ONKO ARLA HAMUAMASSA SUOMEN MAITOMARKKINAT OIKEUSTOIMIN

Sille se todella näyttää.

Toiko ruotsalainen maijerijätti Arla amerikkalaisen toimintamallin Suomeen. He haastoivat suomalaisen Valion oikeuteen kun eivät pärjänneet kilpailussa.

Tutkaillaan miltä oikeuden määräämä 70 miljoonan euron sakko suomalaiselle Valiolle näyttää, eri kanteilta tarkasteltuna.

1. Arla ei saanut ilmeisesti riittävää katetta toiminnalleen Suomessa, eli suomalaisilta kuluttajilta, tiukan kilpailutilanteen vallitessa. He turvautuivat oikeuden apuun nostamalla kanteen kilpailijaansa vastaan.

2. Valiohan ei ollut ko. tapauksessa hyödyn saaja. Ns. ”rikoshyöty” tuli meille kuluttajille edullisina tuotteina. Arlan olisi tullut esittää sakko- ja hinnankorvausvaatimus meille kuluttajille sekä kaupalle, koska kaupalla oli tilaisuus parenpaan katteeseen.

3. EU:lla on tavoitteena kilpailun edistäminen hintatason pitämiseksi kurissa. Nyt oikeuden päätös velvoittaa hintatason nostamista, ettei joutuisi oikeustoimien kohteeksi jonkun kilpailijan aloitteesta.

4. Arla on niin merkittävä maailmanlaajuinen toimija (30:ssä maassa) myös Valioon verrattuna, että he pystyvät kilpailemaan markkinoilla omin voimin, varsinkin kun kyse ei ole heidän päämarkkina-alueesta. Arlan tarkoitus on toimia ruotsalaisten ja tanskalaisten maidontuottajien hyväksi.

5. Valio, hengeltään osuustoiminnallisena yrityksenä, on perustettu suomalaisten maidontuottajien markkinointikanavaksi ja on maidontuottajien omistama paikallisten meijerien kautta. Osuustoiminnallisen yrityksen tavoite ei ole varsinaisesti voiton tuottaminen, vaan jäsiniensä edun ajaminen liiketoimintaa harjoittaen. Tämän erityspiirteen ymmärtäminen on sekä kilpailuvirastossa, että oikeudessa jätetty aktiivisesti huomiotta. SOK voisi joutua vastaavaan tilanteeseen, mikäli joku kilpailija nostaisi kanteen heidän mielestään liian edullisista Prisman hinnoista kuluttajille eli ns. asiakasomistajille.

6. Kilpailuvirasto pimitti tutkimustietojaan Valiolta, haitaten tasapuolista oikeuskäsittelyä. Kertooko se myös suomalaisen oikeuslaitoksen ja tutkivan viranomaisen luotettavuudesta. Jos näin on, avaa se huolestuttavia näköaloja yhteiskunnastamme.

7. Arla on hankkinut ostoin ja fuusioin meijereitä maailmanlaajuisesti ja se on liikevaihdoltaan yli viisinkertainen Valioon nähden. Eli kyseisen oikeustoimen pyrkimyksenä saattaa olla koko Suomen maitomarkkinan valloittaminen heikentämällä maamme merkittävintä alan toimijaa.

8. Päästessään määräävään markkina-asemaan, Arla voi kriisiaikana huolehtia etupäässä Ruotsin ja Tanskan elintarvikehuollosta.

9. Suomessa on ollut kummallinen tapa mollata kotimaista Valiota vuosikymmenet sekä kuluttajien, että tiedotusvälineiden toimesta. Luulen asenteen lähteneen vasemmiston piiristä joskus Reporadion aikoina.

Suomalaisilla on kummallinen viehtymys luopua kotimaisten yritysten omistuksesta. Meidän merkittävät yritykset ovat pääosin ulkomaisessa omistuksessa vaikka pääkonttorit ovatkin Suomessa. Suomalainen omistus on minimaalisen ohut.

Selvennykseksi sanottakoon, että olen tavallinen maidonkuluttaja ilman minkäänlaisia sidoksia kumpaankaan kiistakumppaniin.

Toivottavasti suomalaiset osaavat käyttäytyä kuluttajina oman maansa edun mukaisesti. Hallinto-oikeuden päätös lyö suomalaista kuluttajaa korville nousevina hintoina. Koska halvalla ei saa myydä.

9 kommenttia artikkeliin “ONKO ARLA HAMUAMASSA SUOMEN MAITOMARKKINAT OIKEUSTOIMIN”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  En ole vuosikausiin juonut maitoa, enkä muitakaan maitotuotteita käyttänyt, kun hoksasin että ilmankin pärjää.mm. refluksivaivat loppuivat parissa viikossa kun lopetin maidon kittaamisen. Sitä ennen makuulla ollessa pullahteli jatkuvasti maito-oksennus kurkkuun ..
  Joskus ostan Arlan kestomaitoa, kun tekee mieli pannaria tai uunipuuroa. Se vaan on jotenkin parempaa kamaa kuin esin Valion vastaava.
  Aikuiselle ruokajuomaksi riittää vesikin!

 2. Eero Heikkinen sanoo:
 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Kuningasjätkän kommentista paistaa kymmeniä vuosia vanha asenne Valiota kohtaan. Tuskin monikaan muistaa, että se alkoi poliittisilla tarkoitusperillä. Vasemmisto ja maaseudun ihmiset etenkin viljelijät olivat vasemmiston hampaissa. Se oli muotia silloin. Taisi Erkki Tuomiojakin olla niissä mukana. Vihanpidolle ei ollut perusteltua syytä. Vain vallan tavoittelu toisia mollaamalla.

  Eihän tyyli ole vieläkään muuttunut politiikassa. Tapa jatkuu. Valio parka on jäänyt syyttä suotta haukunnan kohteeksi, vaikka alkuperäistä syytä ei enää muistetakaan.

  Toinen seikka Kuningasjätkän kommentista paistaa aidosti. Meidän heikko itsetunto on suosinut ulkolaisia yrityksiä. Muissa pohjoismaissa ymmärretään omien yritysten merkitys ja vaikutus kansalliseen menestykseen. No me olemme aina olleet toisten alamaisina ja tilanne jatkuu vaikka juhlimmekin 100 vuotiasta näennäistä itsenäisyyttä.

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Jos 100 vuotisjuhlien lakupötky-juhlaliköörikin tulee Virosta , viinit ja konjakit Ranskasta, Arabian 100 v, juhlamukit Thaimaasta ja mitä muuta niitä nyt onkaan ja juhlissa esitetään lauluja ameriikan kielellä, niin aivan hyvin ja hyvällä omallatunnolla me voidaan sitten juoda maitoakin jonka voitot valuu Ruotsiin..
  Eikä niitä kaikkia Valionkaan sörsseleitä ja jukurtteja tehdä Suomessa, vaan esim Thekeissäkin on tehtaita ja Puolassa, josta sörsselit rahdataan niin Kotimaisena tuotteena tänne , että…

  Eläkä viitti mainostaa siotä ”itsenäisyyttä” kun ei suomi ole enää ollut itsenäinen sen jälkeen, kun 1995 antauduttiin ehdoitta ja ilman taisteluita Brysselin käskyvallan alle, eikä meillä ole edes omaa rahaakaan.
  Ja kaikki tämä vaan ja ainosataan siksi että MTK halusi muutaman EU-maataloustukimiljoonan joita avokätisesti jaeltiin mainoslahjana ja tärppinä, ikäänkuin oltaisiin ostamassa huumausaineita uudelta diileriltä.

  Niinkuin varmaan tiedät itsekin, niin ne alun tukimiljoonat ollaan maksettu takaisin korkojen kera, eikä piisaa vieläkään vaan käsi ojossa ovat pyytämässä koko ajan lisää!

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Vastauksena kuningasjätkälle.

  Niinhän meillä on aina ollut, että arvostamme enemmän ulkolaisia tuotteita. Vanha sanonta kuuluu: ”Suosi suomalaista ja osta ulkolaista.” Tuo vanha vaivaa vaan näkyy meidän jokaisen pussissa ja kansantaloudessa että valtion budjetissa vajeena, jota yritetään korjata säästöin ja toimeliaisuutta nostaen.

  Neuvostoliiton romahdettua meillä olisi voinut syntyä aitoa itsenäisyyttä, mutta ei. Eko Ahon piti saada puumerkkinsä kansamme kohtaloon ja ajaa EU:n jäsenyyttä kuin käärmettä pyssyyn.

  Siinä hötäkässä unohtui perustuslakimme ja jäsenanomuksen jättäminen lähenteli valtiopetosta. Toisissa olosuhteissa Salolainen ja Aho olisivat istuneet perustuslakituomioistuimessa vakavasta rikoksesta syyttettyinä. Meno oli niin kiivasta kohti jäsenyyttä, ettei edes oikeuskansleri uskaltanut puuttua asiaan vaikka hänelle tarjottiin kantelun muodossa siihen mahdollisuutta.

 6. kuningasjätkä sanoo:

  Itseasiassa Arlahan myy suomalisille suomessa , suomalaisilla lehmillä tuotettua ja Valion lakkauttamilla paikallismeijereillä jalostettua maitoa ja maitotuotteita.

  Maito tulee sellaisilta tiloilta jotka ovat kyllästyneet Valion sanelupolitiikkaan. Nuokin tilat saavat aivan samanlaisia tukia ja pinta-alalisiä kuin Valiolaisetkin tilat.

  Ainut mikä on toisin, on se että voitot valuvat Ruotsiin, kuin sitävastoin Valion tekemät voitot menevät Panamaan tai jonnekin deekumaihin perustettaviin yritysinvestointeihin…

  Huoltovarmuus asioissa on turha murehtia asioita nyt, sillä jos käy niin, että tulee jokin kriisi, niin äkkiäkös ”sipilöinti” tai jokin muu takinkäätäjähallitus tekee hätätilalain jolloin kaikki touhuilu kansallistetaan. Eihän se nääs passaa kriisissäkään että parempiosaiset jäävät ilman hyvää ravintoa, kansa tosin joutaa odottelemaan ja jonottamaan korttiannoksiaan…

 7. Eero Heikkinen sanoo:

  Keskustelu Kuningajätkän kanssa jatkuu.

  Arla pyrki heikentämään kilpailijaansa oikeustoimin, joka on erittäin epäreilu tapa ja Ameriikasta tuotu malli pohjoismaihin. Ruotsalaiset ovat aina piiloutuneet toisten seläntaakse. Suomalaiset ovat joutuneet vuosisatoja tarjoamaan sen suojaavan selän.

  Aina pitää katsoa mihin joku pyrkii tulevaisuudessa. Vapaan kaupankäynnin ja liikkuvuuden Eu:ssa meillä ei ole mitään varmuutta siitä, etteivät ruotsalaiset ala purkaa maitoylijäämäänsä meille. Tanskan ylijäämä voi myös löytää Arlan kautta meille. Arla toimii myös Tanskassa, jossa pääkonttorikin on.

  Tanska on tumpannut sianlihaansa meille.

  Arvosteltava pääasia tässä jutussa on juuri tuo oikeustoimi ja suomalaisten viranomaisten ymmärtämättömyys. He eivät tajua mitä kilpailu tarkoittaa. Varsinkin kun Arla on moninverroin suurenpi yritys kuin Valio. Kilpailua pidetään tärkeänä kuluttajan suojana kohtuuttomia hintoja vastaan. Nythän on voimassa yleiseurooppalaiset markkinat jossa Valiolla ei ole määräävää markkina-asemaa. Se on parenminkin Arlalla.

 8. kuningasjätkä sanoo:

  Juu tosiaankin, silloin kun vielä söin sianlihaa, niin jouluksi ostettiin aina tanskalaista kinkkua.. Miksikö?
  No ihan siitä syystä että se maistui paljon paremmalta kuin kotimaiset fosfaatilla ja suolavedellä turvotetut sianpotkat, jotka itseasiassa maistuivat aika mälsälle.
  Tiedäthän sinä sen että fosfaatti on sitä ainetta jolla lihaan saadaan imeytymään lähes kaksinkertainen määrä vettä alkuperäiseen painoonsa verrattuna, sitten sitä vettä myydään 20 ellei enemmänkin kilolta hintaan. Aika hyvä tuotto vedellä…
  Mutta sitäpä et taitane tietää mistä sitä fosfaattia saadaan?
  No katsohan, kun suomalaiset jätevedet sisältävät runsaasti fosfaattia ja kunnallisissa jätevedenpuhdistusjärjestelmissä siitä fosfaatista n 94% saadaan poistetuksi ja se fosfaatti otetaan talteen uudelleen jalostettavaksi ja käytettäväksi lannotteina sekä muussa tarkoituksessa.
  Tämä ”muu tarkoitus” pitää sisällään monenlaisia käyttötapoja, esim kinkkujen suolauksen..
  Niin että mietippä seuraavan kerran ostatko kotimaisia fosfaattilihoja vaiko sittenkin sitä tanskalaista, tanskassa kun nääs fosfaatin käyttö elintarvikkeisiin on kiellettyä… Tosin rehuihin sitä saanee sotkea sekaan edelleenkin, mutta niin saa suomessakin..
  Esimerkiksi suolan lisääminen kohtuullisesti ruokaan ei ole niinkään epäterveellista, mutta fosfaatin lisääminen on, sillä fosfaatti kerääntyy elimistöön ja kerää nestettä kehoon, ja aiheuttaa verenpainetautia sun muuta kivaa kansansairautta…
  Mitä tulee vapaaseen kaupankäyntiin ja tavaran liikkuvuuteen ja sen rajoittamisen estämiseen, niin silloin kun EUhun hölmöyksissämme liityimme, oli asiat jo ennalta sovittu, ei niitä enää voi kiertää.
  Vaikka Suomi saikin muutamia väliaikaisia myönnytyksiä, esim viinan ja tupakan suhteen, sekä joihinkin maataloustuotteisiin sellaisen siirtymäajan. Kyllä nyt jo pitäisi siirtymäajat olla käytetty loppuun ja tavara kuin tavara, olipa se lajia mitä tahansa pitäisi olla saatavissa suomessakin vapaasti kenenkä vaan milloin vain.
  Olisi pitänyt silloin vuonna 1993 osata miettiä asioita tarkemmin, eikä sortua ahneuteen vain muutaman ylimääräisen EU-tukimiljoonan takia.

  Nyt on aika paha pyristellä enää kun olemme kaulaa myöten jo suossa!

  Ainut konsti olisi vielä käytettävissä, eli totaalinen ero euroopan unionista ja eurosta. Mutta liian moni taho hyötyy EUssa olemisesta ja eihän niistä hyödyistä he halua luopua noin vaan.
  Tuo on hieman samankaltainen asia kuin Karjalan palautuksesta käyty keskustelu.
  Monella on edelleenkin maakirjat tallessa, eli todisteet siitä että omistavat maata Neuvostoliitolle aikanaan luovutetussa Karjalassa, jos Karjala joskus palautettasiin, (siis jos) tietenkin kaikki haluaisivat omansa takaisin, mutta eivät tietenkään haluaisi luopua menetettyjen maiden tilalle, Suomen valtion antamana korvauksena saamistaan tiloistaan, muualla suomessa…. ?

  Että Sikäli….

 9. Eero Heikkinen sanoo:

  Mikäli huomaa Suomessa tuotetussa tuotteessa korjattavaa on tervettä kansalaisuutta välittää tieto asianosaiselle. Nimitettäköön tätä joukkokorjaukseksi. Voiko kansalainen paremmin ja helpommin viedä maamme talouselämää eteenpäin. Tietenkin voi kuluttamalla kotimaista, jolloin säästää myös ympäristöä.

  Lihansyönnistä olen kehittänyt kanttori Piiparista mukaellen johtoajatuksen: ”Vain mausteeksi.” Piiparinenhan käytti alkoholia vain ulkoisesti raitistuakseen. Eikä luopunut siitä kokonaan.

css.php