KUN PALVELIJASTA TULI PALVELTAVA

Ei ole kauan kun pankkien tärkeitä kilpailukeinoja olivat asiakaspalvelu ja luotettavuus. Työntekijöiden tilipussit vaihtuivat tilillepanoihin. Rahavirrat saatiin kiertämään pankkien kautta. Korot pienenivät ja hävisivät kokonaan. Tuli ATK ja asiakas huomasi palvelevansa pankkeja tekemällä niiden vaatimia temppuja tietokoneillaan ja vielä maksavansa siitä.

Pankit voivat hyvin ja aikoinaan tärkeä asiakas on riesa, varsinkin jos ei omista viimeisintä huutoa olevaa ATK-laitetta. Eikä osaa käyttää kaikkia tarpeettomia hienouksia. Olisko aika jarrutella edistyksen vauhtia ja palauttaa asiakaspalvelu. Tai perustaa oma pankki tavalliselle pankkipalvelulle. Yhteiskunta voisi hyötyä omasta pankistaan tyytyväisten asiakkaidensa kanssa.

Käykö terveydenhuollossa samoin kuin pankkipalveluissa, joudumme palvelemaan firmoja ja heidän tulostavoitteitaan. Kun yksityiset sotefirmat saavat yliotteen heidän toimintansa on taattava ja se tehtävä lankeaa yhteiskunnalle ja potilaille. Kukapa muu niistä huolehtisi.

Suomalaisten olisi aika herätä huomaamaan kuinka kehitys kulkee ja ketkä sitä johdattelevat. Tavallisella ihmisellä pitäisi olla luotettava tietolähde joka pystyy hahmottamaan tulevaisuutta ja lakien vaikutusta. Homma on jätetty pienen piirin tehtäväksi.

5 kommenttia artikkeliin “KUN PALVELIJASTA TULI PALVELTAVA”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  1.
  Piiri pieni pyörii,
  herrat siellä hyörii.
  Köyhille saontaan soo-soo-soo
  ja sijoitusoptioille joo-joo-JOO.!

  2.
  Piiri pieni pyörii,
  herrat siinä hyörii.
  Toisiansa he kumartaa ja pokkaa,
  muille vain he nostavat nokkaa.

  3.
  Piiri pieni pyörii,
  herrat siinä hyörii.
  Vakavina seisovat
  aivan kuin yksin maan omistaisivat .

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Kävin ammattikoulua kun siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon. Oikeassa työelämässä en ehtinyt käydä lauantai-työssä normaalina työaikana. Ylitöitä olen paljonkin tehnyt viikonloppuna.
  Ammattikoulun jälkeen ekassa työpaikassa maksettiin tili käteen ruskeassa kirjekuoressa joka toinen perjantai. Väliperjantaina sai kottia, sihteeri kiersi jokaisen työntekijän luona ja kysyi summan ja ruokatunnin jälkeen iltapäivällä jakoi rahat ilman kuoria ja otti kuittauksen listaan annetusta rahasta. Tapana oli jotta kottia saa enintään puolet tilistä, eli viikon palkan. Lähes jokainen otti sen ulos. Lienee ollut ns talon tapa.
  Siirryttyäni valtion leipiin eli VR:lle palkka maksettiin pankkiin. Silloin jouduin hankkimaan eka kertaa pankkitilin. Työhön opastanut vanhempi kaveri neuvoi avaamaan tilin Tuöväen Säästöpankkiin. Sillä olikin työpaikkaa lähin konttori Kotkankadulla Helsingissä silloin.
  Aikanaan sain sitten omarahoitusosuuteni säästettyäni asuntolainen kyseisestä konttorista ja tavanomaisesta poiketen lainani oli jopa seitsemäksi vuodeksi suositusten perusteella. Tavallisesti silloin laina annettiin viiden vuoden maksuajalla. Siihen aikaan inflaatio auttoi takaisinmaksussa.
  Silloin ei tunnettu näitä nykyisiä ”elin-ikäisiä” lainoja. Alhaiset korot ja huikean pitkät takaisinmaksuajat sekä alkuajan lyhentämättömyys on johtanut asuntojen hintojen nousuun tai päivastoin, asunnon ostaja tässä ruletissa vaan häviää. Eikä nykyinen alhainen inflaatio syö lainaa pois kuin ennen.
  Alhainen inflaatio ja matalat korot liittyvät yhteen. Joillekin hyvä toisille ei!
  Pankkien konttoreita ei enää nykymuodossa tarvitse kuin ennen. Pankit ovat haalineet oheispalveluja esim vakuutusalalta konttoreidensa kannattavuuden parantamiseksi. Toisaalta pankkitoiminta on siirtynyt kauppaliikkeisiin kuten S-ryhmä tehnyt. Varsinaisia konttoreita heillä on varsin vähän. Osassa jo nykytekniikalla neuvottelut vaikkapa asuntolainoista on siirtynyt nettiin. Tämä on vain kehitystä jota vanhojen jäärien on turha vastustaa. Pankkien konttoritoiminta siirtyy pakostakin ihmisten vapaa-ajalle eli viikonloppuun vaikka pankkitoimihenkilöt sitä kovin vastustavat. Ovat tottuneet hienoihin työpaikkoihin ja ”sopivaan” työaikaan unohtaen olevansa palvelualalla. Ovathan kaupatkin nyt auki joka päivä.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Erkin tekstiin ei ole paljon lisättävää. Se on tarkka katsaus tilipussien vaihtumisesta palkkatiliin. Sen voisi lisätä, että raha on katoamassa lähes kokonaan. Ettei vanhat jäärät tule pärjäämään.

  Kassan ohi myyjät joutuvat keksimään jonkin muun konstin veronkiertoon tai ainakin sopimaan pankkien kanssa yhteistyöstä. Mutta eivät pankit lähde pienkansalaisia avustamaan. Siihen tarvitaan mukaan paratiisit ja potin reilua jakoa. Eli samassa veneessä ollaan, vain jos hyötyä tulee pankillekin.

  Tavalliset kansalaiset eivät pääse veneilemään. Paatit ovat liian pieniä. Pitäisi olla huvijahti. Oliko tämä esitykseni totta vai ei. Itse kunkin sopii ajatella.

  Koskaan ei tiedä mistä runous saa käyttövoimansa. Runossa tunteita puretaan sekä kirjoitettaessa, että luettaessa. Onko se lohduttava varaventtiili niinkuin taide yleensä. Pakoa arjen kovuudesta.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Jokainen päivä tuo esiin uusia ongelmia sotesta. Hallitus on jättänyt portit levälleen. Jokainen yritys ja myös yhteiskunnalliset alan toimijat huseeraavat kuten tahtovat muka alueensa ihmisten hyväksi. Kellään ei ole kokonaiskuvaa. Vain harhaisia pelkotiloja. Nyt pitäisi hallituksella on pelkotila niin ovat asiat sekaisin. Hallitus on syystäkin hiljaa. Tehty mikä tehty.

  Sote olisi pitänyt valmistella valmistelevalla lainsäädännöllä. Eli jäädyttää tilanne vakaaksi ja senjälkeen rauhassa laatia varsinainen muutostarve ja harkittu muutos ja sitten muokata se lainsäädännöksi. Nyt jätettiin kenttä hunningolle, kun ei ymmärretty alan valmiuksia tehdä harkitsemattomia. Tekoja jotka sotekevat viimeisenkin mahdollisuuden epäonnistuneen lainsäädännön toteuttamisessa.

  Presidentinvaalit ovat kuin eduskuntavaalien välivaalit. Hallitus näyttää saavan sapiskaa. Niinistön kannatuksen lasku heijastelee epäsuositun hallituksen alenevia käyriä. Jos Niinistö olisi vähänkin epäsuositunpi hallituksen epäonnistuminen näkyisi vieläkin enemmän. Jonkunverran Niinistön kannatusyhdistys hämää hänen kuulumistaan hallituspuolueen kaartiin.

  Tervejärkisenpiä aikoja odotellessa toivotan hyviä hiihtokelejä.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Atomikello on paria minuuttia vaille kaksitoista. Liekö atomikellon tarkkuudella, mutta puoli minuuttia se oli kuitenkin siirtynyt lähemmäs aikamerkkiä. On pakko pohtia onko ihminen todella viisas. Voisimme elää mukavasti, mutta teemme oman olomme ihan itse veitsenterällä taiteiluksi. Kuka huge se ensimmäisenä menettää harkintansa ja painaa nappia. Järjestelmät rajähtävät heti käyntiin ja niitähän on ympäri palloamme. On suorastaan pakko vastata vastaiskulla.

  Epäluulo on kait aina kuulunut ihmisluonteeseen. Ensin yksilöiden välillä ja kehityksen jatkuessa yhä suurenpien ryhmien välillä ja nyt lopuksi puolustusliittojen ja ideologioiden välillä. Taloudellisetkin intressit ovat olleet syynä ja näyttää niiden osuus olevan taas nousussa. Politiikka on se menetelmä, jolla tilannetta pidetään yllä ja siihen liittyy kiinteästi vallan himo.

css.php