MIELENOSOITUSTEN ANATOMIAA, ELI OSATEKIJÖIDEN TARKASTELUA

Mielenosoitukset järjestetään jonkin asian puolesta ja todennäköisesti nimetään mitä vastaan ilmaisu on tarkoitettu. Olipa järjestäjä tai aihe mikä tahansa, ne ovat lähtöisin samasta juuresta kuin hapanleipätaikina. Takana on tahtotila, yhteenkuuluvuus tai saman ajattelun sisäistäminen. Vakavan pohdinnan tulos tai pelkkä höynähtäminen. Versioita on loputon määrä.

Pelko ei ole välttämättömyys ajamaan ihmisiä yhteisesiintymisiin. Vaikka pelkoa olisikin se haihtuu joukossa ja tilalle tulee tietty tiivistävä voima, kuten vanhassa suomalaisessa sanonnassa viisaasti todetaan. Suomen vastarintaliikkeellä ja rasismia vastustavalla mielenilmaisulla oli molemmilla asetettuja tavotteita. Vaikka ne ovat vastakkaiset, pyrkimys johonkin on yhteinen piirre.

Rasismin vastustajien joukkoesiintyminen sai poliitikot hetkellisesti vauhkoontumaan ja lupailemaan huonosti harkittuja toimia, jopa lainmuutoksia ja haastamaan hallituskumppaneita mukaan. Ehkä ylireakoitiin. Ministeri Orpo höynähti pitimmälle. Onneksi oikeusministeri tai ministeriö tunsi voimassa olevat lait ja niiden riittävyyden esillä olevaan asiaan.

Useammallakin ministerillä olisi tarvetta ainakin henkilön sisäiseen pyykinpesuun eli tapahtumien jälkiarviointiin omalta osaltaan. Asian ylle laskeutunut syvä hiljaisuus voi olla merkki laajemmastakin itsetutkiskelusta liian nopeasti kuohahtaneeseen innostukseen.

Äänten menettämisen pelko antaa melkoisen aseen joukkoesiintymisille. Etujärjestöjen esiintymisissä on havaittavissa ilmiön hyväksikäyttöä. Vaikeuttaa jo valtiontalouden hoitoa.

Pelottavinta on kun aluksi hyvääkin tavoitteleva toiminta muuttaa muotoaan. Kannattajien on vaikea irrottautua kasvojaan menettämättä vaikka toteaisivatkin muutoksen.

Pelolla on monta muotoa. On pakoon juostava pelko. Menettämisen pelko jne. Samalle sanalle saataisiin pari erilaista merkitystä käyttämällä toisen yhteydessä hienosti heittomerkkiä. Voisi laajemminkin tuoda kieleen monimuotoisuutta ja erottamaan kirjakielen ilmaisuiltaan rikkaimmista murteista. Ei tarvitsisi puhua asioista yhtenä möykkynä. Tavotteena vaikka kielelliset yhteisesiintymiset nykyisillä välineillä.

30.09.2016 Eero Heikkinen

Kommentointi on suljettu.

css.php