SUOMI 100 JUHLARAHAN POLTE

Poltetta tuntevat sekä oikeiston että vasenmiston politikot. Molemmilla polittisilla sivustoilla on aiheen käsittelyssä kuumottavia lähihistorian muistoja. Puolin ja toisin tehdyt teloitukset itsenäisyytemme alkumetreillä ovat todellista historiaa, jonka monet silloiset Suomen kansalaiset saivat kokea.

Historiallisena todellisuutena tapahtumat ovat vielä nuoria ja saattavat koskettaa sukuja läheltäkin. Tämän historian vaiheen uudelleen tutkiminen tosiasioiden pohjalta on vielä arka aihe. Mutta olisi hyvin tarpeellinen. Ehkä juhlarahakohu nostaa mielenkiinnon.

Mannerheimin osuus vankileiriaikaisiin teloituksiin olisi selvitettävä. Hänen sotilashistoriansa on saattanut vaikuttaa päätöksiin tai vaikenemiseen eli teloitusten hiljaiseen hyväksymiseen.

Hän oli tsaarin upseeri ja joutui Venäjän vallankumouksen takia virkaheitoksi ja pakeni Suomeen. Hänelle edullista olisi ollut Venäjän vallankumouksen kaataminen. Hänen kannaltaan katsottuna Suomen punaiset olivat tässäkin mielessä vallankumouksellisia.

Toimiessaan tsaarin upseerina hän oli maamme miehittäjäarmeijan palveluksessa. Toimi vastaavissa miehitystehtävissä Puolassa ensimmäisen maailmansodan alla useita vuosia.

Näyttää sille, että Mannerheim kertoo muistelmissaan voittoisasta vapaussodasta ja siihen liittyvistä paraateista ja kunnianosoituksista ja unohtaa vankileirit ja niiden tapahtumat. Mitä tämän peiton alle kätkeytyy olisi mielenkiintoista tietää. Tiedämme Mannerheimin johtaneen sisällissodassa valkoista puolta. Hän irtisanoutui ylipäällikkyydestä toukokuun lopussa 1918 ja matkusti Tukholmaan. Palasi valtionhoitajaksi joulukuussa 1918.

Asenteisiin vaikuttavana tekijänä voi olla, että valkoisten johtotehtävissä taisteli Mannerheimin entisiä Venäjän armeijan upseeritovereita samoin kuin ruotsalaisia upseereita. Valkoisten puolella komentosuhteet olivat suhteellisen selkeät punaisiin verattuna. Ehkä nämä surmatyöt olivat puolin ja toisin eri tavalla organisoidut.

Rahahälystä päätellen kummallakaan polittisella laidalla ei olla valmiita historian uudelleen tutkintaan henkikötasolla. Toivottavasti joltakin osin aihe nytkähtää eteenpäin. Tosin historia ei tule koskaan valmiiksi.

4 kommenttia artikkeliin “SUOMI 100 JUHLARAHAN POLTE”
 1. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Mitä noita vanhoja juttuja enää kaivelemaan, sisällissodasta on kohta kulunut jo sata vuotta ja jälkimainingeista voidaan nykypäivään asti todeta se että kansalaiset on nujerrettu totaalisesti.

  Poliittiset puolueetkin jotka ennen olivat niin tukkanuottasilla että, ovat jo kaikki lähentyneet toisiaan muistuttavaksi massaksi, että työläisten ja köyhälistönkin asiaa ajavat ovat nykyisin enemmän porvaripuolueita kuin varsinaiset porvaripuolueet.
  Työläiselle ja köyhälistölle on siis aivan sama mitä puoluetta äänestää vaaleissa, koska mikään ei muutu, ei ainakaan paremmaksi kuin ennen.

  Nykyajan kansalaiset ovat muuttuneet niin m*nattomiksi ja välinpitämättömiksi, ettei juuri mikään muu kuin maahantunkeutujat enää aiheuta mielennousuja.(mutta heistäpä saisikin hyviä juttuja, jos vaan ilkiäisi kirjoitella)

  Nykyään jos kansalaisille tulee ylitsepääsemättömiä ongelmia, olipa kyseessä talosasiat tai jokin muu, niin ei he nouse barrikaadeille mieltään osoittamaan joukolla, niinkuin muualla maailmassa jopa keskieuroopankin alueella, yleisesti on tapana.
  Suomalainen raavas mies, /tai nainen, perheenäiti tms. tekee sen ainoan jutun jonka kykenee tekemään. Juo ittensä känniin, popsii kasan piillereitä, pieksää muijan ja mukulat ja vetää ittensä kiikkuun kaulastaan olotilan jälkihuuruissa. /Tai pakkaa pesueensa henkilöautoon ja ajaa sataaviittäkymppiä vastaantulevan monsterirekan keulaan.
  Siinä se on suomalaisen hätähuuto, jota kukaan ei kuule,…………, eikä juurikaan välitä. Paitsi iltapaävälehdistö, joka herkuttelee moninaisin sanankääntein asialla viikon tai kaksi, tahkoten sijoittajilleen rahaa satumaisia summia.
  Niinkuin nyt tämä Mäntyharjun surullinen tapaus puolen viikon maissa…

  En tarkoita tällä sitä että pyssysille pitäisi ryhtyä esivaltaa vastaan, niinkuin sata vuotta sitten tekivät.
  ”Ken miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu!”
  Sanotaan vanhassa sananlaskussakin.
  Väkivalta ei ratkaise mitään, missään , milloinkaan !

  Muitakin ratkaisuja on olemassa, jos haluaa hieman enemmän protestoida joitakin tahoja vastaan .

  Esimerkiksi jos kokee että kirkko on väärä paikka kuulua yhteisöön, niin kirkostahan voi erota , kirkko ei ole mikään YLE joka rahastaa vaikket palveluita tarvitsisikaan, kirkosta voi erota se onnistuu helpostikin eroakirkosta.fi sivujen kautta!

  Kirkosta eroaminen on jopa taloudellisestikin kannattavaa, sillä jo ensivuonna tilistäkin jää käteen, aprox. 1,9% enemmän kuin tänävuonna!
  Se muuten on paljon enemmän kuin paikallisesti sovittavat tuporatkaisut ja palkankorotukset ensivuodelle.

  Eikä kaikenmaailman osuuskauppoihin ole pakko jäseniksi liittyä ja makuuttaa satasiaan tileillä kasvamassa mitätöntä 5% korkoa, josta siitäkin valtion vuotavan rahakirstun hoitaja, verohallinto nappaa 30%.
  Saatavat bonukset ovat vain silmänlumetta ja palautusta siitä että ostamalla paljon(kaikilla rahoillasi) ylihinnoiteltuja, muka-halpuutettuja tuotteita, saat sitten bonuksia ostoistasi.

  Voihan sitä käydä sellaisissa liikkeissäkin ostoksilla missä tuotteet ovat oikeasti halpoja.

  Autolla ei ole pakko ajaa ylinopeuksia se on aivan täysin vapaaehtoista ja sitten saamillaan sakoilla paikata valtion vuotavan rahakirstun pohjaa.
  Jos haluaa hurjastella, niin kannattaa suosia sivuteitä, niillä ei ole peltipoliiseja eikä tutkapartioita ratsioitaan pitämässä ja rahaa keräämässä satunnaisautoilijoilta.
  Rahastuksen painopiste on yleisesti ottaen vain pääväylien varsilla.

  Kännissäkään ei kannata törttöillä julkisilla paikoilla, siitäkin nykyään ja varsinkin nyt tulevan vapun aikaan kerätään rahaa innolla…

  Paras ja ehdottomasti turvallisin vaihtoehto mielensä ilmaisuun, jopa suuremmallakin joukolla, on sosiaalinen media, joka mahdollistaa lähes kaikenlaiset tavat tulla jotenkin kuulluksi tai vaikuttaa asioiden kulkuun.

  Enpä ole kuullut että sivistysvaltioissa olisi ketään tapettu, eli tuomittu kuolemanrangaistukseen, tai edes kovin pitkiin vankilatuomioihinkaan, somessa esittämistään mielenilmaisuista. Eriasia on nämä ”deekumaat”, joita en nyt ala luettelemaan erityisemmin. Kaikkihan sen tietävän mitä ne on…..

  Tietenkään nyt suoranaisiin loukkauksiin ei somessakaan kannata ryhtyä. Esimerkiksi jos suoraan kirjoittaa lauseen ;”se, tuo tai tämä henkilö, hallitus ym, on hullu, idiootti tai täysi k***pää, jne.” voi syyllistyä kunnianloukkaukseen.
  Siitä voi seurata pahaa mieltä ja mahdollista penaltia ja vahingonkorvausvaateita.

  Politikoilla ja julkisuuden henkilöilla kunnanloukkausrima roikkuu hieman korkeammalla kuin tavallisilla hemmoilla, koska politikot ja muut julkkikset ovat vapaaehtoisesti itse astuneet omasta tahdostaan julkisuuden valokeilaan, ulos uksityisyydensuojan pienehköistä ympyröistä ja silmätikuiksi.!.

  Heidän on kestettävä myös kovaakin arvostelua.
  Ja jos eivät kestä on syytä siirtyä yksityishenkilöiksi, joiden suoja on parempi!

  Suoran solvauksen asemesta kannattaa käyttää, käänteisiä ilmaisuja, vaikkapa kysymysmuotoa; ”oletko sinä, oletteko te , ovatko he hulluja, idiootteja vaiko täysiä k***päitä?”
  Tälläseen kysymykseen voi mielenilmaisun kohde vastata joko kyllä tai ei( jos vastaa kysymykseen ”oletko täysi k***pää?” vastauksella ei ole, niin siitä voikin somekansa sitten päätellä mitä ja kuinka paljon siellä päässä on)
  ##############################################
  No joo tulihan tässä taas tätä mielenilmaisua kerrakseen, laidasta laitaan, sopivasti tai liikaa, mene ja tiiä.

  Ei näitä kuitenkaan kukaan täällä Hä-Sa.n sivuilla lue, kuin sinä ja minä ja jos joku muu lukeekin, niin ei ainakaan paljon piittaa niistä mitään perus-hämäläiseen tyyliin.
  ***********************************************************************************
  Kyl maar määkii taidan olla , jos en nyt vallan täysi- niin vajaa k***pää, kun jaksan kirjoitella asioita turhantakia?

  Että Sikäli………

 2. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Itseasiassa välähti niihin pieniin aivojeni osasopukkaan, jotka eivät vielä ole täyttyneet k*si kiteillä, huima ajatus tämän juhlaraha venkoilun tarkoitusperistä!

  Valtionvarainministerin ideana tälle venkoilulle on varmaankin tarkoituksena saada hinta ja kiinnostus huippuunsa?

  Nappikaupastaan ja pienistäkin tulovirtojen hamuamisesta tunnetuksi tullut nykyinen valtionvarainministeriö, on laskenut sen asian että kun jonkin aikaa venkoillaan ja soudetan sekä huovataan aikansa, niin markkinoiden kiinnostus herää paremmin ja kauppa käy kuin siimaa lappaisi sen jälkeen.

  Ja rahhoo tulloo pilvin pimmein…tuas piästään sitä hassoomaan pitkin mualimoo!

  Suattepa nähä……..

 3. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kuningasjätkä näyttää olevan oikeassa. Ketä nämä vanhat tapahtumat enää liinnostavat ja kuka näitä blogi-sivuja lukee. Lukumääräisesti kiinnostusta oli vähän, tosin aikaa sisältöön tutustumiseen oli käytetty runsaasti.

  Näyttää ettei historiaa haluta penkoa koppuun asti vaan politikot ärtsysti katkaisevat aiheen käsittelyn..

  Se on vain niin, että historian tunteminen auttaa tämän päivän valinnoissa. Auttaa välttämään pahimmat karikot, mikäli pystyy analysoimaan vertailukelpoisia tapahtumia ja suuntauksia. Ihmiskunta on siinä mielessä ideaköyhä, ettei se keksi kovinkaan uusia menetelmiä, vaan pitäytyy vanhoissa konsteissa, hieman aijan muuttamina ja äkkinäistä hämäten. Voivat näyttää uusille vaikka ovatkin vanhan toistoa.

 4. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Tunsiko Suomen senaatti Mannerheimia kohtaan epäluottamusta ja jos tunsi niin mistä syystä. Senaatti siirti Suomen puolustuksen suunnittelun toukokuussa 1918 saksalaisten tehtäväksi ja Mannerheimin olisi ylipäällikkönä hyväksyttävä nimikirjoituksellaan suunnitelma. Tässä tapahtumassa on outoa ja oliko sillä yhteyttä vankien kohteluun. Mannerheimin omat muistelmat eivät kerro syitä.

  Oliko tuo Suomen puolustuksen järjestämistehtävän siirto saksalaisille upseereille senaatin vai Saksan tahto. Syitä voi olla monia, mutta jotakin tässä voitokkaan sisällissodan loppunäytöksessä on pimennossa päätöksenteon tasolla.

css.php