SOTESSA JÄRKISYYT JÄÄVÄT IDEOLOGIOIDEN PURISTUKSEEN

TÄLLE SE NÄYTTÄÄ JA NÄIN SE ON. Tilanne on nurinkurinen. Valtio yrittää muuttaa kansalaisten käyttäytymistä rajoittamalla rahan jakamista. Patistaen työhön. Toinen vielä räikeämpi esimerkki on asumistuki. Vankka ja yleinen käsitys on että kyseinen tuki on nostanut vuokratasoa lähes tuen verran. Kysymys kuuluu kelle tuki menee.

Kuntiin rakennettiin aikoinaan kaikenlaisia halleja ja perustettiin virkoja ja palkattiin avustajia kun saatiin ilmaista valtion rahaa, kuten perustelu kuului. Syntyi rakenteita, joita nyt pyritään purkamaan.

Nyt vastaavaa tehdään kun saadaan EU-rahaa. Tosin se on omaa rahaamme, josta suuri osa jää EU-organisatioon.

Yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluyrityksiä perustetaan ja ajetaan hyviin asemiin valtion rahan toivossa. Toive näyttää toteutuvan.

On kummallista, että toisessa yhteydessä asia ymmärretään ja pyritään korjaamaan. Toisella kädellä kuitenkin rakennetaan samanlaista virhettä. Tähän sopii esimerkiksi suutariverstaan mainos; virheitä korjataan ja uusia tehdään.

Kansalaisten terveydenhoito on otettu yhteiskunnan vastuulle ja tarkoitusta varten kerätään verotuksella varat. Hallitus aikoo hajauttaa toteutusvastuun vaikeasti valvottavalle yksityiselle taholle. Päällekkäiset organisatiot syövät merkittävän osan hoitoon tarkoitetusta rahoituksesta.

Hallituksen ideologinen rakenne näkyy politiikassa. Ideologialla tässä asiassa ei saisi olla mitään roolia. Suunnittelu tulee pohjautua älylle sekä ihmis- ja yrityselämän tuntemukselle. Sitä tuntemusta on, jos on halua käyttää.

Nykyiset yhteiskunnan tarveyspalvelut aiotaan yhtiöittää, perusteena kilpailu. Aiotulla toteutuksella palveluntarjoajia ei yhteiskunta voi kilpailuttaa vaikka yhtiöttämistä perustellaankin kilpailulla. Käsitys on perätön. Kilpailuttaminen jää potilaalle, jolle se on mahdoton tehtävä. Eli hinnoittelu on vapaa. Vain maksaja on tiedossa, eli veronmaksaja.

Yksityisten yritysten neuvotteluasema on jo nykyisellään vahva ja hyvää taloudellista tulosta tuottava. Kasvuvauhti ja kiinnostus alalle kertoo todellisuuden. Kelan tuet suunnattuna pelkästään julkiselle puolelle korjaisi hinnottelun kansalaisten tulotasoa vastaavaksi sekä tekisi julkisen puolen työpaikat kiinnostaviksi.

Yhteiskunnan terveyspalveluja on määrätietoisesti kuihdutettu.

Politikot kauppaavat suunnitelmaa toisarvoisilla mielikuvilla, kuten valinnanvapaudella, joka tosiasiassa tulee olemaan hyvin rajattu.

Pahinta tilanteessa on, että kun käytännöt on luotu, virheen korjaaminen vaatii ainakin 20 vuotta ja virheen myöntäminen vie toiset 20 vuotta.

Yksityiset palveluntarjoajat pitäisin ideologisesti terveinä, eli toimimaan ilman minkäänlaista yhteiskunnan tukea, kuten oikeassa yritystoiminnassa kuuluukin. Terve yritystoiminta on yhteiskuntamme luja perusta.

Hauho 15.4.2016.
Eero Heikkinen

Kommentointi on suljettu.

css.php