MISTÄ SAAMME SEN TIEDON KUKA ON VIISAS MIES. JA MUITA HUOMIOITA AJASTAMME.

Rummukaisten veljesten aikana ei ollut systeemiä viisaiden seulomiseksi esille muusta joukosta. Lieköhän Aapeli, Siunatun hulluuden kirjoittajana, ollut perillä miten tosi viisaat kohotetaan kaikkien nähtäville.

Nykymaailmassa on monta reittiä nousta toisten yläpuolelle. Opiskellen voi näyttää kykynsä saavuttaen oppiarvon. Vaaleissa voi ponnahtaa päättäjäksi omalle paikkakunnalleen tai jopa valtiolliselle tasolle.

Mutta tosi viisaille on kehitetty yleismaailmallinen elin. Nobel-komitea. Sen yli ei ole vielä menty. Se nimeämät ovat ehdotonta huippua. Nobelpalkitun arvostuksesta jokainen pyrkii ottamaan osansa, tai ainakin yrittää keksiä menetelmän päästäkseen samaan pöytään.

Oliko hallitus viisas lykätessään sotea vuodella. Onko viisas, jos jotain joutuu tekemään pakon sanelemana. Ainakin kokoomuksen puheenjohtaja Orpo on viisas pysyessään sivussa julkisuudelta kun edustamansa EK:n jäsenten tavoitteet eivät toteutuneet aijotussa aikataulussa.

Kyllä Carunankin omistajat ovat viisaita siirtäessään sähkönjakelusta haalitut tulokset lämpimille lomasaarille lekottelemaan. Riittää kun jakeluverkot pitää sateisessa kylmässä pohjolassa. Carunalla ja kumppaneilla on oma viisauden laji, vielä nimemätön. Kun ei kehtaa vanhoja nimiä käyttää. On se valtiokin viisas irrottautuessaan sähköverkon omistuksesta. Sai siitä jopa korvauksen. Valtio on nyt huoleton kuin hevoseton mies. Valtio viisaudessaan on mahdollistanut paratiisisaarilla lomailun. Ja on siitä viisaasti hiljaa.

Viisautta voi löytää yllättävistä paikoista tarkastellessa maailmaa Rummukaisten veljesten näkökulmasta.

Onneksi meillä on niin viisaat päättäjät, ettei ne laita meitä louhimaan kallioita ja irrottelemaan malmin murusia, vaan laittavat ulkolaiset firmat ikäviin kaivoshommiin. Vanhoista kaivostunneleista saadaan sukeltajille jännittäviä onkaloita harjoittelupaikoiksi tai vapaa-ajan keskukseksi laajemmillekkin markkinoille. Näin luodaan matkailuteollisuudelle edellytyksiä. Täyttykööt vanhat kaivokset vedellä.

Suora kommentointi on nyt mahdollista. Ainakin kannattaa kokeilla ja testata toimivuutta. Jos tämä teksti synnyttää ajatuksia.

28 kommenttia artikkeliin “MISTÄ SAAMME SEN TIEDON KUKA ON VIISAS MIES. JA MUITA HUOMIOITA AJASTAMME.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Pannan koko nimi näkyviin kunnianosoituksena voimakkaasta polittisesta ohjauksesta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on näyttänyt mallia kuinka ohjaus onnistuu. Ei törmäillä turhanpäiten perustuslakivaliokuntiin. Kansa äänestää esteet kiltisti nurin. Viisas mies osaa käyttää demokratian onnistuneesti omaksi ja kansansa hyväksi.

  Kansainvälinen tietojenvaihto ei ole tavoittanut pohjolan perukoita. Kait me EU-komission kautta saamme. Ainakin meille uskotellaan, että EU säännökset pakottavat meitä siihen ja siihen. Kuten yhteiskunnan palvelujen kilpailutukseen. Neutraliteetiin nimissä???

  Turkki sopisi edelläkävijänä Unionin jäseneksi. Asioita voisi Turkin esimerkin voimalla viedä rohkeammin päätökseen.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Polittinen ohjaus lisääntyy demokratian määrän vaihdellessa tai painopisteen siirtyessä äärilaitoja kohden. Päättäjien määrällä on myös ratkaiseva vaikutus. On myös huimioitava ulkopuoliset tekijät.

  Ollakseen ohjaava äärilaita, kansanedustajien määrän tulee olla riittävä ja mielummin hallituksessa merkittävänä puolueena. Nykyisistä hallituspuolueista kokoomus ja keskusta ovat riittävän vahvoja ohjaukseen jopa kumpikin erikseen, mutta yhdessä lähes lyömättömiä. Vain perustuslaki torppasi hyvät aikeet. Yhteistyöhön kannustaa keskustassa olevat kokoomuslaisesti toimivat ja ajattelevat ministerit.

  Sodan jälkeen polittista ohjausta käytti itänaapurimme ja omat politikkomme veivät tavotteitaan päätökseen
  vaikka asiaan ei idän ohjausta liittynytkään. Tämä voimavara menetettiin, mutta uusi saatiin tilalle läntisestä systeemistä, joka kansanäänestyksellä valtuutettiin päättämään ja ohjaamaan puolestamme. Olemattomiin direktiiveihin on hyvä vedota ja löytyyhän niistä hyvällä tulkinnalla ohjauskelpoisia asiaan kuin asiaan.

  Herättää ajatuksia ja ihmettelyä kun sote-yritykset nyt painostavat hallitusta. Näyttää kuin hallitus olisi heidän mielestään pettänyt lupauksensa. Haiskahtaa korruptiolta.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Veikko Huovinen osoitti olevansa vastuuntuntoinen kirjoittaja. Hän ei jättänyt luomaansa hahmoa heitteille. Hän huolehti henkilönsä eläkepäivistä, ensin järjestämällä eläkkeeseen oikeuttavaa työtä tutkijoiden asistenttina pohjoisessa. Ja varmisti eläkekortteerin henkilön luonteeseen ja elämänkokemukseen sopivasta elinpiiristä.

  Konsta Pylkkäsellä ja Suomen hallituksella on samanlainen ajattelutapa. Ajatellaan isosti, isoja asioita. Hallitus myllää yhteiskunnan rakenteita, Ei meitä Konsta Pylkkäsiä ajatellen, vaan kansainvälisiä yrityksiä ja niiden tuloksentekomahdollisuuksia. Hallitus siirtää yritysten ajattelua ja toimintakulttuuria verovaroihin nojaaviksi.

  Konsta mittaili tähtien etäisyyksiä ja syntyjä syviä sekä sinisiä ajatuksia. Konsta on joutunut välineeksi varojen siirtomekanismiin. Konsta tulee viemään häneen budjetoidut verorahat haluttuun kohteeseen. Yhteiskunta ei päästänytkään Konstaa täysin eläkkeelle, Hän joutui tietämättään hallituksen kuriiriksi.

  EU sitten torppasi Suomen metsien hiilinielun äänestämällä. Minä kun olen ymmärtänyt, että tuollaiset asiat perustuvat tutkittuun tietoon, ei mielipiteeseen.

  Uusiutuvat luonnonvarat eivät olekaan tärkeitä elinpiirimme jatkuvuuden kannalta. Vai onko tarkoitus kurittaa pientä jäsenmaata ja sen tärkeintä raaka-ainelähdettä. Ja pudottaa sen arvo kansaninvälisille firmoille sopivaksi ostokohteeksi. Katselemme sitten sivusta metsän käyttöä ja malmien kaivua omassa maassamme.

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Hulluus, on luokiteltu sairaudeksi, joka johtuu monesta syystä

  Viisaus on taasen lukemalla/opiskelemalla hankittu ominaisuus!

  Eikä niillä ole mitään tekemistä keskenään, noin vastakohtina ajatellen.

  Mietippä Eero ankarasti mikä voisi olla hulluuden vastakohta!

  Oikeasti sitä ei ole, ellemme käytä sanaa normaali.
  Mutta kuinka monta hullua tarvitaan, että normaliuus näkyisi , vaikkapa katukuvassa…?

  Aika monta, luulisin.?, en siis tiedä koska en ole viisas, muten tunnusta olevani hullukaan tai siis tunnustan kyllä, mutta en vaarallinen hullu kenellekään….
  Oikeastaan suuressa hulluudessani, saatankin olla viisaampi kuin moni oikeasti kirjat oppinut viisas, suuressa hulluudessaan!?!

  Mene ja tiiä, siinäpä sitä onkin pähkinää purtavaksi… Jos pähkinässä on kovat kuoret, kannattaa ennen hampaiden katkaisemista koettaa käyttää pähkinänsärkijää, siis sikäli jos osaa, ellei ole ostanut S-kaupasta halpuutettua pähkinä-rusina sekoitusta!

  Siis Hulluutta, Viisautta ja Rikkautta on montaa laijia!
  Mulla omasta mielestä on tuota jälkimmäistä yllinkyllin, siis eli rikkautta, vaikkei se pankkitilillä rahana näykään!

  Miten sen sanoisikaan paremmin, … Ehkäpä näin:
  https://www.youtube.com/watch?v=Vq0RRRkWeAE

 5. kuningasjätkä sanoo:

  Mitä siihen kysymykseen, ”kuka on viisas mies” tulee, niin en tiedä siihenkään vastausta.
  Itse henk.kohtaisesti, en pidä itseäni sopivana ehdokkaana.
  En aina tiedä olenko edes mieskään…
  Eturauhanen vaivaa jo, jossain muodossa. Ei tule kuin kuumaa ilmaa, silloin kun sattuu saamaan joskus… Noo. tosin muijakin alkaa olla jo sitä ikäluokkaa ettei silläkään paikat kestä enää, joten aamusella kaurapuuron , kahvin ja keksien kera nautitaan yhdessäolosta, päivät menee nurmenleikkuussa tai jonkinmuotoisessa työleirihommassa ja illalla kaadutaan sänkyyn rätti-väsyneinä ylen uusintaohjelmien katseluun… Semmoista se on vaan. Kumma juttu, mutta minkästeet.
  Viidenkympin villitys meni jo ja se kuuluisa kuudenkympin kullitus, ei ole vielä saapunut…

  Mutta arvoisa raati päättäköön, sillä Suomi24 keskustelijoitahan riittää täällä.

  Naurakaapa vaan mutta eipä naurata enää kun omalle kohdalle kilahtaa….

  Toisaalta kaikkeen tottuu, vaikka jopa pitämään jääpuikkoa perseessa, sekun sulaa pois, ei kykene olemaan enää ilman!
  Sitä vaan toivoo, että tulispa talvi ja jääpuikot räystäälle……

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä keskinkertaisuus on turvallista ja enemmistön olotila. Kellotaululla on kuvattu viisaiden ja hullujen olemusta. Heti kahdentoista jälkeen alkaa hulluus ja sitä riittää aamu kuuteen, johon tyhmät hullut kuuluu. Heti kuuden jälkeen alkaa tyhmien viisaiden ryhmä ja jatkuu älyn kasvaessa kohti kahtatoista. Vaarana on, että lipsahtaa yli kahdentoista. Raja on erittäin häilyvä.

  Esitys ei suinkaan tarkoita, että meitä olisi puolet ja puolet. Vaikka lajikirjo kaikkine alalajeineen on runsas. Kieroutunut viisas saattaa olla kaikkein vaarallisin kokonaisille mantereille ja maanosille sekä omalle kansalleen.

  Äskeiseen viitaten uutiset kertoivat huolestuttavan ilmiön. Liikenneministeriö on heikentänyt oikeusturvaamme ja murtanut itse asiassa oikeuvaltion periaatteen. Kunkin pitäisi pystyä tästä lähtien todistamaan syyttömyytensä. Jos ei siihen kykene, on maksettava rikesakko. Asia tuntuu pienelle, mutta luonnollinen raja on ylitetty. Olemme Turkin tiellä. Turkin diktaattosi Erdogan on ehkä tyytyväinen oppinsa nopeaan leviämiseen.

  Tuollainen muutos oikeusturvassa muuttaa ennen pitkää hallintotapaa. Meillä on liikenneministerinä oikeistolainen, vaikka edustaakin virallisesti keskustaa.

 7. Eero Heikkinen sanoo:

  Valtioiden johtajat leikkivät kaiken aikaa tulitikuilla palavien aineiden läheisyydessä. Syttymisvaara joko tarkoituksella tai vahingossa on mitä ilmeisin. Uutiset tuovat uhkakuvia eteemme ja johtajat kertovat kuinka näihin on varustauduttu rakentamalla yhteenliittymiä, tekemällä yhteistyösopimuksia, tai perustamalla nopean toiminnan joukkoja. Löyhiä liittoja ja hyviä aikeita.

  EU puolustus on pelkkä paperilla esitetty toive. Saattaa helpossa kohteessa toteutuakin, jos siitä ei ole vaaraa avustaville valtioille ja sen voi tehdä etätyönä. Tulee mieleen konfliktintutkimuslaitokset. Uskomme vakaasti niiden ratkaisukykyihin.

  Monet valtiot toimivat röyhkeästi laajentaen elueitaan ja vaikutuspiiriään, luottaen ettei heidän toimiinsa vastata muuten kuin taloudellisesti ja sekin tehottomasti, pelkästään muodollisesti. Uskalletaan antaa vain muikkari, varjellen omia taloudellisia etuja.

  Länsimaissa yritetään asioita hoitaa sivistyneesti, MUTTA sivistyksemme ei ole aitoa, se on sortunut velttoon moniarvoisuuteen. Kaikki luistaa käsistä päättämättömyyden takia, vaikka päätöksiä ja julistuksia syntyy kuin liukuhihnalta. Asiat ovat kuin märkä saippuapala, josta ei saa otetta. Kansainvälisen oikeuden rajat rikotaan kevyesti. Eikä kansallisiakaan oikeusperiaatteita kunnioiteta.

  Nyt puhutaan sodan ehkäisystä varustautumalla sotaan jota ei kuitenkaan uskota syttyvän. Epävarmuus jatkuu.

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Yhteiskunta puuroutuu lakien ja ohjeistuksien paljouteen. Emme voi mihinkään puuttua, ellei siitä ole lakia tai virallista ohjeistusta, jonka myös tulee pohjautua lakiin. Tällaista jäykkyyttämme käytetään jo hyväksi. Kansainvälisiin sopimuksiin vetoamalla meidät voidaan alistaa palvelushenkilöstöksi. Ja budjetoimaan käyttövaroja meitä velvoittavan sopimuksen tai säädöksen mukainen määrä.

  Nyt onneksi on saatu laki tunnustuksettomista vihreistä miehistä. Uuden lain mukaan meidän ei tarvitse ottaa niitä vastaan. Eikä budjetoida niille käyttövaroja. Senverran olemme maailman tapahtumista oppineet.

  Jatkuva valtion velkaantuminen on myös turvallisuusriski. Jotkut voivat laskea kriittisen pisteen, jolloin meillä ei ole enää varallisuutta panna hanttiin. Vastata nykyaikaisilla kalliilla aseilla, joiden käyttökustannuksetkin voivat olla mittavat hankintahinnan lisäksi. Yhteiskuntia on romahtanut varustelukierteeseen ja järjettömään kilpailuun, jatkuvan uhan alla.

  Eikä meillä nytkään olisi varaa hankkia suunnitelmissa olevaa kalustoa. Kun samat politikot ulkoistavat yhteiskuntaamme, mutta jättävät kasvavat kustannukset yhteiskunnan kannettavaksi. Kun tämän rakennelman tekevät vielä oikeistolaiset puolueet vanhoista, vastuullisista perinteistä poiketen. Yhteiskuntamme ilmeisesti näyttää heistä toisarvoiselta keinotekoisen noususuhdanteen aikaansaamisen rinnalla.

 9. beobachter sanoo:

  Ihan teräviä huomioita ajastamme, havaintoja, jotka olisivat saaneet jäädä tekemättä. Tuottavan omaisuuden myynti on harvoin järkevää, niin julkisessa kuin yksityisessäkään talonpidossa. Vuosituhannen vaihteen paikkeilla kansallisesta, hyvin hoidetusta sähköntuotantoyhtiöstä IVO’sta, joka erinäisten vaiheiden jälkeen muuttui Formtumiksi, myytiin noin kolmasosan siivu käsittämättömän halvalla noin 1,5Mrd€ hinnalla yksityisille sijoittajille. Nyt yrityksen markkina-arvo on 12Mrd€ luokkaa ja tuon myydyn omistusosuusden arvo 4Mrd€ luokkaa-. Onneksi valtion omistukseen jäi nykyinen niukka 51% enemmistöosuus. Myöhemmin sama yhtiö profiloitui tähtitietettllisissä 500M€ suuruusluokkaa olevilla johdon oprioilla ja sai huomiota myös sijoittamalla 4Mrd€ Luoteis-Venälle Uralille auuren riskin ja vaatimattoman tuoton ympäristöön. Sen investoinnin tuotto on ollut odotetun vaatimaton. Toinen kansallinen näkemyksen puute, suoranainen tyhmyys oli strategisten sähkönsiirtoverkkojen myynti ulkomaiseen omistukseen. Tämä viisauden laji alkoi oikeastaan täältä Kanta-Hämeestä, jossa vuosituhannen lopulla maakunnanllinen hyvin pärjäävä ja juuri pörssiin viety Hämeen Sähkö Oy myytiin ruotsalaiselle Vattenfallille, jota esimerkkiä myös Hml kaupunki pian noudatti ja myi Hml Energian samalle Vattenfallille. Viisas ruotsalainen hankki muitakin pienempiä lämpö- ja verkkoyhtitä ja rahasti tariffeja nostamalla vilkkaasti muutaman vuoden, kunnen myi omistuksensa Suomessa lukratiivisella 1,5Mrd€ hinnalla kansainväliselle sihjoittajakonsortiolle, nykyiselle Elenialle, jossa vain vaivainen 10% siivu on suomalaista omistusta eläkevakuutaja Ilmatrisella. Kun valtionyhtiö Fortum myi verkkonsa tunnetulle ulkomaiselle Carunalle, on pääiosa takuuvarman tuoton sijoittajille antavasta suomalaisesta sähkönsiirrosta ulkomaisessa omistuksessa. Tämä jos mikään on kansallista tyhmyyttä. Sen asemesta, että strateginsen tuottavan omaisuuden on sallittu valua ylkomaiseen omistukseen, valtio ja kunnat ja yleensä julkinen taho olisi voinut ja sen olisi pitänyt olla aktiivinen muodostamaan kokonaan kotimaaomisteiden yhtiö esim sähköverkkoja omistamaan. Jopa kotitalouksien omistamaa yksitystiä pääomaa on Suomessa 150…200Mrd€ makaamassa tuottamattomilla pannkitileillä ja pankeille niiden omaisuudenhoitoliiketoiminnan kautta hyvää tuottoa, mutta tilinomatajille vaatimatonta tuottoa tuoden. Toinen alue ovat yksityiset terveyden- ja sairauden- sekä vanhustenhoitoyritykset (Mehiläinen, Attendo, Terveystalo etc),, joiden enemmistö on ulkomaisessa omistuksessa. Nyt Sote’n myötä, jos toimintoja yhtuiöitetään, on julkisektorin johdolla perustettava kokonaan kotimaaomisteisia, riittävän vahvoja yrityksiä, Niihin kyllä oman maan pääomaa löytyy. Tällainen ryhtiliike on sopiva Suomi 100-vuonna tehtäväksi.

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Tuottavan omaisuuden myynti saattaa ajoittain olla tarpeellista ja joskus edistää liiketoimintaa, kunhan tekijät vain ovat riittävän luovia.
  Tässä esimerkki tuottavan tuotannon myynnistä ja luovuudesta kuinka elämää jatketaan.
  Taannoin oli yleistä, että oli ns. pientiloja, jossa oli isäntä, emäntä, sekä muutama lehmä. Erään talon isäntä lähti aurinkorannoille lomailemaan ja pisti rahaa menemään. Hän viestitti emännälle myy toinenkin lehmä ja lähetä rahat palaan ensi viikolla. Emäntä myi ja lähetti rahat. Seuraavalla viikolla emäntä ja isäntä tapasivat lentoasemalla isäntä oli tulossa kotiin ja emäntä menossa lomalle. Viikon päästä emäntä lähetti tukun rahaa kotiin ja viestitti isännälle osta lehmä, viivyn vielä toisen viikon, ostetaan sitten toinen lehmä.
  Että luovuutta kehiin enemmän kuin valitusta tehdyistä kaupoista.

 11. Eero Heikkinen sanoo:

  Ensiksi kiitän kommentoijia. Näiden tekstien lukeminen olisi hyödyllistä päättäjille ja esimerkkinä kansalaisten ajattelun oivaltavasta tasosta. Politkot tekevät jatkuvasti suurta vahinkoa tämän Suomen, kotimaamme taloudelle. Eivätkä edes tule julkisuuteen katumaan tekojaan, jatkavat vain samaan malliin. Ei tarvitse ihmetellä miksi valtio velkaantuu ja maan talous rypee pitkäaikaisissa taantumissa.

  Sipilä puuttui hengellisissä kesäjuhlissa pitämässä puheessaan valehtelemiseen. Hän antoi ymmärtää politikkojen poikkeavan totuudesta eduskunnassa ja yleensä polittisissa tilaisuuksissa. Valehteleminen saattaa olla koko kansakunnan kohtaloon vaikuttavia ns. suuria valheita.

  Tunnettu esimerkki on Risto Rytin henkilökohtainen sopimus Hitlerilin Saksan kanssa taatakseen Saksan materiaalisen avun sotaa käyvälle Suomelle. Se oli suunnitelmallinen ja tietoinen vale lakimiehen tekemänä.

  Sote on myös tietoinen vale. Hallitus on tietoinen sen vahingollisesta vaikutuksesta erityisesti valinnanvapauden nimisä tehtävästä yhteiskunnan taloudellisten voimavarojen siirroista pääasiassa ulkomaisille yrityksille. Meidän tulisi oppia ymmärtämään, että koko kansalle voidaan valehdella ja toimia samassa asiassa ”polittisesti”.

  Onko tämä sitä johtajien sokeutumista tai paremminkin sokeuttamista, joka saattaa tuhota koko kansan. Tämä ajatus löytyy maailman tärkeimmästä kirjasta. Tähän liittyy tai paremminkin sokeutumista edeltää poikkeaminen ihmiskunnalle annetuista ohjeista. Ohjeista joita hallituksen esittämä lansäädäntömme on viime aikoina tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään laatinut.

 12. beobachter sanoo:

  Yhtä mieltä ollaan siitä, että on ollut suuri virhe myydä verovaroin investoitua hyvässä kunnossa olevaa ja tuottavaa julkista omaisuutta ulkomaiseen omistukseen esimerkkinä sähkönsiirtoyhtiöt, joista liiketoiminnan tuotto hamaan tulevaisuuteen saakka valuu osinkoina ulkomaille. Iso virhe olisi myös valtion enemmistöomistuksesta ,luopuminen hyvässä kunnossa olevasta, kansallisesta öljynjatostus- ja energiayhtiö Nesteestä. Suurella todennäköisyydellä sekin myytävä siivu siirtyisi ulkomaiseen, luultavasti venäläiseen omistukseen. Toivottavasti sellaista myyntiä tapahdu, vaan valtio säilyttää enemmistöomistuksensa ja ehdottoman määräysvaltansa.

  Mitä soten valinnanvapauteen tulee se äkkiä kuulostaa tavoiielemisen arvoiselta. Mutta kuinka vakavasti sairastunut ihminen ilman lääketietellistä koulutusta ja hoitomahdollisuuksien ja eri lääkärien ja sairaaloiden pätevyyden ja osaamisen tuntemista voi tietää, mikä hoitolinja hänen tapauksessaan olisi paras, mikä valinta hänen kannattaisi tehdä. Eikö valinta tulisi tehdä parhaan asiantutemuksen, eikä hädissään sairautensa kanssa olevan asiakkaan mutu-tuntuman pohjalta.

  Historiaan mennäksemme eri mieltä avaajan kanssa voidaan olla presidentti Risto Rytin tekemästä Ribbentrop sopimuksesta kesäkuussa 1944. Ryti teki sopimuksen omissa nimissään ilman, että se sitoi maan hallitusta ja eduskuntaa, teki sopimuksen isänmaan hädän hetkellä, jotta apua saataisiin sieltä, mistä sotilaallista ja materiaaliapua ylipäätään oli mahdollista saada, Saksasta. Kipeään tarpeeseen kriittisinä kesän -44 viikkoina apua saatiinkin, tuli tehokas osasto Kuhlmey, tuli jalkaväkidivisioona ja tuli vilja-apua. Olen käsityksessä, että Ryri itsensä tietoisesti vaarantaen teki palveluksen omalle maalleen ja hyvin isänmaallisen teon.

 13. Eero Heikkinen sanoo:

  Olen samaa mieltä Rytin teon hyödyllisyydestä silloiselle Suomelle. Minua huolettaa kun valehtelemisesta on tullut välttämättömyys ja jopa hyve niinkuin Rytin tapauksessa. Mihin vedämme rajan kun luonnollinen raja on rikottu. Raja heiluu kunkin henkilökohtaisen arvion mukaan. Rytin teko voitaisiin katsoa oikeutetuksi jo sillä perusteella, etä Saksa oli vetänyt neidät talvisotaan Stalinin kanssa tehdyllä sopimuksella.

  Kaikki tuo oli politikkaa ja perustui vilppiin ja petokseen. Kun nuo tavat pesiytyvät, kuten monissa maissa korruptio, irti pääseminen on kovan työn takana. Ja kun on maan johtajista kysymys, eivät he helpolla luovu heitä hyödyttävistä tavoista. Tapa pyrkii valumaan hierarkkiassa aina vain alemmas ja saavuttaa kansan jokapäiväisen toiminnan.

  Valinnanvapuden merkityksestä ole samaa mieltä ja se onkin tarkoitettu markkinoinnissa pelkäksi syötiksi asiaan perehtymättömille muiden tarkoitusperien saavuttamiseksi. Tähän on tultu Suomessa maan johdon vetämänä, polittisesti. Valinnanvapaudella ajetaan uusi Caruna kansan maksettavaksi.

  Nyt on tehtävä polittinen päätös kilpailevien sähkönjakeluverkkojen rakentamiseksi. Se on lähes ainut tapa valtion korjata kansalaisille tekemänsä vahingon.

  Vanha ohje voimaan, jonka mukaan ukomaiset yhtiöt eikä ulkolaiset henkilöt eikä kaksoiskansalaisuuden omaavat voi omistaa tärkeitä yhtiöitämme tai yhteiskunnalle välttämättömiä rakenteita.

 14. Eero Heikkinen sanoo:

  Kehon liikkeet, asennon vaihdot, rykäisyt, jalkojen liikuttelu, hartiat ja erityisesti silmät, joiden viesti tulee syvältä sielun uumenista, kertovat puheen sisällöstä merkittävän lisän. Tai ihan eri tarinan kuin ulos tulevat sanat.

  Kehon kielen merkitys ja lukutaito pitäisi olla jo peruskoulun viimeisinä vuosina oppiaineena. Jo tietoisuus tästä lukutaidosta ohjaisi puluetoimistojen politikkokoulutusta ja puheen sisältöön paneutumista. Loppujen lopuksi päästäisiin terveenpään hallintoon.

  Kehon kieltä ei saada vaikenemaan millään kirurkisilla toimenpiteellä, niinkuin jotkut ovat yrittäneet. Ehkä pitkällisellä koulutuksella kehon viestin luku saadaan vaikeutumaan.

  On merkillistä kuinka jalat pyrkivät pois hankalasta tilanteesta. Jalat tietävät,että olisi aika poistua tilaisuudesta, mutta eihän politikko voi, lukuunottamatta perussuomalaisten työmiestä. Hänkin kyllä palasi ohjelmaan.

 15. Eero Heikkinen sanoo:

  Kehon kielen lukutaidon lisäksi meidän pitää oppia lukemaan myös rivien väli. Rivien välissä oleva tieto onkin tarkoitettu uppoamaan tajuntaamme salakavalasti. Niin ettemme huomaa mistä tieto itse asiassa tuli. Luulemme sitä ehkä omaksi keksinnöksi. Omiksi ajatuksiksi luulemiamme lähdemme helposti noudattamaan.

  Hyvällä rivienvälin lukutaidolla pystymme paremmin arvioimaan asioiden oikeat mittasuhteet, niiden käyttökelpoisuuden ja tarkoitusperät. Tässä taas yksi ehdokas oppiaineeksi.

 16. Eero Heikkinen sanoo:

  Miksi kiinalaiset sotalaivat tekevät Itämerellä? Kyseessä ei ole ilmeisestikään ystävällismielinen laivastivierailu. Luultavasti vastavetona lännen pyrkimyksille rajoittaa Kiinan laajentumista merialueilla Tyynenmeren puolella. Kiina näyttää talousmahtinsa lisäksi sotilaallista voimaa ja käyttää Venäjää ”ystävänä” hyväksi. Jos näiden kahden valtion välillä on todellista ystävyyttä tai polittista yhteenkuuluvuutta, maailamantilanteen arvaamattomuus on lisääntynyt. Lisäksi näillä yhteisesiintymisillä punnitaan lännen painoarvoa. Jossakin on kauan sitten viisaasti sanottu, että ihmiset pelkäävät mikä maan piiriä kohtaa. Kyllä nyt ollaan ja on syytäkin olla huolestunut.

  Oikein toteutettu maailmankaupan rajoittaminen saattaisi olla rauhoittava tekijä myös itäisille valtioille. Talousmahtia halutaan näyttää myös sotilaallisella voimalla. Köyhällä ei siihen olisi halujakaan. Tulleja ja tuonnin esteitä nyt jo puuhataan. Mutta onko niissä tämä näkökohta, ei ole vielä selvinnyt.

  Me luemme nyt teosta ”sota ja rauha” päivittäisistä uutisista. EU:nia mainostettiin rauhanliikkeenä, nimenomaan mainostettiin. Historiaa lukiessa on aina herännyt kysymys. Kumpi on se varsinainen olotila rauha vai sota. Rauhan aikana kunnian ja maineen rakentaminen on ollut työläänpää. Voitokas sota on tuonut myös vaurautta tai se on sille tuntunut. Kaikenlaiset palkinnot ovat korvanneet sodan kunnian tuojina. Samoin taloudellinen menesty. jne.

  EU:n rahanliike perustui kahteen lähekkäin käytyyn maailmansotaan. Sotaväsymykseen. Ei se sen kummenpaa ollut. Nyt EU-maat ovat eripuraisia ja ärtyneet toisilleen. Väsyneet toisiinsa ja kesitetyn vallan komenteluun. Vähäisimmilläkin syillä on käynnistetty sota tai pienenpi selkkaus.

  Pitkä rauhanaika on uusille sukupolville, jotka eivät ole sotaa kokeneet, suoranainen rasite. Varsinkin kun moniin asiohin ei löydy ratkaisuja. Hallinnot eivät kykene tai jokin oma etu estää ratkaisun. Hallinnot ovat mieltäneet olemassaolonsa itseään varten.

 17. ekku sanoo:

  Hyvä Eero!
  Kiinalaiset ovat Itämerellä ihan samalla luvalla kuin amerikkalaiset ovat olleet ajoittain maailmansotien jälkeen.
  Kansainvälisellä merialueella voi kuka tahansa tulla, kuka milläkin tarkoituksella.
  Jos tuomitsee kiinalaisten läsnäolon jotka ovat venäläisten ”vieraana” on myös kaiketi tuomittava amerikkalisetkin vaikka ovatkin liitossa balttien kanssa. Taisivat olla täällä silloinkin kun heillä ei ollut yhtään liittolaismaata itämeren rannoilla. Olivat silloin ”kenenkään kutsumati”.

  Toisaalta: miksi ihmeessä vaadit kirjautumista sivustollesi. Äskettäin ilmoitit kommentoinnin olevan vapaata sivustollasi. Eipä ole. Kaikilla ei ole tunnuksia ja ne on tosi hankalia käytännössä. Vapauta ihmeessä sivusi vapaaseen kommentointiin, aiheesi saisi varmaan lukuisia kommentoijia jos se olisi vapaata.
  Mitä pelkäät vapaassa keskustelussa?

 18. Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä, kyllä kiinalaisilla on kansainvälisiin vesiin täysi kulkuoikeus. Kysymys onkin luottamuksesta, sitä joko on tai ei ole. Nythän on niin(kuin eräs sosdem aloitti puheensa), me luotamme toisiin valtioihin enemmän kuin toisiin. Venäjällä ja Kiinalla on yhteistä aatehistoriaa, joka on poikinut tiettyjä käyttäytymismalleja liittyen yksioikoisesti voimankäyttöön.

  Aina ensimmäinen esiintyminen (ensi-ilta) herättää mielenkiintoa ja huolta tarkoitusperistä. Jos he seilaavat useamminkin ja hyvissä ja rauhallisissa aikeissa totumme heihin. Kokemustamme amerikkalaisista ei pilannut edes kokemuksemme viime sodan ajalta, jolloin amerikka varusti Venäjää yhdessä muiden liittoutuneiden kanssa asellisesti ja vaikeutti näin taistuluamme itsenäisyydestä.

  Kiina on perustellut sotalaivojensa tuloa Itämerelle kaupallisten toimiensa turvaamisella. Kaupankäyntiä on pidetty yleensä rauhantakeena, onko tavat nyt muuttuneet. Haluaako Kiina turvata investointejaan ja muita taloudellisia etuja myös meillä Suomessa esim suunniteltuja biotuotetehtaita joita Rkp:n Karl Haglund on vetämässä.

  Kiina pyrkii haalimaan hallintaansa raaka-aine- ja energiahankkeita ympäri maailmaa ja me autamme sitä ostamalla kiinalaisia tuotteita, kun saamme ne halvalla. Halvemmalla kuin itse tekeminä. Kiina kayttää Venäjää, köyhää ja akressiivista aateserkkua taloudellisten tavotteidensa tueksi.

  Kommentit pitäisi mennä nyt välittömästi esille, eikä minun ole niitä enää tarvinnut erikseen hyväksyä.. Järjestelmä kyllä pyytää tunnistautumista, ainakin minun pitää niin tehdä, kun kommentoin muiden tekstejä, kuten myös tätä omaani. Toivottavasti kommentteja tulee jatkossa runsaasti. Tämänhän pitää ollakin avoin keskustelunpaikka.

 19. Eero Heikkinen sanoo:

  Rauno Lahti kirjoitti eilisessä pe. 21.7. HäSa alanurkkakirjoituksessa meitä kaikkia mielipiteensälausujia koskevasta vaivasta. Meillä on virheitä etsivä sävy ja ikävästi asian ilmaiseva tyyli. Rauno Lahti kaipasi myönteistä asennetta muiden syyllistämisen sijaan. On se tosi vaikea tehtävä. Lahtikaan ei siinä aivan onnistunut kun hän moitti meidän tyyliämme. Enkä keksi miten muuten hän olisi asian ilmaissut. Pakkohan se oli ilmaista missä olemme toimineet väärin.

  Mikäli hän olisi kehumalla yrittänyt muuttaa tyyliämme, olisimme varmasti ymmärtäneet asian väärin ja tehostaneet ilmaisumme ikävää ilmettä. Tulee mieleen hassujen mainosten luttelosta esimerkki. Teksti kuului: ”Virheitä korjataan ja uusia tehdään.” Ja firman toiminimi alla.

  Tässä se taas nähtiin, halusin me-muodolla muitakin itseni lisäksi syyllisten joukkoon.

  Vihjeestä on otettava vaarin ja etsittävä asian valoisa puoli ja käyttää se. Ehkä siihen ajan kanssa harjaantuu. Kehuuhan ne kansanedustajat eduskunnassakin hallitusta, myös opposition edustajat.

 20. Eero Heikkinen sanoo:

  Rauno Lahden alanurkkakirjoituksen otsikko oli: ”Vaikka sinä vaeltaisit tympeyden laaksossa.” Sisällöltää kirjoitus olisi käynyt sanaa viikonvaihteeksi tekstiltä. Hengeltään niin myönteisen yhtäläinen. Muutamia hurskaanpia sanoja joissain kohdissa olisi muuttanut ilmeen. Mutta olisiko se kiinnostanut lukijoita. Olisi ilmeisesti laitettu tiettyyn kategosiaan, joka sammuttaa mielenkiinnon ennakkoasennetta hyväksi käyttäen.

  Joitakin liiankin tuttuja asioita kannattaisi katsoa uusin silmin, vaihtamalla maallisia ilmaisuja kuluneiden sanojen ja tiettyä ilmettä tuovien mielikuvien tilalle.

  Vähiä on ne vaihtoehdot, jotka synnyttävät ihmisyyden käyttäytymiseemme ja toistemme kohteluun. Kauan ne ovat olleet olemassa. Samoja perusteita on käytetty eri nimikkeillä. Kulttuuri, uskonto, ihmisyys, sivistys, tavat jne. Kuka mitäkin nimikettä on halunnut käyttää. Alkuperä on, jos halutaan myöntää, tiedossa.

 21. Eero Heikkinen sanoo:

  Mikäli myönteisen ajattelun alkulähteille haluaa kaivautua, tulee uskonto automaattisesti vastaan. Paavali laittoi tänne pohjoiseen päin noita uusia ajatuksia tulemaan. Jonkun aikaa ne matkalla, senaikaisia viestimiä ja kulkuvälineitä käyttäen, viipyivät. Olikohan se juuri Paavali, joka lausui nuo alanurkkakirjoituksen ajatukset julki. Hän kehotti kilpailemaan toistensa kunnioituksesta, tai ainakin ajatus oli tuon suuntainen.

  Olisiko me ihmiskuntana saatu tuollaisia ajatuksia itsestämme irti ja näin laajaan jakeluun on kovan luokan kysymys. Eli päädymme arvioon, että Raamattu on hyvä väline arvioitaessa ihmiskunnan tilaa.

  Useinpana sunnuntaina otetaan esille toivomus, että hallinto tekisi oikeita päätöksiä. Tuo toivomus esitetään mutkan kautta. kun suoraa yhteyttä näistä tilaisuuksista hallintoomme ei ole, muuten kuin sattumanvaraisesti.

 22. Eero Heikkinen sanoo:

  Kun tuo uskonto kerran tuli puheeksi, käydään muitakin vaihtoehtoja läpi lyhyesti. Mihin lokeroon tulisi laittaa vapaa-ajattelijat, uskonnottomat, jumalan kieltäjät, ateistit jne mitä näitä on maailmamuskontojen lisäksi.

  Uskonto on niin ihmisen perusolemusta, että luulen ilman sitä pystyvän olemaan vain ns. penseät. Heti kun joku väittää, ettei hän usko mihinkään, tulee samalla hetkellä perustaneeksi oman uskonnon.

  Näin on käynyt kaikille edellä luettelemilleni ryhmille. Uskonnotonkin määrittelee ettei hänellä ole uskontoa. Siitä se oppi jo syntyi. Näitä ajatuksia lähetyskentillä kaupataan muille.

  Jos näitä uskontoja yrittää jakaa eri ryhmiin, niin karkea jako voisi olla jumalalähtöiset ja itsekeskeiset uskonnot. Paremmuus ratkeaa aikanaa.

 23. Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä jokainen kansa ajallaan huolehtii, että oikeudenmukaisuus pääsee vallitsevaksi tavaksi. EU:n pitäisi olla itsekriittisenpi kannanotoissaan ja ryhtyessään neuvomaan edellisestä ulkopuolisesta painostajasta vasta äekettäin irti päässyttä kansaa. Puolalaiset taistelivat silloinkin vapautensa itse. Ja valitsivat hallintotapansa.

  EU on niin yli-innokas, että siinä lemahtaa vallan haju. Ulkopuolinen painostus ei ole demokratiaa. Eikä EU ole mikään ylituomari. Liiallinen valtapyrkyryys hämärtää oikean ajattelun ja sokaisee myös demokratian perusteet havaintokentästä.

  Mikään järjestelmä tuomarien nimityksessä ei ole ongelmaton. Meilläkin näyttää olevan presidentillä oikeus nimittää korkeimman oikeuden presidentit ilman esittelyä. Siinä polittinen ohjaus jo pilkistää kummasti esille. Vaikka olemme EU:n mielestä oikeusvaltio.

  Muut tuomarit näyttäisi tulevan meillä valituksi samalla tavalla kuin vapaamuurarit. Täydentävät tuomarinvalintalautakuntana puuttuviin virkoihin ehdokkaat. Lopullinen nimitys menee sitten polittisten päättäjien kautta. Jos lakiamme oikein ymmärsin, homma toimii näin meillä Suomessa.

  Ehkä riippumattomin systeemi olisi valita arvalla pätevyysvaatimukset täyttävistä hakijoista. Se on ollut ammoisista ajoista vallinnut tapa. Kun viralliset valvojat (kuin lottoarvonnassa) suorittavat arpomisvälineiden ja koko tapahtuman valvonnan, olemme lähellä aukotonta menetelmää.

 24. Eero Heikkinen sanoo:

  Oliko Niinistön naama auringon polttama, vai jätettiinkö osa Putinin kanssa käymistä keskusteluista kertomatta. Pientä hätiköinnin ja hermostuneisuuden makua oli ilmassa, kun vielä kaikkia suunniteltuja kysymyksiä ei voinutkaan esittää.

  Tuli selvästi Putinin esityksestä esille amerikkailaisten aijottujen pakotteiden merkitys Venäjälle. Talous on ehkä Venäjän suurin sotilaallinen heikkous. Venäjä ei saa kansastaan irti samoja tehoja kuin länsimaat ja joutuu käyttämään liian suuren osan kansantaloudesta sotilaallisen mahdin ylläpitoon. Ystävien ylläpito sotilaallisella tukitoiminnalla ja taloudellisella avulla eivät ole oman kansan etujen mukaista.

  Amerikkaa vaivaa sama tauti, mutta heidän velanottomahdollisuudet ovat vielä paremmat, eivät kuitenkaan rajattomat.

  Hankalien maiden taloudellinen heikentäminen tulisi olla ensisijainen sodankäynnin muoto. Rassaa se omaakin taloutta, mutta ”puute ja nälkä” on hyvä konsultti. Voi olla samalla eduksi ilmastolle, edistäen Pariisissa sovittuja purkimyksiä. Tällaiset toimet pitäisi toteuttaa melkein ystävällismielisellä ilmeellä.

  Venäjän ilmoitus velvoittaa muissa maissa olevia kansalaisiaan toimimaan Venäjän eduksi ongelmatilanteissa, vaarantaa näiden kansalaisten turvallisuuden. Kaikilla mailla on tuon julistuksen takia jokin suunnitelma venäläisväestöä varten ongelmien sattuessa. Suunitelma sisältää ongelman vaarallisuusasteesta johtuvaa vaihtelu, ehkä hyvinkin voimakkaisiin toimiin.

  Onkohan kukaan miettinyt paljonko sotilaallisen valmiuden ja jatkuvan harjoittelun ylläpito lisää maapallon saastekuormaa ja ilmaston länpenemistä. Asia, josta ei puhuta, kun kaiken aikaa pelätään toisiamme.

 25. Eero Heikkinen sanoo:

  Pieni havainto EU:sta. Epäonnistuneet, kehäraakit, loppuun kuluneet ja vanhat pierut. Kaikki nämä ovat kovia tekemään päätöksiä. Miksihän?

  Heillä ei ole polittista tulevaisuutta. He ovat yleensä kuluneet loppuun kotimaan polittisilla kentillä. Heillä ei ole paluuta merkittäviin asemiin. He voivat vapaasti toteuttaa omia ja lobbareiden ym eturyhmien vallanhaluja. Ainoa pidäke on, etteivät suututa tulevan EU-liittovaltion koko väestöä. He voivat kuitenkin päätöksissään liikkua vedätyksen äärirajoilla. Heillä on taloudellisesti turvattu tulevaisuus, vaikka olisivat suhteellisen nuoriakin, kuten Jyrki Katainen.

  Nukkavierusuus näkyy myös parlamentissa. Ministerineuvoston kokouksissa on senverran hauska käydä, että asiat vain lutviutuvat. Eikä ministerineuvosto ole jatkuvasti kokoontunut elin. Sen on nojattavat vakituisten elinten esityksiin.

 26. Eero Heikkinen sanoo:

  Tämän päivän (la 29.07.17) maakunnallisen lehden alanurkkakirjoituksessa oli rivien väliin ahdettu ajatus demokratiasta. Oliko se tarkoituksella vai vahingossa sinne päätynyt.”Demokratia toteutuu vain silloin, kun kansa äänestää oikein.” Tuo demokratian epävirallinen määritelmä istuu todella lujassa, jopa toimittajien keskuudessa.

  Ollaan lähellä diktatuuria, mikäli hallinto määrittää vaikka ennen vaaleja mikä pitää olla vaalien lopputulos ollakseen demokratialle sovelias.

  Demokraattinen EU harjoitti tuota opastusta muutamissa maissa rahaliittoon ja yhteisvaluttaan liittymisvaaleissa. Käytäntönä oli järjestää uudet vaalit kun kerralla ei onnistuttu oikeaan lopputulokseen. Mikäli oikein muistan menetelmä ei aiheuttanut lehdistössä suuriakaan otsikoita. Menetelmä todettiin käytännölliseksi keinoksi tavotteiden saavuttamiseksi. Me emme saaneet rahaliitosta edes äänestää demokraattisesti. Mentiin suoraan tavotteeseen.

  Näyttää, että demokratia aina häviää kun se pannaan vastakkain vaalien oikean lopputuloksen kanssa.

  Meillähän on puolalaisia parenpi tieto miten heidän pitää maatansa hallita. Oikean demokratian luonteeseen kuuluu, että se oikaisee itse itsensä.

 27. Eero Heikkinen sanoo:

  Blogissa on kahden kerroksen väkeä. Vähemmistössä olevan ylemmän kerroksen asukkeja ei saa kommentoimaan vaikka kuinkä härnäisi esille. Meillä alkerran väellä on rohkeutta laittaa itsemme likoon, ehkä ymmärtämättömyyttämme mihin voimme keskustelun viritessä joutua.

  Mehän emme pääse kehittymään, kun joudume liikkumaan kaiken aikaa keskinkertaisella tasolla. Vain vähäinen valo tuikkii, kun europarlamentaarikko Pietikäinen nakkaa jokin aiheen keskenämme kaluttavaksi. Rauno Lahden ohjetta noudattaen myönteisesti ajatellen, hyvä sekin, pieni valo.

  Onkohan ammattitoimittajilla ohjeena olla puuttumatta esille nostamiinsa aiheisiin. He tuottavat vain uutta materiaalia.

  Blogi saattaa ollakin tarkoitettu varaventtiiliksi purkamaan liikoja höyryjä. Saman aiheen uusien sytykkeiden syytämistä vältetään ja aihe sammuu itsekseen. Näin puntaroiden selviää pala palalta missä viisaus oleilee, kun otsikossa sitä tietoa kaipailin.

 28. ekku sanoo:

  Olen kanssasi samaa mieltä Eero!

  Blokisteja on kahta kastia, niitä jotka sallivat kommentoinnin ilman rekisteröitymistä, joita on suurin osa sellaisista jotka ainoastaan kommentoivat ja eivät ole tehneet kirjautumista koskaan, osanneet tehdä tai eivät viitsi moista vaivaa nähdä.
  Sitten on Sinunlaisiasi jotka väittävät kommentoinnin olevan vapaata mutta palstallesi ei pääse kommentoimaan jos ei ole kirjautunut sisään.
  Ymmärrätköhän tämän nyt Eero?
  Voit tietysti jatkaa yksipuheluasi ja ihmetellä miksi palstaasi ei kommentpoida kuten muita.
  Olen tätä yrittänyt aiemminkin Sinulle opastaa.
  Jos kaipaat tarkempaa opastusta ota yhteyttä Hä-San toimitukseen, siellä on henkilö jonka toimenkuvaan kuuluu blokistien opastus. Siellä on ”rautalankaa” iso kerä!
  Moiti sitten muita kuhan olet oman kohtasi korjannut.
  terv Erkki Strömberg

  ps. Jos viimeisi kommentoitu olisi alimpana ennen avointa kommenttilaatikkoa se auttaa saanmaan kommentteja, nythän joutuu koko viestiketjun rullaamaan jos aikoo kommentoida ja sitten jos haluaan tarkistaa vielä edellisen kommentin rullaa taas ylös ja sitten alas. Pienet asiat mutta niistä huomaa kuka ottaa muutkin huomioon ja kuka vaan haluaa yksin jorista! Nämä ovat asetuskysymyksia joita vaan Sinä itse voit tehdä blokiisi jos tahdot.
  Enää en emänpi rupea Sinua neuvomaan mutten enää viitsi kirjautua vain ja ainoastaan blokisi tähden, muuthan antavat kommentoida kirjautumati, jotta turhaan odotat kommentiani.

  ps2 Ponjakirjoituksen tarkoitushan on herättää keskustelu aiheesta!

css.php