaa. Vauhdinotto edustaa vankkaa pohjatyötä. Ensimmäinen loikka ajankohtaisia asioita, toinen vaalikauden tavotteita ja kolmas kurottaa niin kauas kuin silmä siintää. Kokonaisuus syntyy kun kaikki loikat onnistuvat hyvin ja suuntautuvat suoraan eteenpäin.

Oma lukunsa on politikan piirissä ikänsä toimineet. <he ovat kuin koraanikoulun käyneet. Heidän uskollisuutensa palkitaan ns. avokätisesti. Heille muutokset ovat oman edun vastaisia.

Politikot jatkavatkin luullen nykyisen menon olevan loputtomasti mahdollista. Puoluepohjainen järjestelmä ei pysty uudistumaan, se on kuin automaattiohjaus, joka lukee väärää karttaa. Kiville karahtaa.

Meiltä puuttuu myös kansallinen tahto. Eikä sitä nykyisessä alistussuhteessa voi ollakaan. Politikkojen on pakko toistella saamiaan ohjeita yrittäen esittää niitä kuin omiaan.

Olemme kansana juosseet siihen ansaan, jota globaaliksi kutsutaan. Olemme nielleet meille tarjotun roolin kaikkine sivumakuineen.

Aloitetaan siitä, että puretaan puolueiden yksinvalta kansanäänestyksellä ensi kevään eduskuntavaaleissa sujauttamalla oman kannanottomme erillisellä lapulla vaalikuoreen.

Normaalia polittista tietä muutos ei ole mahdollinen, siitä puolueet pitävät varmasti huolen. Käytetään puoluetukirahat terveydenhuoltoon.

Oikeassa olemisen vimma on totuutta raastava ja puolueiden välinen kilpa kuin heimosodan jatkumo.

Hämeen Sanomien toimittaja oli nostanut erilleen ajatuksen: PURETAAN PUOLUEIDEN YKSINVALTA ENSI KEVÄÄN EDUSKUNTAVAALEISSA. Ajankohtainen kannanotto nytkin, neljä vuotta kirjoituksen julkaisemisesta. Jutun tehostekuva oli eduskuntatalon edestä.

2 kommenttia artikkeliin “ON AIKA OTTAA OIKEA DEMOKRATIA KÄYTTÖÖN SUOMESSA.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Olin 2014 väärässä luullen puoluepohjaisen polittisen järjestelmän karahtavan kiville. Näyttää käyvän päinvastoin. Puolueiden asemaa tullaan vahvistamaan. Mitäpä muuta vallassaolijoilta voisi odottaakkaan.

  Yleensä uudistukset karahtavat kiville kun se vaatisi valta-asemaan kajoamista. Puolueet eivät voi päästää kansanvaltaa kehittymään, sillä nykyinen järjestelmä suosii puolueita, vaikka sillä ei ole alkuperäisessä demokratiassa minkäänlaista asemaa. Demokratia oli vapaiden miesten, vapaasti noustavissa kykyjensä mukaisesti asemaan ja uusilla ihmisillä oli vapaus pudottaa heidät pois pukilta ja nousta itse asemaan tai nostaa sinne haluamansa. Vai onko niin, että kun naiset ovat saaneet äänioikeuden, kansalaisia pitää jotenkin pitää kurissa ja sukupuolien jakauma jotenkin hallittavissa hallinnossa. Jotakin tässä on vain arvailujen varassa. Vai onko niin, että puolueet tuntevat olevansa kansan edessä heikkoja ja järjestelmään tarrautuminen on ainut vaihtoehto heille.

  Tuossa alkuperäisessä järjestelmässä ns. polittinen vastuu oli rajaton ja politikassa olevien taholta rajoittamaton. Valta oli kansan käsissä, kelle he kannatuksensa halusivat antaa.

  Nykyisellään länsimaissa ja etenkin Suomessa asianlaita ei ole näin. Olemme puoluealammaisia ja siinä pysymme.

  Hyssälän ja Bacmanin tilalla uusia tuulia pohtimassa olisi pitänyt olla puolueista vapaat kansalaiset. Mutta silloinhan asia olisi voinut karata puolueiden käsistä. Eikä sellaisella järjestelyllä asemaansa voi vaarantaa. Ei missään nimessä. Ei edes kokeeksi.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Puolueiden vallantavoittelu eli äänestäjien kalastelu vie päätöksentekoa harhapoluille. Kun uutisia kuunnellessa mietti taustoja, mitä näiden uutisten takana on tai mikä uutisissa kerrotun ilmiön on aiheuttanut, ymmärtää myös uutista paremmin.

  Nyt meille on kerrottu kuinka ulkolaiset sijoittajat ostelevat vuokrahuoneistoja Suomesta ja pitävät huoneistoihin sijoittamista edullisena ja varmana tuotoltaan ja arvoltaan.

  Taustallahan on politikkojen ajama asuntotukijärjestelmä, joka on nostanut vuokria ja lisännyt sijoitusten kannattavuutta. Asuntotukijärjestelmä on niin vaikeasti romutettavissa, ja sen sijoittajat tietävät. Tukijärjestelmä aiheuttaa sen ettei kukaan vastusta vuokran korotusta, eli vuokria voi vapaasti korottaa ja näin lisätä tuottoja. Mikäli vuokralainen joutuisi itse maksamaan vuokransa neuvottelisi hän vuoran-antajan kanssa ja tekisi itsensä kannalta parenpia vuokrasopimuksia.

  Kirjoitin Hämeen Sanomiin uusia ajatuksia kansantulon jakamisesta. Menetelmästä joka antaisi ihmisille omakohtaista vastuuta taloudestaan vähentäen yhteiskunnan ja politikkojen tarvetta yhteiskunnan varojen jakoon sekä tervehdyttäisi politikkaa yleensäkin. Estäisi samalla ongelmia mm. vuokrien nousuongelman suhteellisen lyhyellä aikavälilla ja pysyvästi. Toivottavasti kirjoitukseni ei ole liikaa ristiriidassa lehden linjaan ja tulee julkaistuksi. Esitykseni ei ole mitenkään aihetta tyhjentävä vaan ajatuksille suuntaa antava, kimmokkeita luova, joita viisammat voivat jatkaa, mikäli heidän imagonsa sen sallii.

css.php