JUHLALLINEN VAKUUTUS

Todella vanha perinne. Kuinka kaukaa se kumpuaakaan. Silloin kun kirkko oli voimissaan, kuninkaat saivat kruunajaisissa päähineensä kirkolta. Kuningas sai samalla jumalallista arvovaltaa. Kirkon ja maallisen vallan törmäyksessä jotkut kuninkaat panivat kruunun itse päähänsä merkiksi kirkon mahdista irtautumisesta.

Vallan oikeutuksestahan näissä on kysymys. Meillä demokraattisessa kansanvallassa käytämme me, kansalaiset, ylintä päätösvaltaa. Ja siksipä presidenttimme antaa äänestämillemme kansanedustajille juhlallisen vakuutuksen. Näin menetellään vaikka presidentti valitaankin suoralla vaalilla. Eduskunta edustaa tilaisuudessa meitä. Hallitus saa olla sitä kuulemassa. Hallitus jonka tehtävänä on palvella kansaa. Ja on sekin välillisesti kansan valitsema.

Kansa kaikkivaltias. Jostain kaukaa itäisen naapurimme historiasta kaikuu tuo laulunpätkä:”Kansa kaikkivaltias.” Heillä se sisälti hämäystä. Kansalla ei ollut silloinkaan valtaa naapurissa.

Perinteestä jotkut varmaankin tietävät monenko tuhannen vuoden takaa se kumpuaa.

10 kommenttia artikkeliin “JUHLALLINEN VAKUUTUS”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Vaaleissa äänestämällä annamme presidentille vallan 6 vuodeksi. Me olemme häntä ylenpänä ja ”siunaamme näin hänen asemansa”. Vanhin tuntemani tapaus on Melkisedek, joka oli ylimmän pappi ja siunasi Abrahamin. Alenpiarvoisena Abraham maksoi hänelle kymmenykset. Tuossa tapahtumassa luotiin merkittävä järjestelmä, jota myös meidän aikamme noudattaa jopa demokratiassa.

  Uudessa Testamentissa Jeesus määritellään ylimmäksi papiksi Melkisedekin järjestyksen mukaan. Eli tuolla järjestyksellä on merkittävä asema uskonnossamme. Tapojemme sidonnaisuus uskontoomme on merkittävä vaikka emme nykyisellään halua sitä myöntää. Tasa-arvokaan länsimaisena oppina ei ole tuota Melkisedekin järjestystä kumonnut.

  Muilta osin pappeus jäi Vanhan Testamentin puolelle. Meidän pitäisi nyt elää apostolista aikaa vapaana pappeudesta.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Itse asiassa tuo tasa-arvokin kumpuaa uskonnostamme. Presidentti ei kuningas eikä keisarikaan saa erilaista kohtelua loppulitviikissä. Se, jos mikä, on tasa-arvoa. Tosin me itse aiheutamme epätasa-arvoa kumartelemalla suuntaan jos toiseen. Rahan, varakkuuden ja henkilön korkean aseman suuntaan on selkämme olleet taipuvaisia. Historiassamme meitä siihen opetettiin.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Kumpuaakohan tuo napanöyhtän kaivelukin uskonnosta ja jos tulleepi niin minkäsorttisesta?

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Ei tämä nyt napanöyhtää ole. Avoin asioiden tarkastelu johtaa usein todellisten asioiden äärelle, kun niitä ei asenteellisesti torju. Uskonto kuuluu niihin, joita asennoituminen vaivaa. Eli ihmiset eivät ole vapaita käsittelemään elämän kaikkia puolia. Ei se ole häppeä niin kuin monet luulee, jos on laaja-alainen. Laaja-alaisuuteensa meitä yritetään kouluttaa, mutta kuitenkin jotkut asiat rajataan asenteen avulla kättelyssä ulos. Antaa ajatusten virrata ja kaikki asiat ovat tutkinnan arvoisia. Yllätyksiä saattaa tulla vastaan. Ja myönteisiä.

 5. Kannattaa aina muistaa sen vanhan sananlaskun sanoma:
  ”Jos kumarrat yhtäälle, niin pyllistät toisaalle”.
  Parempi siis jos ei kumartele, ei ainakaan kuvia, ei pahvisia eikä mitään .
  Mulla on tuo niska ja selkä sen verran jäykistynyt jo vuosien varrella, etten viitti kumarrella, enkä edes nyökkäillä.

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Niskoihin saattaa toisilla tulla ikäjäykkyyttä. Elämässä ja risteysajossa kannatta kuitenkin katsella laajasti ympäristöään. Tosin kuskinpaikalta ei kaikkea ehdi nähdä. Kanssamatkustaja saattaa päästä yllättämään havannoillaan. Vaalit tosin osoittivat kuinka vanhoilla näkemyksillä voi pärjätä. Äänestäjät olettivat kuka on hyvä eivätkä kuulleet kuka mitäkin puhui. Vanhat tiedot ja karismat olivat ohjaavina tekijöinä. Mitäpä sitä aina uutta esittämään ja muutoksia tyrkyttämään. Politikka elää juuri tätä päivää, kurkkimatta liikaa tulevaisuuteen. Äänestäjät tykkäävät useinkin pysyvyydestä.

  Johtajien tehtävä olisi nähdä tulevaan ja esitellä vaihtoehtoja ja mahdollisia lopputulemia. Jos tilanne on puolueen kannalta hyvä, tulevaisuuden muutokset eivät kiinnosta. Koko kansan etu ei kiinnosta puolueita.

 7. kuningasjätkä sanoo:

  Lukaiseppas Eero tuosta osoitteesta se alkuteksti ensimäiseen kuvaan saakka.
  https://suomiprofetiassa.wordpress.com/norjalaisen-naisen-naky-vuodelta-1968/
  Herääkö ajatuksia?

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Sinulla on yllättäviä tietolähteitä. En olleenkaan tunnistanut missä tällaisia tekstejä esiintyy.

  Itse asiassa teksti ei tuonut uusia ajatuksia. Mehän elämme ainakin TV-ohjelmien osalta ja muutenkin näyssä kuvattua aikaa. Arkkipiispan vaali ja siinä olleet ehdokkaat täyttävät näyssä kuvatut kriteerit. Kyllä vuodesta 68 olemme liukuneet kuvattuun suuntaa.

  EUta on nimitetty rauhanprosessiksi. Alkuun sille näyttikin, mutta nyt se on jo siirtynyt mahdolliseksi sodan aiheuttajaksi. Olen tuon aikaisemminkin johonkin kirjoittanut. Euroopan maiden keskinäinen sopu on horjunut ja Unioni aiheuttaa ympäristöönsä vihamielisyyttä olematta itse kuitenkaan kykenevä vastaamaan vihamieliseen hyökkäykseen. Tuo heikkous houkuttelee kokeilemaan Unionin kykyjä.

  Me ja muutkin Unionin kansalaiset ovat veltostuneet kaikissa suhteissa, kuten kommentissani kirjoitukseesi , oliko se eilen totesin.

 9. Äläpä muuta sano, mulla on hyvät tietolähteet moneen lähtöön ja tulemiseen.
  Mutta pääosaahan tässäkin näyttelee kuitenkin tää ilmestyskirjan peto jota tässä kokoajan kumarrellaan päivästä toiseen.

  Tiedäthän sä sen jutun siitä lukusarjasta joka ilmaistaan pilkulleen näin: 666. (kuusisataakuusikymmentäkuusi. )
  Se muuten on sama kuin muinaiseksi Kreikaksi , kuin tuiki tuttu kirjainyhdistelmä jota usein käytämme eli siis: www. Aramean kielessä myös, jolla alkuperäistekstit on kirjoitettu, tuo kirjainyhdistelmä on käytännössä itse asiassa myöskin numeroita eli siis tässä tapauksessa lukua tarkoittava.

  Mäkin yritin aikoinaan laskea matemaattisesti ja erilaisilla salakirjoitusmenetelmillä mitä tuo lukusarja tarkottaa, kunnes se avautuikin aivan sattuman säestämänä..

  Samalla avautui sitten muutakin tietoa.

 10. Eero Heikkinen sanoo:

  Länsimaissa on ollut ennätyspitkä rauhanaika ja se tuudittanut ihmisiä uskomaan omaan kykyynsä, kun talouskin on ollut menestys entiseen verrattuna. Uskonto on työnnetty haitaavana tekijänä sivuraiteille., mielenrauhaa häiritsemästä. Olemme voineet toteuttaa tuossä näyssä kuvattua elämäntyyliä. Kirkko arkkipiispoja myöten on myötäillyt kansan toiveita ja liukunut ulos opistaan.

  Ilmestyskirja Raamatussa on tietenkin mielenkiintoinen, muttei kuitenkaan tärkeä. Uusi Tetamentti ja Jeesuksen toiminta on se pääasia. Pääasia jolla ilmetyskirjan asiat voi sivuuttaa, mutta kuitenkin on oltava sen sisällöstä tietoinen. Ilmestyskirja on ehkä tarkoitettu ns. patistavaksi osaksi. Eli patistaa ihmisiä syventymään olennaiseen.

  Kun vilkaisin eilisiä tilastoja blogiin tutustujista, näytti ettei nyt keskusteltava aihe kiinnostanut tai sitten aihe pelotti lukijoita. Ihmiskunnan tulevaisuuden ajattelu saatta tuntua vieraalle ja ehkä elämäntyylillämme yritämme peittää todellisuutta sekä estää ajatuksia ohjautumasta hankaliin aiheisiin.

css.php