JOHTAJIEN ON PEILATTAVA RATKAISUJAAN MAAILMAN ISOONKUVAAN.

Turkin ja Venäjän nopea lähentyminen huolettaa Sauli Niinistöä. Turkkia ja Venäjää yhdistää samantapainen johtajuus sekä näkemys omasta asemastaan merkittävänä tekijänä koko pallollamme.

Minua huolettaa löytävätkö muslimivaltiot toisensa keskinäisistä erimielisyyksistä ja uskonnollisista vivahde-eroista huolimatta. Perivihollisetkin löytävät tilanteen tullen toisensa. Turkki on hakemassa presidenttinsä toimin merkittävää asemaa mahdollisessa yhteistyökuviossa.

Maailmantilan käänteet ovat nopeita ja lähes täysin arvaamattomia. Aivan muuksi suunniteltu pienikin tapahtuma muuttaa kuviot täysin odottamattomiksi hyvin laajasti, kuten olemme nyt todenneet. Tarvitaan vain Mainilan tai Sarajevon laukaukset.

Venäjän asema saattaa muodostua syntyville leireille ratkaisevaksi valta- ja voimasuhteita ajatellen. Putinin tarvitsee vain ratkaista suuntautuuko Venäjä Itään vai Eurooppaan. Tilanne tulee hänelle valmiiksi tarjottimella. Putin laskee kumpi on hänelle ja Venäjälle parempi vaihtoehto, huomioiden myös heidän oman muslimiväestönsä tila. Ukraina ja Krim ovat silloin pienen luokan kauppatavaraa, jos sitäkään, kun suuret hamuavat toistensa ”ystävyyttä”. Pienet valtiot toimivat ystävyyden maksuvälineinä.

Euroopassa on kaksi pientä muslimivaltiota ja suuri määrä muuttolikkeen tuomia pitkin mannerta. Myös tämä seikka kuuluu isoonkuvaan. Eurooppa luetaan kristittyyn maailmaan, vaikka uskonnostamme ei juuri ole mitään merkkejä jäljellä. Uskonnoilla piirretään rajalinjoja, vaikka uskonnon asemaa lännessä on ajettu alas. Kaikki ei riipukkaan lännen polittisistä päätöksistä. Perinteisesti Israel lasketaan läntiseen piiriin kuuluvaksi.

Toivottavasti kauempana olevat itäiset uskonnot pysyvät tavanomaisen rauhallisina. Kiinan talousmahti ja alueelliset pyrkimykset tuovat riittävästi huolta. Vastapainona on vain Ameriikka itäisine liittolaisineen.

Toivottavasti Donald ei ole kaikkien amerikkalaisten suosikki. Ettei arvaamattomien henkilögalleria lisääntyisi nykyisestä.

Euroopan isotkin asiat saattavat yllättäen näyttää merkityksiltään pieniltä. Nyt johtajilta vaaditaan kykyä suhteuttaa kaikki päätöksensä isoonkuvaan virheiden välttämiseksi. Me istumme samassa veneessä matkustajina ilman osallisuutta airoihin ja perämelaan. Eikä kölittömällä EU-veneellä voi luovia.

Niinistökin markkinoi tilanteen vaativan EU:n tiivistämistä. Ei pitäisi sortua hetken hyötyjen tavoitteluun. Vai onko hänellä tähtäimessä tärkeä EU-johtajuus uran päätteeksi. No, ei hän olisi pakomatkalla kotimaan politiikasta kuten Katainen.

Täytyy aina muistaa, ettei EU ole sotilasmahti eikä turvatae. Kukin pelaa tilanteen tulle omilla resusseillaan ja selviytymiskeinoilla, vaikka meidät yhdeksi köntäksi kauempaa katsoen luokitellaankin.

Hauho 20.07.2016
Eero Heikkinen
Hauho

Kommentointi on suljettu.

css.php