ONKO YHTEISKUNNALLA VARAA LISÄTÄ KANSALAISTEN ETUJA?

Kova kiista perhevapaiden lisäämisestä kuumentaa puolueiden välejä, ei kait ihan hallituksen hajoamispisteeseen.

Vanha suomalainen sanonta: ”Vaikka olisi kuinka rikkaan talon poika, kun ei ole rahaa niin ei ole rahaa.” Tuo sanonta ei ole politikkojen ajatusvalikoimassa. Kun on eletty jatkuvasti velaksi, siihen on ehditty tottua. Velan ottaminen ei huoleta, mutta puolueen kannatuksen vajoaminen on jo toinen juttu. Tai kuten kokoomus katsoo nyt olevan mahdollisuus kohottaa vielä kannatustaan ajamalla jäsentensä etuja ja lisäämällä menoja. Mutta rahathan ovat valtion pussista.

Oppositiokin huomasi hetkensä tulleen. Sotekin vielä tulee nielemään valtavia summia lisää nykyhetkeen verrattuna ja ne tulevat oikeudenkäynnit yksityisten firmojen oikeuksista ja asioiden hoidosta tulevat vaivaamaan palveluja tarvitsevia ja ennen kaikkea yhteiskuntaa.

Aktiivimalli oli hätäisesti suunniteltu tuntematta ihmisten ajattelua ja syntyviä tunteita. Aktiivimalli koettiin rangaistuksena vaikka nimellä yritettiin luoda myönteinen kuva. Siitä aiheutui ärtymyksen aalto. Puolueilla pitäisi olla sen verran pelisilmää, ettei tuommoisia markkinointikikkoja kannata käyttää.

Jos ihmisille, heidän onnistuessaan olisi maksettu se runsaan 4 prosentin lisä, aktiimalli olisi ollut sattuva nimitys. Ja aiheuttanut myönteisen ryöpyn työmarkkinoilla.

Valtioiden velanottaminen on todella holtitonta. Siihen on päädytty mahdollisesti siksi, että siitä on tullut muodikaasta. Norjaa lukuunottamatta mikään maa ei ole uskaltanut kulkea omia polkujaan. No Norjalla onkin öljyrahaa. Mutta ehkä myös omanarvontuntoa.

10 kommenttia artikkeliin “ONKO YHTEISKUNNALLA VARAA LISÄTÄ KANSALAISTEN ETUJA?”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Pääministeri antoi vastuullisen katsauksen, mutta siitä kimmonneet puolueiden puheenvuorot osoittavat kuinka vastuuttomia kansanedustajat ovat. Etuja ajetaan vaikka rahaa ei ole, ”kommentilla se saakin maksaa”.

  Yhteiskunta on kouluttanut kansalaisia vastuuttomuuteen ja kansalaiset ovat olleet halukkaita oppimaan kuin lapinkoiran rotumääritelmässä sanotaan. Se rotu on todella viisas. Se oppii hyviä asioita, päinvastoin kuin kansalaiset.

  Kaikille samanlaisen kulutustason edellyttäminen, vaikka pikavipeillä, jos ei yhteiskunta ole sitä kustantanut, on ihan sieltä ….. Varakkaat ovat vuorostaan vaatimassa kevennyksiä verorakenteeseensa sekä menorakenteeseensa ostovoiman turvaamiseksi.

  Ostovoiman sisältöön tulisi puuttua. Eli arvotettaisiin mikä kulutus on suotavaa ja mikä vahingollista. Pelkästään kuluttamisen arvostaminen ilman sisällön avaamista on vahingollista monessa mielessä. Tiedottamisessa olisi yhteiskunnalla työsarkaa, eikä kustannuksetkaan olisi korkeita. Kun opastusta annettaisiin eduskunnan kyselytunnilla ja medialle suunnatulla yhteiskunnan tiedotteella heidän juttujensa pohjatietoudeksi.

 2. Mä en tuosta kulutuksesta tai ostovoiman lisäyksestä perusta porokoiran paskakikkareen vertaa. Kyllä mun tulot kulutukseen ja ostamisiin riittää ihan kivasti! Mutta se olis kivaa jos jäisi hieman sukanvarteenkin tai pankkitilille ylimääräisiä killinkejä loujumaan, sen kuuluisan pahan päivän varalle.
  Se paha päivä, kun ei etukäteen ilmoittele tulostaan, se kun on tullakseen niin se tulee taloon lupaa kysymättä.
  Silloin olis kivaa jos sattuisi sukanvarressa tai kalsarin liitingin saumassa olemaan muutama ylimääräinen saturainen ja tilillä jossain rosvopankissa edes tonni.
  Se nääs on ilkeetä jos vieras tulee taloon eikä ole mitään tarjottavaa..

  Kyllä helsingin herrat koko ajan paasaa että pitäis tehdä sitä ja tehdä näin ja niin. Pitäis sijottaa varojaan tuottavasti.
  Tai ostella uusia autoja, mielellään sähköllä kulkevia jne..

  Milläs täi rykii, kun ei ole rintaluita?

  Elikkä siis kun kaikki mikä tulee, se vähäinen pikkiriikkinen eläke, menee samantien kulutukseen ja astovoimana laskujen maksuun.

  Milläs ostelet uusia autoja tai jonkun kokoomusporhon firman osakkeita?

  Mutta ne kaksisataa idioottia siellä argadianmäellä kaikkine avustajineen, ne ei tiedä oikeasta elämästä yhtään mitään ja jos joku onkin tiennyt, niin sillä hetkellä kun valtuuskirja on kirjattu tietokantaan, niin samalla siunaamalla heillä menee aivotkin narikkaan.

  Kyllä jämpti on näin !

 3. Vielä hieman lisää näistä Argadian idiooteista!

  Pätkähti tuossa aivoihin, (niihin vähiin mitä ylenmääräinen alkoholin nauttiminen ei ole vielä tuhonnut) , semmoinen juttu ;

  Että kuinkas se nyt on, kun tään valtakunnan ykkös-seremoniamestarin, eli presidentin virkakaudet on rajattu kahteen kauteen.

  Niin eikös näille idiooteillekin voisi lätkäistä saman lain. Kaksi kautta säheltämässä mitä säheltävät ja sitten kahdeksi kaudeksi kotiin nauttimaan laatimistaan laeista, eikä mitään sopetumiseläkkeitä vaan kortiston aktivoinnin kautta duuniin, mitä nyt sattuu saamaan. Ja jos ei elä palkallaan niin onhan näitä pikavippifirmoja…

  Itseasiassa tuon kansanedustus homman voisi tehdä niinkin että joikaisesta suomen täysi-ikäisesta aina vaikka vuosittain arvotaan muutama, sanotaan nyt vaikkapa 50 henkilöä, eduskuntaan.
  Arvonnan tuloksesta voisi kieltäytyä vain ja ainostaan fiyysisten ja psyykkisten syiden ja sairauden takia.

  Oikeastaan psyykkisesti ja fyysisestikin sairaat edustajat pitäisi vaitaa terveempiin, mutta sehän tarkottaisi nykyisellän sitä että kaikki joutuisivat lähtemään pöpilään.
  , iso liuta avustajia völjyssään.

  Että Sikäli…

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Olisikohan terminvaihdosta apua. Politikka-sana vaihdettaisiin asiainhoitoon tai taloudenhoitoon. Samalla kiellettäisiin politikointikin. Vain maan asioita edistävä puhe ja työskentely sallittaisiin. Omien tai edustamansa ryhmän etujen ajajat passitettaisiin Kiinassa aijemmin käytettyihin kasvatusleireihin. Orientoitumaan oikeiden asioiden tuntemukseen ja niiden toteutukseen.

  Kansanedustajien taso on todella heikko, moraali alamaissa, puoluejohdon ja eduskuntaryhmän johtajan ohjailtavissa. Kansanedustajalla ei ole oikeutta nykyisessä kirjoittamattomassa käytössäännössä ajatella ja toimia oikeaksi tuntemiensa asioiden edistämiseksi. On painettava sitä äänestysnappia, mitä johto on opastuksellaan velvoittanut painamaan. Järjen käytöstä aiheutuu puolueen rangaistustoimet. Onko tavassa mitään järkeä ja onko se vielä ihmisarvoa alentavaa. Siis kansanedustajan ihmisarvoa. Kansanedustajien, jotka pitäisi olla valioyksilöitä. Erotettu vaaleilla kansasta vaativaan tehtävään, ylimmäksi päättäjäksi kansamme asioihin.

  Onkohan vika ehdokasasettelussa, jonka suorittavat puoluepukarit. Alistus alkaa jo ehdolle asettamisessa. Tuosta tilanteesta lähtien kansanedustaja on alisteisessa asemassa ja pysyy siinä koko toimintansa ajan. Mikäli ei kohoa itse alistajaksi. Ja homma jatkuu entisellään. Niskanpäällä ollessaan tuntee olevansa jotakin.

 5. Kansalaisten etujen lisäämisestä, oli alunperin puhe ja siihen onko yhteiskunnalla varaa lisätä kansalaisten etuja, on vastaukseni että ei ole!
  Siis ei ainakaan niin kaunan kuin talouskasvu on se ainoa määräävä kriteeri.
  Mutta jos kriteeriksi otettaisiin kansalaisten hyvinvointi, niin silloin olisi!
  Valitettavasti vaan nykyaikana, yli puoluerajojen, tästä talouskasvusta on tullut se määräävin asia.
  Talouskasvua täytyy syntyä, sillä siitä riippuu se kuinka paljon on varaa jaella tulos- ja tuottobonuksia niille jotka koko elämänsä ja hyvinvointinsa talouskasvun kasvatukseen panevat!
  Mutta…
  Mitäpä jos?
  Ottaisimmekin uuden suunnan, aluksi vain kansallisesti näyttääksemme mallia globaalisesti ja kehittäisimme malliyhteiskunnan, jossa talouskasvulla ei enää ole merkitystä. Kaikki saisivat sen minkä ovat ansainneet. Jne.. Hinnat eivät nousisi, eikä palkatkaan, tulosbonukset jäädytettäisiin tämän päivän tasolle . Rikkaat ehkä herkeäisivät rikastumasta lisää, mutta samalla köyhätkin köyhtymästä?(joku vetää varmaan tästä johtopäätöksen että kommunismia tässä tyrkytän, mutta ei se olisi sitä kuitenkaan)

  Sillä oikeastihan talouskasvu, pelkän talouskasvun taika, luo paineita sille että seteleitä tai rahaa täytyy luoda lisää. Ja kun raha on tiivistettyä työtä, niin mistä sitä tehtyä työtä sitten synnytetään lisää että’ voidaan sitten painaa lisää rahaa. Kun nääs nytkin on niin ettei työtä tunnu olevan enempää, ei ainakaan kaikille, jotka sitä ehkä haluaisivatkin tehdä? Työtä ei voi tyhjästä luoda noin vaan, eikä seteleitäkään painaa mielin määrin, siitä seuraa ainakin inflaatio., Eli rahan, eli tuotetun työn arvo laskee jne. (kappa perunoita maksaa tukun seteleitä tänään, mutta huomenna sama homma maksaakin jo kottikärryllisen työtä/rahaa)

  Raha on ihan hyvä keksintö sinänsä, mutta sillä on ikävä ominaisuus.
  Se, että täällä Telluksen pinnalla sillä on jotain arvoa, mutta meneppä n. 128 km Telluksen pinnan yläpuolelle, niin mitään arvoa ei ole rahalla! Jos vaikka olet siellä leijailemassa avaruudessa etkä pääse kotiin, niin vaik sullois kuinka monta miljoonaa rahaa taskussas, niin kotiin et pääse vaikka kuinka soittelisit taksia hakemaan..

  Varmaan ei myöskään marsilaiset vaihda tellusvaluuttaa paikallisiin ränkylöihin, ei ainakaan muita kuin ehkä taaloja, jos nyt niitäkään?

  Niin että noin summa-summaarum. Onko pakko kaiken aina kasvaa ja lisääntyä, vai olisiko syytä asettua aloilleen joskus?

  Että… Sikäli!

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Niin, tämä keskustelu rönsyilee useinkin alkuaiheensa ulkopuolelle. Eli mielipiteenvaihto on elävää.

  Tuon rahan arvon menettämisen olen henkilökohtaisesti kokenut. Ja aivan tämän kamaran pinnalla. Olen siitä jossakin yhteydessä kertonutkin. Kun lähdet erämaahan vaeltelemaan, kolmantena vaelluspäivänä et muista mihin rahapussisi jemmasit talteen. Eikä sitä tarvitse muistaakaan, koska erämaassa rahalla ei saa mitään. Elämäsi riippuu aivan muista tekijöistä. Rinkkasi sisällöstä ja muista varusteista,. Tai mitä saat luonnosta kerätyksi ja miten leposuojasi saa kyhätyksi. Eli siis omasta kyvystäsi toimia. Rahalla et saa tilannettasi korjatuksi. Eli rahalla ei ole arvoa.

  Rahalla on juuri se arvo mitä sillä saa. Jos ei ole mitään ostettavaa tarjolla. Arvo on pyyhepaperin tasolla. Setelihän on vain painotekninen paperi Rahan arvo on ihmisten mielissä. Arvoa ei todellisuudessa ole. Ei kultaan sidottunakaan. Kaikki on sopimuksien varassa. Näin heikossa kantimissa koko maailman talousjärjestelmä on. Se on kaiverrettu aivoihimme kasvatuksessa.

  Juuri tuota mainitsemaasi tasapainoa keskuspankit yrittävät pitää yllä. Vaikka se on naamioitu inflaation ja korkotason vahtaamiseksi ja taloudellisen toiminnan ohjaamiseksi.

  Rahan toinen tarkoitus on mitata arvoja. Sillä vertailemme tuotteiden ja palvelujen arvoja toisiinsa nähden. Siinäkin on arvostuksesta kysymys. Tavara ja sen aiheuttama mieliteko hankkia se omaksi määritetään rahan välityksellä.

  Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat saattavat muuttaa käsitystämme merkkinoiden vaikutuksesta rahaan ja talouteen. Arvon suuret heilahtelut eivät ole todellisuudesta vaikka ne voivat tuottaa hyviä voittoja ja tappioita. Hämärtävät todellisuuden ja lisäävät riskikäyttäytymistä.

 7. Joo tuosta rahasta ja erämaasta muistui mieleen nuoruusvuosilta sellainen juttu, kun poikaporukalla lähdettiin lappiin retkeilemään. Meilloli porukassa semmoinen hyvissä hankkeissa oleva kaveri joka aina kehui rahoillaan. KUn reissuun lähdettiin, niin muilla oli kamaa yllin kyllin mukana, mutta kun kyseltiin kaverilta, missäs nun matkakamppees on, niin tää tokaisi vaan että mullon rahaa mukana ostan sitten perillä. Niin kauan matka meni hyvin, mutta sitten kun lähdettiin erämaihin pois maalikylistä, niin kohtapa tuli kaverille nälkä ja se rupes kinuamaan meiltä että annettaisiin sille sapuskaa. Niin me porukalla sanottiin sille; Onhan sulla rahaa, syö niitä…
  Annettiinhan me sille ressukalle ruokaa, nälkäänhän se olis kuollu pelkkää luppoa syömällä..
  Ei muuten enää sen reissun jälkeen leveillyt rahoillaan milloinkaan…kun erämaassa hoksasi sen ettei aina raha kelpaakkaan kaikkialla.

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Anna tunturin selvittää kuka vierelles jää. Kanssakulkija on se tärkein. Noita erämään kokemuksia toivoisi mahdollisimman usealle. Niissä oppi juurtuu syvälle.

 9. Eero Heikkinen sanoo:

  Iltauutisten antia.

  Kokoomusministeri Kai Mykkänen on laitettu puolueen puolesta lämmittämään perhevapaa-asiaa. Kokoomus käyttäytyy kuin oppositiopuolue. Kokoomuksessa lasketaan aiheen tuovan kannatusta puolueelle pitämällä sitä esillä seuraaviin vaaleihin asti. Oppositiohan on aina esittämässä rahaa vaativia uudistuksia tietäen hyvin ettei niitä toteuteta. Nyt kokoomus tietää, ettei ensi vuoden budjettiin esityksen vaatimaa lisäystä tule, eikä he sitä toivokkaan. Olisi kokoomukselle imagotappio, jos hallitus perhevapaaudistuksen toteuttaisikin ensi vuonna ja valtionvelka samalla kasvaisi. Siinä katoaisi polittinen lyömäase hallituskumppanin murjomiseksi. Mikä polittinen tappio syntyisikään. Puolueet ovat jatkuvassa pyhässä sodassa keskenään vaikkakin ovat samassa hallituksessa. Voi tuota aikauisten leikkikehää.

  Olemmeko me äänestäjät noin helposti sumutettavissa polittisilla kikkailuilla. Jonpi kumpi porukka ei ole täyspäisiä. Joko me äänestäjät tai nuo politikan kikkailijat.

 10. Eero Heikkinen sanoo:

  Kokoomuksen Timo Heinonen jatkaa perhevapaiden puintia.. Heinonen kirjoittaa HäSa:ssa kauniisti kuinka he puolueena ovat isien, äitien ja pienten lasten asialla, mutta kun keskusta heitä estää tekemästä hyvää. Hurskastelulla ei ole mitään mittaa kun puolueet kalastelevat äänestäjiä. Kun tuntee polittisen toiminnan luonteen, Heinosen kirjoituksen ytelyys hyökkää lehden sivulta silmille.

  Olisi kansan asia laittaa politikot ajamaan todellisuuden pohjalta oikeita asioita, koko kansan hyväksi ja jättää äänien saalistus vähemmälle. Tuollainen haittaa jo maan asioiden todellista hoitamista. Tuohon syyllistyvät kaikki puolueet. Nyt oli kokoomuksen vuoro.

  Sen verran Sipilälle tarvitsee antaa kunniaa, ettei hän yritysmaailmaa tuntien sorru pahinpiin ylilyönteihin. Hän osaa olla fiksusti vaitikin. Polittisissa yhteyksissä EK:kin sotkeutuu valitettavasti mauttomuuksiin ja mielikuvien luontiin. Sote on se alue, joissa mielikuvat ovat käytössä. Esim. sanonta: Lompakon vahvuudesta riippumatta.” Tuo lause on mielikuvamainontaa. Ei siinä ajeta sairaan etua, vaan yksityisten lääkäri- ja hoivafirmojen etua. Tuossakin asialla on kokoomus.

  Kaikkien kansalaisten kannattaa aina paneutua, mitä asian esittäjä yrittää viestittää. Myös tätä tekstiä lukiessaan arviointi on paikallaan. Kukaan ei ole asenteista vapaa.

css.php