EUTANASIA TUNTUU HIENOMMALTA SUOMENKILEN ARMOMURHAAN VERRATTUNA. MARKKINOINTIAKO.

Ihmettelen miten niinkin viisaat ihmiset kuin Esko Seppänen ja Iiro Viinanen ajavat lainsäädäntöön murhan laillistamista. Murha nimitystä käytetään kun teko on ennalta suunniteltu. Itsemurhakin on murha. Eutanasia on iso muutos ajattelussa. Huolestuttaa mihin se johtaa.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa ei olisi tullut mieleenkkään ehdottaa eutanasiaa. Mutta ihmiskunta ei kestä pitkää rauhanaikaa. Se tulee levottomaksi ja päätyy jatkuvaan muutokseen. Yhteinen ymmärryksemme oikeasta, jota sota ja siitä selviäminen loi, on katoamassa. Tätä nimitämme nykykielessä moniarvoiseksi ja monikulttuuriseksi yhteiskunnaksi.

Miksi murhaan vedetään mukaan ammattikunta, jonka tehtävänä on elämän ylläpito ja jolle yhteiskunta on verovaroin luonut hienot puitteet tehtävän toteutukseen.

Jos kansalaisaloite toteutuu laiksi, jossa eutanasia tehdään vaikka vain mahdolliseksi, aiheuttaa todennäköisesti muutoksia lääkäreiksi hakeutuvien tasoon. Parhaat ehkä kaihtavat alaa ja joillekin se voi olla tehtävä muiden joukossa. Joillekin aiheutuu ajan kuluessa ylitsepääsemätön henkinen vamma. Elämän kunnioitus laskee. Elämän kunnioitus on ollut kristillinen ja myös länsimainen arvo.

Lääketeollisuus saattaa olla hyvinkin kiinnostunut ruiskeiden kehittelystä, vaikka se on pois kipulääkkeiden myynnistä. Syntyykö tarkoitukseen erikoistuneita klinikoita.

Luonnollinen kuolema on luonnollinen raja. Tuon rajan ylittämisellä joudutaan laajaan hetteikköön, josta uutta paikkaa ei rajalle löydy. Rajan laajalle huojumiselle on tilaa, eikä se ole valvottavissa. Tämä on lyhyen ajan sisällä jo toinen luonnollisen rajan rikkominen lainsäädännön avulla (sukupuolineutraalit). Miettiköön kukin tykönään mitä se kertoo meistä ja ajastamme.

Ihmiset ovat tehneet itsemurhia kautta historiansa, eivätkä ole velvoittaneet siihen avustajia vastuunkantajiksi tai valamaan puuttuvaa rohkeutta tehtävän suorittamiseen. Iiro Viinanenkin oli ministerinä hallituksessa, joka toimillaan aiheutti itsemurhiin johtaneita taloudellisia menetyksiä suomalaisille.

Esko Seppäsen mukaan jotkut papit ovat hyväksyneet eutanasia-ajatuksen. Heidän kannattaisi jo oman etunsa vuoksi lukea Hesekielin 33 luku. Heidän henkilökohtainen vastuunsa on todella laaja, jos eivät ole antaneet oikeata tietoa.

Onko varmasti arvokasta, kun ihmiselle tehdään sama kuin eläinklikoilla koirille ja kissoille. Haluaako lainsäätäjä olla tässä mukana ja vastuussa. Vastuu jää eutanasian puolesta äänestäneille henkilökohtaiseksi.

Voidaanko ajan kuluessa eutanasiaan päätyä muista syistä kuin potilaan kärsimyksistä.

7 kommenttia artikkeliin “EUTANASIA TUNTUU HIENOMMALTA SUOMENKILEN ARMOMURHAAN VERRATTUNA. MARKKINOINTIAKO.”
 1. avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Ehkä taustalla onkin ajatus, että näin päästää ajan kanssa eroon myös masentuneista, syrjäytyneistä, työttömistä, joiden elämänhalu hiipuu hiljalleen. Totesihan oikeusministeri Lindström tässä joku aika sitten, että kuolemanrangaistus voisi olla ok, jos kyse on lopullisesti tuottamattomasta ihmisestä.

 2. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Vilkan kommentti kertoo sen tosiasian ettemme tiedä mihin raja asettuu kun se luonnolliselta paikaltaan siirretään. Käsitykset uudesta paikasta muuttuvat kunkin esittäjän arvojen ja käsitysten mukaan. Tämä on niitä asioita joita ihmisen, viisaaksikin luonnehditun, ei pidä puuttua, eikä ryhtyä aloitteelliseksi.

  Viimeiselläkin hengenvedolla ihminen voi kokea elämänsä merkittävimmän asian. Sitä mahdollisuutta ei ole syytä poliittisin päätöksin muuttaa.

 3. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Niin että Eero Heikkisen mielestäkö on paljon sopivampaa antaa passiivista kuolinapua, niinkuin nykyään sairaaloissa kuolemaa tekeville tehdään, eli kuivattamalla ja nälkään näännyttämällä ja kivunlievityksestäkin säästelemällä, ettei vaan kuoleva tulisi riippuvaiseksi huumaavista aineista ??

  Kun koira, kissa, hevonen tai ihan mikä tahansa eläin kärsii kovista kivuista ja on niin sairas ettei mikään enää toimi.
  Niin eläimelle saa antaa piikin eläinlääkärillä tai jossin pitkien matkojen päässä ihan yksinkertaisesti napsauttaa napin otsaan tai niskaan.
  Se jopa on oikeinkin suositeltavaa.

  Mutta ihmisen pitää antaa oikein kuolemalla kuolevan, vaikka itse pyytämällä pyytäisikin , että antakaa jo mun mennä isieni tykö..?

  Sekö se on sitä armeliaisuutta ja lääkärien valan mukaista toimintaa…kun vielä jossain tapauksessa varmasti tiedetään ettei asioihin tule parannosta, mutta vielä pitkitetään lähtöä kaikin keinoin !

  Eihän sitä saisi kenellekään pahaa toivoa.
  Mutta kyllä joskus on mielessä käynyt että näille hurskastelijoille pitäisi joskus itelleen tulla eteen se tilanne, että vakavan sairauden pahentuessa ja kipujen lisääntyessä sietämättömiksi, mieli tekisi lähteä, mutta ei päästetä vaan arvuutellaan että josko tämä nyt auttaisi tai sitten tuo tippa tuota…
  Siinä sitä voisi hurskastelijat sitten, viimeisten hengenvetojensa tahdittamana mietiskellä, että mitähän merkittävää asiaa tässäkin on..ja kenelle…

  Henkilökohtainen mielipiteeni on ehdottomasti se, että jos itse niin haluaa, on yhteiskunnan tehtävä kaikkensa että viimeiseksi tahdokseen itse määräämänsä asia totetuttaan nopeasti ja kivutta!

  Eli siis, kannatan eutanasian/ armomurhan hyväksymistä!

 4. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Valitettavasti en huomannut, että kannanottoani oli kommentoitu, On ihan hyvä kun kiinnostusta on herännyt. Enkä tiedä miksi minun pitää kommentit hyväksyä saavuttaakseen julkisuuden.

  Kerrottu esimerkki muistisairaan loppuvaiheista on hätkähdyttävä.

  Enkä halua kärjistää vastakkainasettelua. Mutta eutanasiakysymys on laaja jo senkin takia, että ihmisen loppuvaiheet vaihtelevat ja kuolemaan johtavat sairaudet ovat monenlaiset. Muistisairaan käyttäytymistäkin voimme tulkita väärin, omista lähtökohdistamme. Ihminen on merkillinen luomus. Nyt hyvältä vaikuttava ratkaisu voi ajan kuluessa muuttua ja kalvaa. Näin vakavassa asiassa ei pitäisi tehdä hätiköityjä ratkaisuja.

  Lainsäädännöllä hyväksyttyyn eutanasiaan liittyy osapuolia, jotka joutuvat kantamaan mahdollista taakkaa työnsä puolesta ulkopuolisina. Henkilökunta voi lahkoutua eutanasiaa tekeviin ja muihin. Saattaa ajaa osan henkilökuntaa vaihtamaan ammattia.

  Sote ja hoitajamitoitukset voivat olla vain ajallista yhteensattumaa eutanasiakysymyksen kanssa. Entinen valtiovarainministeri on asiaa kuitenkin käynnistämässä. Jos eutanasia muodostuu ongelmaksi, tällaisetkin kytkökset voivat ruveta näyttäytymään eri valossa.

  Niissä maissa, jossa eutanasia on hyväksytty, on ilmennyt suuri määrä epämääräisiä tapauksia. Laki voi antaa vääränlaista turvaa. Yhdet vaalit ja yhteiskunta on aivan eri asennossa ja lainsäädäntö valmis toimintaan. Meillä on Euroopassakin nopeasti raaistuneista yhteiskunnista tietoa lähihistoriassa.

  Kannattaa lukea edellä oleva Veli-Matti Vilkan kommentti.

  Euroopan Unioni vastustaa kuolemanrangaistusta. Aika suuri ristiriita vaikka miten asiaa tulkitsee.

 5. avatar ekku sanoo:

  Armomurhaa toivovat toivottomassa titanteessa olevat sairaat ja usein myös heidän läheiset.

  Tilanteeseen on jouduttu nykylääketieteen kehityksen myötä, ihmistä kyetään pitämään hengissä lähes loputtomiin kytkemällä aina uusia koneita lisää korvaamaan puutuvia, jo loppuneita ruumiintoimintoja.

  Vanhanaikainen kuoleminen on jäänyt tämän touhun varjoon.

  Tällaiselle toiminnalle on vaihtoehto olemassa, hoitotestamentti, mutta se on tehtävä itse vielä kun on jotenkin järjissään ja läsnä tässä maailmassa.
  Hoitotestamentilla suljetaan pois tämä ”viimeiseen saakka vedättäminen”, elämän tarkoitukseton jatkaminen kun sillä ei ole enää ”elämään palauttavaa” vaikutusta.

  Yksinkertaisesti hoitotestamentin tehnyt saa kuolla arvokkaasti kun takana on vakava parantumaton ja elämää pahoin vaikeuttava sairaus vaikkapa keuhkokuumeeseen, joka on varsin helposti hoidettavissa nykyään.

  Erkki Strömberg

 6. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Asiasta tulee keskustella rauhallisesti. Erilaisia mielipiteitä tulee sietää vaikeastakin asiasta. Ekun maltillinen kommentti oli hyvää keskustelua.

  Jos kaikesta huolimatta laki armomurhasta menee joskus läpi, väärinkäytöksistä tulee samassa laissa määrätä ankarat rangaistukset. Vaikka nekään eivät estä kaikkia.

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. […] Yritin vastata Eero Heikkisen aloittamaan väittelyyn Eutanasia / armomurha asiassa, mutta jostain syystä hän ei halua vastauskommenttiani julkaista […]css.php