Kansalaisille suunnattu tukimuoto saattaa itse asiassa ollakin yritystukea

Tukipolitiikka on kaupankäyntiä politikkojen ja tuensaajien välillä. Tukia järjestäesään politikot olettavat, että tuensaajat vastavuoroisesti tukevat heitä. Kaikkien puolueiden on saatava määräosansa jaettavaksi omilleen. Onko systeemi osa piilotettua puoluetukea. Tämä on yksi näkemys tukiviidakon synnystä.

Uuden tukimuodon perustaminen varsinkin jonkun kriisitilanteen hallitsemiseksi on helppoa. Mutta yritäpä ottaa vakiintuneesta tuesta jotakin pois. Syntyy tämänhetken kaltainen polittinen sekasorto.

Suomessa oli aikoinaan kunnia-asia tulla omillaan toimeen. Tiedettiin ilmaisen rahan veltostuttavan. Nyt sitä pidetään mahdollistavana, vaikka sen vaikutus ihmismieleen on pysynyt muuttumattomana. Tämä sama pätee olipa kysymys yrityksen- tai yksittäisen ihmisen tukimuodosta.

Pahinta on, kun yritys suuntautuu toiminnassaan tukimahdollisuuksien kasvattamiseen, kun oikea vaihtoehto on kehittää yritystä markkinaehtoisesti.

Uuta piilotettua yritystuen muotoa ujutetaan sote-uudistuksessa. Sitä kaupataan kansalaisten kautta valinnanvapauden nimissä. Kansalaiselle annetaan tietty rahapotti, vaikka hän ei sitä sellaiseksi tiedäkään, käytettäväksi terveyspalvelujen ostoksiin.

Tällä tukimuodolla synnytetään Suomeen päällekkäisiä organisatioita, joiden kustantaminen on veronmaksajien kontolla ja hinnan kehitys tuntematon.Yrityksen tavoite on aina mahdollisimman suuri liikevaihto ja maksimaalinen voitto. On olettama, että yritykset ovat kustannustehokkaita, mutta terveysalalla, yhteiskunnan verovaroilla kustannettuna, heidän tehokkuutensa suuntautuu voiton tekoon ja osinkojen maksimointiin ja yhteiskunnan maksuosuuden kasvattamiseen.

Kuka ne tulevaisuudessa omistaakaan yrityskauppojen ja fuusioiden jälkeen. Kansainvälisten osakkeiden hallintarekisterien kautta eri lääkäriyritysten omistus voidaan keskittää, ketjutuksilla häivyttäen, yksiin käsiin, ulkomaille, monopoliksi, tietämättämme. Alan eettinen ylpeys on vaihtunut rahanahneuteen.Evättäiskö ahneudelta turvapaikka.

Ilman valtion tukea nämä yritykset olisivat terveellä pohjalla. Niiden hintataso pysyisi kansalaisten maksukyvyn kanssa tasapainossa. Eli tilanne olisi terve niinkuin markkinataloudessa pitääkin olla.

Muotitautienkaan mahdollisuutta ei kannata vähätellä. Niiden ainut hoitovirhe on, ettei uskalla laskuttaa riittävästi. Eikä vähätellä myöskään korruptoitumisen ilmeistä vaaraa, lobbauksen saattelemana.

Mielenkiinto yhteiskuntaamme hyödyttävien yritysten perustamiseen ja laajentamiseen on hiipunut. Tilanne näkyy elinkeinoelämän heikkoutena, valtiontalouden vajeena, velanottona, lainanlyhennysten siirtona, mukavuudenhaluna. Äänestäessämme vaaleissa politikkoja odotamme heiltä paapomista.

Valtion ja kuntien budjetit ovat Suomen suurin vuosittain uudistuva rahasto. Tulevaa sote-rahaa ei tulla käsittelemään sarkajakon vaan siinä suoritetaan ISOJAKO.
Jakajat ovat jo virpomassa päättäjiä. Tuoreeks terveeks…

Olemme tekemässä ideologian ajamina suurta virhettä. Toista suurta virhettä, kansalaispalkkaa, puuhataan myös virtuaalilaitteet silmillä.

Ihmisten käyttäytyminen on ihan peruspsykologiaa, aitoa ihmistuntemusta. Eikä siihen tarvita alan opiskelua. Pelkkä ajattelu riittää. Tai käy läpi tilanteita ja arvio miten itse käyttäytyisi jos saisi ilmaista rahaa. Eikä arviointeihin tarvitse perustaa valtionavusteisia psykologiafirmoja laajoine tutkimuksineen.

Kirjoitettu 28.3.2016
Eero Heikkinen

2 kommenttia artikkeliin “Kansalaisille suunnattu tukimuoto saattaa itse asiassa ollakin yritystukea”
 1. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Itse asiassa nyt pitäisi pelätä sitä, että joku ei halua rahaa ja pitkää ikää. Maailman politiikka on muuttunut ja muuttumassa. Raha ja sen valta ei ole kaikille elämän mitta. Olisikin, niin kaikki olisi hyvin ja hallinnassa.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Ville-Matti Vilkan oraakkelimainen kommentti tarjosi ajattelulle aiheen. Olemme sitoneet itsemme rahaan. Lähes kaikki mahdollisuudet avautuvat maksamalla. Olemme tehneet elämästämme pääsymaksullisen. Olisiko ollut alun perin tarjolla muita vaihtoehtoja, jos olisimme historian hämärässä osanneet suorittaa valintoja.

  Ei edes kuolema saavu ilmaiseksi

  Yhteiskunta kustantaa osan kuluistamme, mutta laskuttaa veroina ja käyttää melkoisen osan hallintoonsa. Yksilöt voivat tehdä muutoksia. Yhteiskunta muuttuu perin hitaasti.

  Raha on yhteiskunnan kiihdyttimenä ja tapahtumien voiteluaineena. Onko raha ainut vaihtoehto vai voiko pontimeksi löytyä jokin ominaisuus ihmisen jalommalta puolelta.

css.php