REPOSTELLAAN VAALITULOSTEN SYVIÄ SYITÄ EPÄVIRALLISESTA VINKKELISTÄ.

Vaalit oli ja meni. Tulokset jäi. Kuinka puolueiden kävi ja miksi. Kullakin on oma näkövinkkeli tuloksista. Vaalit oli kunnalliset, mutta tahdin määräsi valtakunnanpolitikka.

Miksi keskusta ja demarit eivät onnistuneet. Molemmat ovat äänestäjien mielikuvissa vanhahtavia vaikka kuinka modernisoituisivatkin. Kokoomuksen tulos putosi enemmän kuin edellä mainituilla, mutta selvisi muiden epäonnen takia suurimmaksi. Kokoomus ja vihreät ovat äänestäjien mielikuvissa edistyksellisiä, parenpien ihmisten puolueita ja heihin halutaan samaistua, kuten hieno termi kuuluu. Vihreät tavoittelevat yleispuolueen asemaa. Yleispuolueille vaalimenestys on muita arvoja tärkeänpi.

Keskustaa pudotti kokoomuksen kanssa tehty nautakauppa eli soten maakuntamallijärjestelyn kylkiäisenä tullut kokoomuksen valinnanvapausvaatimus. Maakuntamalli näytti vanhahtavalta ja kokoomuslaiset saavat taloudellista etua yksityislääkärien maksuista. Keskusta hävisi mielikuvakamppailun.

Keskustalla on rasitteena pitkä menneisyys landepuolueena, samoin kuin demareilla SAK:n politisena siipenä. Keskustalla olisi maltillisena tosiasioiden puolueena parhaat mahdollisuudet hoitaa maan asioita. Heidän pitäisi asemansa esilletuomiseksi liittää nimeensä tätä piirrettä korostava etuliite. Tasapainoinen. Luotettava. Edistyksellinen tai vastaava.

Sosdemeja vaivaa edelleen epäonnistunut sosialistinen jo käytöstä poistunut talousjärjestelmä.

Sipilän puheenjohtajuus näytti aluksi lupaavalta. Hän veisi keskustan ja samalla Suomen terveen taloudenpidon pohjalle realiteettien avulla. Peli menetettiin. Kokoomus lypsi äänestäjilleen ja yhteiskuntaan tukeutuville yrityksille toiminnallisesti ja tuloksellisesti helpon pelikentän. Sekä sijoittajien unelman täyttymyksen. Yritysriski sote-yrityksissä on häviävän pieni muuhun yritystoimintaan verrattuna. Kokoomuslaiset tulevat saamaan äänilleen taloudellisen vastineen yhteiskunnan rahoista.

Perussuomalaiset joutuivat avustamaan hallituskumppaineidensa tavotteita saamatta mitään hyötyä kannattajilleen. Heidän osallisuudensa hallituksessa ajoi ehkä parhaiten maan etua, mutta sehän on polittinen virhe.

Neuvoisin keskustaa kaatamaan valinnanvapauden. Siitä koituisi heille polittista etua, mutta ennen kaikkea Suomen VALTIONTALOUS olisi suuri voittaja.

Kokoomuksen pitäisi suuntautua vapaan markkintalouden puitteissa toimiviin yrityksiin. Se on vaativanpi pelikenttä, mutta ne yritykset toisivat, eivätkä söisi yhteiskunnan resusseja.

2 kommenttia artikkeliin “REPOSTELLAAN VAALITULOSTEN SYVIÄ SYITÄ EPÄVIRALLISESTA VINKKELISTÄ.”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Vaalien asiantuntijakommentaattorit vievät polittista ajattelua entistä syvemmälle politikoinnin suuntaan. He kaivavat syitä ja seurauksia, mitä asioita puolueen olisi pitänyt pitää esillä saadakseen paremman lopputuloksen. Eli ajettavat asiat valikoituvat todennäköisen äänisaaliin mukaan. Merkitystä ei ole sillä, mitkä toimet olisivat vaikuttamassa maamme taloudelliseen menestykseen ja kansan yksimielisiin ponnistuksiin kaikkien hyvinvoinniksi.

  Puoluejohtajat kuuntelevat tarkalla korvalla mikä temppu asiantuntijoiden mukaan olisi tuonut ykkössijan puolueiden välisessä kilpailussa. Se on heille pääasia,,,, valitettavasti.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Miten me pääsisimme nykyisestä polittisesta pelistä irti pysyvästi. Politikka on tunkeutunut kaikille alueille, jopa kirkon vaalit ovat polittisia ja toimivat kunnallisvaalien harjoituskenttänä ja politikanaluille ponnahduslautana. Politikassa ei ole muutä ymmärrystä vallalla kuin äänisaalis, valta ja etujen kalastelu.

  Hallituksen muodostajille pitää laatia valmis kaavake, jossa kielletään polittiset tavoitteet, heti ensimmäisenä pykälänä valmiiksi lomakkeeseen präntättynä ja sille vakava sanktio. Peruslakiin tulee ajaa pykälä, joka velvoittaa tekemään ylijäämäisen budjetin niin kauan, että valtion velat tulee maksetuksi. Sen jälkeen siirrytään menojen ja tulojen tasapainotilanteeseen.

  Samassa yhteydessä tulee eduskuntaan taata sanan- ja äänestyksen vapaus – vapaus puoluekurista. Se toisi vastuuta hallitustyöskentelyyn. Puoluekuri suojaa huonoja päätöksiä ja estää kansanedustajien järjenkäyttöä, sekä tekee pelkät myötäilijät tasavertaisiksi asioista perillä olevien ja vastuullisten kanssa – valitettavasti. Oikeamielisyys kunniaan.

  Jotakin tälle nykymenolle on tehtävä koko kansan edun nimissä.

css.php